Inima omului are doar dimensiunea unui pumn, insa este cel mai puternic muschi din organism. Inima incepe sa bata inca din perioada intra-uterina, inainte de nastere, de obicei la 21-28 de zile dupa conceptie. In medie, avem 100.000 de batai pe zi si 2,5 miliarde de batai de inima intr-o viata de 70 de ani.
Ce sunt bolile cardiovasculare
Sub acest nume, bolile cardiovasculare, sunt cunoscute afectiunile cardiace. Bolile cardiovasculare sunt tulburari care implica atat inima cat si vasele de sange. Bolile aterosclerotice (in special bolile coronariene) sunt cel mai des intalnite. In cazul acestora, vasele de sange sunt obstructionate progresiv de depozite de grasime numite placi si astfel fluxul sanguin catre inima este redus.
Afectiunile cardiovasculare sunt foarte intalnite, iar pacientii au varste de la cele foarte mici la cele inaintate. Bolile sunt diverse, iar netratarea lor le agraveaza. De multe ori se ajunge la medic prea tarziu. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Eliminarea comportamentelor de risc pentru sanatate ar preveni cel putin 80% din aceste afectiuni.
Exista patru tipuri principale de boli cardiovasculare:
- Boala inimii coronare (insuficienta cardiaca, aritmie, problemele valvei inimii);
- Atac cerebral: ischemic (sangele care se duce la creier este oprit) sau hemoragic (când explodeaza vasele de sange din creier);
- Boala arterei periferiale (circulatia anormala a sangelui catre extremitati);
- Boala aortica (anevrism).
Cauzele bolilor cardiovasculare
Cea mai comuna cauza a bolilor de inima este ateroscleroza, dar exista si alte cauze ale bolilor cardiovasculare:
- tensiunea arteriala ridicata;
- diabet;
- boala arterelor coronare;
- stres;
- malformatii ale inimii;
- bacterii, virusi, paraziti (infectie cardiaca);
- fumat;
- alcool.