Ce este bronsita
Fara indoiala ca ai avut parte de experienta neplacuta a unei raceli si probabil chiar stii pe cineva care a avut pneumonie. Intre aceste doua afectiuni exista bronsita, care este mai severa decat raceala comuna, insa nu la fel de periculoasa ca pneumonia. Bronsita inseamna inflamarea branhiilor si a bronsiolelor (micile canale prin care circula aerul de la trahee la plaman) asociata cu mucus in exces.
Cauzele bronsitei
Acestea pot fi:
- virusurile
- bacteriile
- particulele care irita tuburile bronsice
- fumatul
- poluarea
Tipuri de bronsita
In functie de cauze, exista doua tipuri de bronsita.
Bronsita acuta sau de scurta durata
Este forma mai frecventa si este de obicei provocata de o infectie virala. Episoadele de bronsita acuta pot fi asociate cu fumatul sau pot fi agravate de fumat.
Bronsita cronica
Afectiune caracterizata de tuse care persista timp de 2-3 luni in fiecare an, cel putin 2 ani. Tusea si inflamatia pot fi determinate de o infectie, o boala sau de expunerea la fumul de tigara sau la alte substante iritante din mediu.
Simptomele bronsitei
Simptomele bronsitei sunt:
- Tuse frecventa cu productie de mucus
- Disconfort la nivelul pieptului
- Dificultati in respiratie
- Nas si sinusuri blocate
- Respiratie suieratoare (poate sa nu fie prezenta)
- Febra (poate sa nu fie prezenta) si frison
- Lipsa de energie, oboseala
Pentru ameliorarea simptomatologiei, sunt recomandate diferite preparate fitoterapeutice (produse care contin de exemplu extracte de echinacea, maces, eucalipt) sau chiar remedii naturiste, precum ceaiuri din diferite plante (cimbrisor, eucalipt), miere si alte produse apicole, argint coloidal, etc.
In acest subcapitol gasiti o gama larga de produse naturiste care pot fi de folos pentru ameliorarea simptomelor de bronsita.