Categorie: Guta

Sunt 42 produse.

Se afiseaza 1-42 din 42 produs(e)

Filtre active

    

Ce este guta?

Guta este o forma dureroasa de artrita caracterizata de dureri articulare foarte mari si cauzata de prezenta unei cantitati prea mari de acid uric in sange si in tesuturi. In trecut era considerata boala oamenilor bogati, pentru ca acestia consumau foarte multa carne de vanat, bogata in purine.

In zilele noastre, boala afecteaza mai ales barbatii (in randul segmentului de varsta 40-50 de ani riscul este de trei-patru ori mai mare decat in cazul femeilor), fiind asociata preponderent cu regimul alimentar al unei persoane (persoana respectiva face exces de carne, fructe de mare, alcool etc.).

Desi guta e o boala cu o istorie lunga, fiind descrisa prima data de vechii egipteni si mai apoi de Hipocrate, relatia dintre aceasta boala si acidul uric a fost demonstrata abia in secolul al XIX-lea de medicul britanic Alfred Baring Garrod.

Acidul uric este rezultatul metabolizarii alimentelor consumate si a degradarii celulare, rezultat in urma descompunerii unor substante numite purine, iar cand aceasta cantitate de acid uric depaseste limitele normale, se formeaza mici cristale care patrund in articulatii si care provoaca durere articulara.

 

Simptomele gutei

Primele simptome ale gutei pot fi nodulii (tofii gutosi), localizati la nivelul mainilor, coatelor sau urechilor. Acestia nu sunt, insa, caracteristici atacului de guta. 

De regula degetul mare de la picior este primul afectat, insa pot fi afectate si alte articulatii, precum cele ale piciorului, mainii, genunchiului, coatelor sau degetelor. De asemenea, poate sa apara inflamatia lichidului articular (bursita), aceasta aparand cel mai adesea la nivelul cotului sau al genunchiului.