Tractul digestiv este alcatuit din cavitatea bucala, esofag, stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Acesta este responsabil pentru digestie, extragerea nutrientilor si eliminarea rezidurilor sub forma de materii fecale. Inflamatia la nivelul tractului digestiv afecteaza intreg procesul de digestie. Bolie inflamatorii intestinale pot fi dureroase si pot afecta serios calitatea vietii pacientului afectat de acestea.
Ce sunt bolile inflamatorii intestinale
Bolile inflamatorii intestinale constituie un grup de afectiuni intestinale care cauzeaza inflamatie indelungata la nivelul tractului digestiv. Cauza acestora nu este cunoscuta, iar tratamentul nu poate vindeca aceste boli, ci le poate ameliora simptomatologia. Aceste boli sunt de natura autoimuna.
Cauzele si factorii de risc ai bolilor inflamatorii intestinale
Nu se cunosc cauzele exacte ale declansarii bolilor inflamatorii intestinale. Mostenirea genetica si problemele la nivelul sistemului imunitar sunt insa asociate cu declansarea acestor afectiuni. Daca ai o ruda de gradul 1 care sufera de o asemenea afectiune, si sansele tale de a dezvolta o boala inflamatorie intestinala sunt mai mari. In mod normal, sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul de agenti externi.
De regula, atunci cand sistemul imunitar identifica o bacterie sau un agent daunator, cauzeaza inflamatie cu scopul de a inlatura agentul patogen. Dupa ce organismul remediaza problema si infectia trece, inflamatia dispare. Insa in cazul persoanelor care sufera de boli inflamatorii intestinale, sistemul imunitar declanseaza procesul inflamator fara motiv, incepand apoi sa atace celulele sanatoase ale organismului. Astfel, apare raspunsul autoimun. Inflamatia poate continua fara motiv timp de luni sau chiar ani intregi.
Simptomele bolilor inflamatorii intestinale
Simptomele bolilor inflamatorii intestinale difera in functie de localizarea si severitatea inflamatiei.
Cele mai comune simptome sunt:
• Diareea – apare atunci cand zona inflamata a intestinelor nu poate sa reabsoarba apa
• Ulcere care pot sangera – astfel, apare sangele in scaun
• Dureri abdominale, crampe, balonare – cauzate de obstructia intestinala
• Scadere in greutate si anemie – care pot incetini dezvoltarea copiilor aflati in perioada de crestere