Ce este hipertiroidismul?
“Hiper” este un prefix care se traduce prin “peste”, “deasupra” sau “in exces”. Altfel spus, acesta este efectul pe care hipertiroidismul il are asupra organismului: asa cum o persoana cu tiroida hipoactiva (cu hipotiroidism) produce prea putini hormoni tiroidieni si are un metabolism lent, persoana cu tiroida hiperactiva produce prea multi hormoni si are un metabolism rapid.
Cauzele hipertiroidismului
Ce provoaca hipertiroidismul? Hipertiroidismul este de obicei determinat de o afectiune tiroidiana existenta. Alteori, boala este provocata de anumite medicamente sau de doze excesive de iod.
Semne si simptome
Pacientul tipic cu hipotirodism sufera de somnolenta, intoleranta la frig, piele uscata, crestere in greutate, pierderea apetitului alimentar si constipatie. Pe de alta parte, pacientul tipic cu hipertiroidism sufera de insomnie, intoleranta la cald, transpiratie in exces, scadere in greutate, apetit alimentar crescut si scaune moi.
Totusi, hipotiroidismul si hipertiroidismul sunt similare, deoarece ambele boli sunt tulburari autoimune, in care anticorpii tintesc si ataca tesuturi sanatoase – in acest caz, glanda tiroida.
Desi hipertiroidismul este considerabil mai putin frecvent decat hipotiroidismul, ambele afectiuni au o incidenta mai mare la femei, iar riscul creste cu varsta. Exista insa o exceptie – boala Graves, cea mai frecventa cauza de hipertiroidism, care tinde sa afecteze femeile intre 20 si 50 de ani.
Simptomele in hipertiroidism tind sa apara lent si sunt diferite de la o persoana la alta. Nu este intotdeauna evident ca simptome precum setea excesiva sau apetitul alimentar crescut ar indica ceva in neregula. Adesea, oamenii nu merg la doctor pana nu au palpitatii sau dificultate in respiratie.