Categorie: Dislipidemii

Sunt 90 produse.

Se afiseaza 1-72 din 90 produs(e)

Filtre active

   

Ce este dislipidemia? 

Termenul „dislipidemie” se foloseste pentru a descrie modificari, izolate sau combinate, ale nivelului de grasimi din sange. Aceste grasimi influenteaza riscul cardiovascular al fiecarui individ si pot favoriza aparitia aterosclerozei, accelerand aparitia bolilor de inima (cardiovasculare) si a celor cerebrovasculare. Dislipidemiile se pot manifesta printr-un nivel crescut al trigliceridelor si/sau al colesterolului sau printr-o scadere a nivelului de HDL (asa-zisul colesterol „bun”).

 

Cauzele dislipidemiei

Cauzele dislipidemiei se impart in doua, si anume primare si secundare. Dislipidemiile primare includ producerea excesiva si eliminarea defectuoasa a trigliceridelor si a colesterolului LDL, indeosebi ca urmarea a unor mutatii genetice.

Aceasta este intalnita cel mai des la copii. Aceste defecte genetice sunt intalnite la nivelul genelor care sintetizeaza enzimele implicate in hidroliza grasimilor (lipaza hepatica sau lipoproteinlipaza) sau la nivelul genelor implicate in sinteza apoproteinelor. Aceste dislipidemii genetice sunt autosomal dominante, adica este suficient ca unul dintre pariniti sa prezinte un defect genetic, sau autosomal recesive, adica trebuie ca ambii parinti sa aibe acest defect genetic. 

 

Semnele si simptomele dislipidemiei

Dislipidemia este o boala asimptomatica si, prin urmare, detectarea timpurie a manifestarilor ei specifice este greu de realizat. Se pot, in astfel de cazuri, diagnostica mai tarziu cauzele si simptomele patologiilor la care ea poate contribui in mod semnificativ: bolile cardio si cerebrovasculare. Sunt incluse aici simptomele si semnalele de boli coronariene, cum ar fi angina pectorala si infarctul miocardic. 

De asemenea, dislipidemia poate declansa simptome precum ameteli si probleme de echilibru, dureri de gamba in timpul mersului, dureri abdominale sau dureri in zona pieptului, cauzate de slaba vascularizare a inimii.