Categorie: Cancer

Sunt 78 produse.

Se afiseaza 1-72 din 78 produs(e)

Filtre active

   

Ce este cancerul?

Cancerul este termenul folosit pentru a descrie acumularea de celule anormale, care cresc si se raspandesc uneori in corp. Corpurile noastre sunt formate din trilioane de celule grupate pentru a forma tesuturi si organe, cum ar fi muschii, oasele, plamanii si ficatul.Genele din interiorul fiecarei celule „ii spun” acesteia cand trebuie sa creasca, sa se divida si sa moara.

In mod normal, celulele cresc si se divid intr-un mod controlat. Cu toate acestea, daca apare o eroare in modelele genetice ale celulelor, acest control poate fi pierdut. Celulele pot ajunge sa se divida necontrolat sau nu mor atunci cand ar trebui. Pe masura ce tot mai multe astfel de celule anormale cresc si se divid, ele pot forma o masa in corp, numit tumora.

Deoarece celulele canceroase pot aparea din aproape orice tip de celula, cancerul se refera de fapt la aproximativ 100 de boli diferite. Si, in functie de cum clasifici cancerul, se poate spune chiar ca exista mai mult de 200 de tipuri. Cancerul este o boala complexa si este de obicei o combinatie a unor anomalii care duc modificare, mai degraba decat o singura mutatie sau anomalie.

 

Aspect

La microscop, celulele normale si celulele canceroase pot arata complet diferit. Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase prezinta adesea o variabilitate mult mai mare in dimensiunea celulelor – unele sunt mai mari decat e normal, iar altele sunt foarte mici.

In plus, celulele canceroase au adesea o forma anormala, atat a celulei, cat si a nucleului – adesea foarte inchis la culoarea. Motivul este ca nucleul celulelor canceroase contine ADN in exces. In apropiere, celulele canceroase au adesea un numar anormal de cromozomi care sunt aranjati in mod dezorganizat.