Obezitatea reprezinta cresterea greutatii pe seama tesutului adipos, cu mai mult de 20% fata de greutatea ideala. Numele provine din latinescul: „obedo-obedere”, care inseamna a manca mult si lacom. In practica, fiecare dintre noi a fost cantarit macar o data la medicul de familie sau avem cantar acasa- pe care il consideram prieten sau dusman.
Cum se evalueaza obezitatea
Pentru evaluarea obezitatii se masoara: indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta abdominala (CA). IMC se calculeaza astfel= greutate corporala (kg)/inaltime2 (m).
Circumferinta abdominala ne ajuta la diagnosticarea obezitatii de tip abdominal si evalueaza riscul cardio-vascular al persoanei respective. Exista persoane cu greutate corporala normala, dar care au grasime dispusa abdominal – „au burta”. Acestea au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boli de inima, hipertensiune arteriala.
Riscurile obezitatii
Pacientul supraponderal sau cel obez este predispus aparitiei bolilor cardiace, pulmonare, a diabetului zaharat de tip 2, boli ale articulatiilor, probleme legate de infertilitate.
Nutritia este un important factor de risc pe care il puteti modifica pentru a preveni aparitia bolilor cronice. O alimentatie echilibrata este primul pas ce trebuie luat in calcul in cadrul prevenirii acestora. Practic este ceea ce putem face noi cu un efort mai mic sau mai mare- inainte de a fi bolnavi.
Astfel, de exemplu, se poate observa locul principal pe care il joaca hipertensiunea arteriala, pentru care un important factor de risc este consumul exagerat de sare. De asemenea, aportul caloric dezechilibrat, mai mare decat nevoile organismului, duce in mod direct la cresterea greutatii corporale.