Categorie: Plamani

Sunt 73 produse.

Se afiseaza 1-72 din 73 produs(e)

Filtre active

   

Despre plamani

Plamanii sunt parti ale sistemului respirator, localizati in interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmului. Sunt organe complexe, de consistenta spongioasa cu tesut elastic, care au rolul de a inspira si expira dioxidul de carbon.

In timpul respiratiei, oxigenul intra in organism, fiind distribuit la nivelul plamanilor prin sistemul numit arbore bronsic, format din bronhii si bronhiole - ramuri care descresc in diametru.

Arborele bronsic transporta oxigenul in alveole pulmonare, de unde oxigenul este transportat in sistemul circulator, iar dioxidul de carbon este transportat din sange la nivelul plamanilor pentru a fi expirat.

Aportul de oxigen si alimentarea tesuturilor cu sange este necesara pentru functionarea tuturor celulelor din corp. Eliminarea dioxidului de carbon este importanta pentru mentinerea unui pH optim al sangelui, caracteristica a echilibrului acido-bazic a sistemelor organismului.

Avand in vedere ca aerul pe care il respiram contine multe substante din mediul inconjurator (polen, praf, bacterii, fum, virusuri, substante chimice volatile, etc.), plamanii trebuie sa isi mentina activ sistemul de aparare impotriva acestori invadatori cu potential toxic.

Acest ansamblu de sustinere al plamanilor include celule ale sistemului imunitar si secretie de mucus care va elimina aceste componente nedorite din plamani.

 

Exista trei tipuri principale de boli pulmonare:


1. Boli ale cailor respiratorii (boli pulmonare obstructive) - pot provoca ingustarea sau blocarea cailor respiratorii. Includ: astmul, emfizemul si bronsita cronica.

   
2. Boli care afecteaza tesutul pulmonar - deterioreaza tesutul pulmonar. Pot cauza cicatrici sau inflamarea tesutului pulmonar, care aduce plamanii in imposibilitatea de a se dilata suficient ("boli pulomare restrictive").

De asemenea, plamanilor li se diminueaza functia de a inspira oxigen (oxigenarea) si de a expira dioxidul de carbon. Fibroza pulmonara si sarcoidoza sunt astfel de boli ale tesutului pulmonar. Pacientii cu aceste afectiuni au sentimentul ca nu au suficient aer, ca "poarta un pulover prea strans pe gat" care nu le permite sa inspire adanc.

  
3. Boli ale circulatiei pulmonare - acestea afecteaza vasele de sange ale plamanilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sange. Una dintre consecintele acestor afectiuni este reducerea capacitatii plamanilor de a transporta oxigenul si de a elibera dioxidul de carbon.