Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
Este conditia medicala in care continutul stomacului se intoarce catre esofag determinand astfel aparitia unor simptome care afecteaza calitatea vietii si uneori aparitia unor complicatii.
Simptomele considerate caracteristice pentru BRGE sunt senzatia de arsura care apare retrosternal (in “capul pieptului”) si care este medical denumita pirozis, si senzatia de intoarcere a alimentelor din stomac catre gura, dar fara a varsa, si care poarta medical numele de regurgitatie. Astfel, identificarea a cel putin doua episoade deranjante de pirozis intr-o saptamana, sunt suficiente de cele mai multe ori pentru a indica prezenta BRGE.
Factori de risc
Printre factorii de risc ai bolii de reflux gastroesofagian se numara:
- Consumul de alcool
- Obezitatea
- Sarcina
- Fumatul
- Consumul unor alimente precum: citrice, ciocolata, bauturi cu cofeina, grasimi, prajeli, ceapa si usturoi, arome mentolate, condimente, mancaruri care au in componenta rosii, cum este sosul de spaghetti, pizza, ardeii iuti
- Administrarea unor medicamente, printre care aspirina, diazepam, estrogen, progesteron
Simptome
Principalele simptome tipice ale bolii de reflux gastroesofagian sunt arsurile retrosternale (pirozis) si regurgitatiile. Senzatia de arsura apare adesea dupa masa si se poate agrava noaptea. Pozitia orizontala a corpului poate accentua refluxul.
Totusi, la unele persoane, boala este prezenta fara a se manifesta prin arsuri. In schimb, apar simptome necaracteristice precum durerea in piept, raguseala (mai ales dimineata) si dificultatile de inghitire, balonarea. BRGE poate, de asemenea, sa se manifeste prin tuse uscata si respiratie urat mirositoare.
Complicatii
Netratata, boala de reflux gastroesofagian poate determina aparitia unor complicatii serioase. Inflamatia continua a esofagului data de acidul gastric poate cauza ulceratii, sangerari si mai tarziu in evolutie stenozari (ingustari ale esofagului cu trecerea dificila a alimenetelor).