Hormonii tiroidieni asigura functionarea organismului la „viteza” adecvata. Daca tiroida nu produce suficienti hormoni, se instaleaza hipotiroidismul (tiroida hipoactiva) si, ca rezultat, celulele din intreg corpul isi incetinesc activitatea, cu manifestari precum oboseala, depresia, luarea in greutate, constipatia sau pielea uscata – simptome care pot fi interpretate eronat ca apartinand altor boli.
Cauzele hipotiroidismului
Hipotirodismul este de obicei cauzat de o boala existenta deja sau de un tratament medical anterior care a facut ca tiroida sa nu mai functioneze optim. In functie de cauza, hipotiroidismul este permanent sau reversibil.
Cand glanda tiroida este afectata permanent, hipotiroidismul rezultat nu poate fi vindecat, insa poate fi tratat cu succes cu ajutorul medicamentelor si suplimentelor alimentare pentru tiroida. In acest subcapitol gasiti suplimente pentru reglarea functiilor tiroidiene sub forma de capsule si tablete, ceaiuri, tincturi, unguente.
Dupa varsta de 35 de ani, procentajul persoanelor cu hipotiroidism creste, in special in randul femeilor. Hipotiroidismul apare la aproximativ 1 din 8 femei cu varsta intre 35 si 65. Dupa 65 de ani, incidenta creste la 1 din 5 femei.
In general, cu cat nivelul hormonilor tiroidieni scade mai mult, cu atat vor fi mai pronuntate simptomele. Exista insa persoane cu o afectiune severa care nu prezinta simptome severe, cum se intampla in special la persoanele varstnice.
Simptomele hipotiroidismului sunt variabile: doua persoane cu aceeasi boala pot avea simptome complet diferite. O persoana poate deveni hipotiroidica rapid, in cateva luni, in timp ce in alte cazuri simptomele apar lent, pe parcursul a cativa ani. Totodata, exista cazuri usoare care evolueaza catre boli grave, dar si unele cazuri care nu evolueaza deloc.