Sanul
Sanul este organul a carui dezvoltare incepe odata cu debutul pubertatii, cresterea lui pana la forma matura fiind sub controlul mai multor hormoni, in special al hormonilor sexuali feminini: estrogenul si progesteronul. Prolactina, corticoizii, TSH-ul, ACTH-ul , influenteaza la randul lor dezvoltarea sanului, dezvoltare care se incheie in jurul varstei de 30 de ani.
La varsta adulta sanul este organizat ca un arbore galactoforic, compus din 15- 20 de lobi (pentru fiecare exista un canal galacofor care se deschide la divelul mamelonului), fiecare lob fiind format dintr-un numar variabil de lobuli si canale.
In jurul acestora se gaseste tesut conjunctiv de sustinere. Intreg corpul glandei mamare este cuprins in tesut adipos si sustinut de ligamente conjunctive, ligamentele Cooper, care traverseaza tesutul gras, legand tesutul de sustinere al lobilor de fascia prepectorala si de piele.
Sanul normal este, in functie de proportia componentelor (glandulara, conjunctiva si adipoasa) ce il alcatuiesc, foarte variabil ca si consistenta la palpare. Sanii in care predomina tesutul adipos vor avea o consistenta mai moale comparativ cu sanii in care predomina tesutul glandular si conjunctiv, care vor avea o consistenta ferma.
In general exista mai putin tesut glandular in cadranele interne ale sanului fata de cele externe, sanul fiind prin consecinta mai ferm in cadranele externe. In cazul mastopatiilor consistenta sanilor se poate schimba din supla si ferma in granulara sau fin granulara.
Modificarile care trebuie sa atraga atentia:
- palparea unui nodul sau cresterea volumului unui nodul cunoscut
- umflaturi
- schimbarea aspectului pielii pe o suprafata mai mare sau chiar foarte mica: ingrosare, rigiditate, aderenta la tesuturile subiacente, aspect de coaja de portocala.
- schimbarea formei sau a volumului unui san
- secretii mamare: lichid clar apos, lichid purulent alb, galbui, verde; sange.
- depistarea unui nodul axilar.