Istoria uleiurilor esentiale incepe cu mii de ani in urma, fiind identificata inca din Egiptul Antic, cand acestea aveau numeroase intrebuintari precum utilizarea in ritualurile religioase, a tratamentelor cosmetice sau pe post de medicamente. Egiptenii considerau uleiurile esentiale „daruri ale zeilor”motiv pentru care erau apreciate ca fiind extrem de pretioase.
Exista date arheologice care atesta folosirea uleiurilor esentiale in procesul de imbalsamare al imparatilor egipteni, aceasta fiind inca o dovada a valorii incomensurabile pe care au avut-o si inca o detin aceste produse. In Europa, uleiurile esentiale au fost raspandite de greci prin intermediul Imperiului Roman.
Ce sunt uleiurile volatile?
Uleiurile volatile (numite si esentiale) sunt substante aromatice, care se evapora foarte usor, extrase din plante, prin procedee industriale. Un ulei esential este un lichid hidrofob concentrat continand compusi volatili de aroma din plante.
Uleiurile esentiale sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de uleiuri volatile, uleiuri eterice sau pur și simplu ca „ulei de” planta din care au fost extrase, cum ar fi uleiul de cuisoare. Un ulei este „esential”, in sensul ca acesta poarta un miros distinctiv, sau esenta plantei.
Uleiurile volatile integrale, numite si virgine, sunt cele din care nu s-au extras nici un fel de substante, avand compozitia naturala initiala, in care sunt prezente toate componentele cu efecte aromatizante, cosmetice etc. Evident, aceste uleiuri integrale sunt cele mai eficiente si sanatoase pentru uz intern sau extern.
Uleiurile se gasesc in diferite parti ale plantei precum:
- in flori, in cazul levanticii, iasomiei sau trandafirilor
- in intreaga planta, acesta este cazul eucaliptului
- in frunze, in cazul roinitei
- in lemn, exemplu: santal
- in radacina, vetiverul
- in rasina produsa de arbore: smirna, tamaia
- in coaja fructelor, indeosebi la citrice: lamaie, portocala, bergamota