Categorie: Accident Vascular

Sunt 22 produse.

Se afiseaza 1-22 din 22 produs(e)

Filtre active

     

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce cand alimentarea unei zone din creier este intrerupta sau redusa, impiedicand tesutul cerebral sa primeasca oxigen si substante nutritive. In acest caz, celulele cerebrale incep sa moara in decurs de cateva minute. AVC-ul reprezinta o urgenta medicala, iar tratamentul imediat este crucial.

Interventia timpurie poate reduce afectarea cerebrala si poate preveni alte complicatii. Cu ajutorul tratamentului adecvat, poate fi prevenita totodata si dizabilitatea care s-ar putea instala in urma unui AVC.

 

Daca tu sau cineva din jur sufera un AVC, acorda atentie deosebita momentului in care au debutat simptomele. Exista variante de tratament care sunt foarte eficiente daca sunt administrate la scurt timp de la declansarea AVC-ului.

Semnele si simptomele pot fi:
  • Dificultati de vorbire si de intelegere a ceea ce spun ceilalti.
  • Paralizia sau amortirea brusca a fetei, a bratului sau piciorului.
  • Tulburari de vedere la unul sau la ambii ochi ori vedere dubla.
  • Cefalee brusca, severa, insotita de varsaturi, ameteala si pierderea cunostintei.
  • Dificultati de mers, tulburari de echilibru, pierderea coordonarii.

 

Tipuri de accident vascular cerebral (AVC)

Exista doua cauze principale care pot provoca un AVC: o artera blocata (accident ischemic) sau ruperea unui vas de sanage (accident hemoragic). Exista persoane care pot suferi doar o intrerupere temporara a alimentarii cu sange a creierului – acesta se numeste accident ischemic tranzitor (AIT), care nu determina simptome pe termen lung. 

De obicei, dar nu mereu, simptomele apar rapid. Daca simptomele dureaza mai putin de una sau doua ore, atunci este cunoscut drept atac ischemic tranzitor (AIT). Atacurile hemoragice ar putea fi asociate, de asemenea, cu dureri de cap severe. Simptomele unui accident vascular pot fi permanente. Complicațiile pe termen lung pot include pneumonia sau pierderea controlului vezicii urinare.