Cos de cumparaturi
Nici un produs in cos
0 articole
0,00 lei
Livrare
Total
0,00 lei
Membrul inferior sau membrul pelvin (Membrum inferius) este o regiune anatomica aflata in partea inferioara a trunchiului uman, servind pentru locomotie si este alcatuita din patru segmente: șold, coapsa, gamba si picior.
Soldul corespunde articulației coxofemurale. Coapsa este cuprinsa intre articulatia coxofemurala si genunchi. Gamba este cuprinsa intre genunchi si glezna. Piciorul reprezinta portiunea distala a membrului inferior.
Articulatia coxofemurala (soldul) este o articulatie sinoviala sferoida ce leaga capul femural de osul coxal (bazin). Oasele de la acest nivel se articuleaza in cavitatea articulara. Aceasta este acoperita cu un strat de cartilaj hialin, cartilaj articular, care acopera oasele cu un strat neted, reducand in acest fel frictiunea din timpul miscarilor si de asemenea amortizeaza si socurile.
Genunchiul reprezinta partea membrului inferior la nivelul careia gamba se uneste cu coapsa. Articulatia gebunchiului trebuie sa fie mobila si supla pentru a permite flexia si extensia membrului inferior. Ea trebuie, de asemenea, sa fie stabila, avand in vedere ca ea sustine toata greutatea corpului.
Piciorul reprezinta baza flexibila si elastica prin care corpul isi pastreaza pozitia verticala in timpul miscarii. In timpul mersului, aceasta se alungeste, in medie, cu 6,6 mm. Flexibilitatea sa este datorata anatomiei complicate a celor 28 de oase ale sale. Ea poate sa se adapteze diferitelor suprafete si sa absoarba socurile. Planta piciorului este strabatuta de numeroase terminatii nervoase.
Gamba se intinde intre genunchi si picior si este alcatuita in principal din oase: tibia si fibula si muschi.
Coapsa este segmentul superior al membrului inferior, care se intinde de la nivelul zonei inghinale pana la nivelul articulatiei genunchiului.
Zona inghinala este situata la intersectia dintre membrele inferioare si trunchi in partea anterioara. La acest nivel se gaseste canalul inghinal, canalul femural si se descrie trigonul femural.