Categorie: Adenom Prostata

Sunt 24 produse.

Se afiseaza 1-24 din 24 produs(e)

Filtre active

   

Ce este adenomul de prostata?

Adenomul de prostata, cunoscut si sub denumirea de hipertrofie prostatica benigna, este una dintre cele mai intalnite afectiuni in randul barbatilor. Aceasta apare in special dupa varsta de 40-50 de ani si impiedica buna functionare a sistemului urinar. In unele cazuri poate provoca probleme ale vezicii, tractului urinar si rinichilor.

 

Prostata este un organ glandular si fibromuscular care face parte din sistemul reproducator al barbatilor. Aceasta are aspectul unei castane si poate cantari pana la 28 de grame. Prostata inconjoara uretra si are rolul de a produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal. Totusi, in cele mai multe cazuri, prostata se mareste si poate provoca disconfort la urinare, iar daca nu este tratata la timp, poate provoca alte complicatii.

E important de mentionat ca prostata trece prin doua cicluri de crestere. Prima etapa de crestere are loc in perioada pubertatii, cand prostata isi dubleaza marimea. A doua etapa de crestere are loc dupa varsta de 25 de ani si continua pe toata durata vietii. De cele mai multe ori, adenomul de prostata apare in cea de-a doua etapa de crestere.

Adenomul de prostata apare atunci cand celulele prostatei incep sa se multiplice, fapt care duce apoi la inflamarea prostatei si la modificarea actului mictional, prin blocarea fluxului urinar. Pe masura ce prostata creste, va pune presiune pe peretii uretrei, iar vezica urinara isi pierde capacitatea de a se goli complet.

    

Cauzele adenomului de prostata

Cauzele care duc la apariția adenomului de prostata nu sunt inca stabilite cu exactitate. Adesea, aceasta afectiune este asociata cu inaintarea in varsta si cu modificarile nivelului de hormoni.

Organismul bărbatilor produce o cantitate ridicata de testosteron, hormonul masculin, dar si o cantitate mai mica de estrogen, hormonul feminin. Pe masura ce inainteaza in varsta, cantitatea de testosteron din sange scade, ceea ce face ca nivelul de estrogen sa fie ridicat. Acest factor poate contribui la multiplicarea celulelor prostatei.