Categorie: Insomnia

Sunt 125 produse.

Se afiseaza 1-72 din 125 produs(e)

Filtre active

   

Ce este insomnia

Insomnia este o tulburare a somnului care se manifesta prin dificultati in a adormi, somn insuficient sau de slaba calitate, caracterizat prin treziri frecvente si o stare de oboseala pe parcursul zilei urmatoare.

Atunci cand aceste momente au loc frecvent - in nopti succesive, de exemplu -, insomnia poate duce la aparitia unor tulburari de concentrare la locul de munca sau la scoala, poate determina randament scazut, o stare de somnolenta. In cazuri mai grave, insomnia poate contribui la cresterea in greutate, un nivel ridicat de stres si anxietate, probleme de memorie si reactii intarziate, lucru vizibil si extrem de periculos in multe activitati.

   

O durata a somunului redusa, desi este unul dintre efectele insomniei, nu are intotdeauna o legatura directa cu aceasta afectiune, in primul rand pentru ca fiecare persoana are nevoie de un anumit numar de ore de somn in fiecare zi.

Programul de somn poate varia in functie de varsta, de sex, dar si de alte particularitati ale fiecarui individ in parte. Cu toate astea, exista un numar de ore de somn necesar, stabilit prin consens stiintific.

Iata cat trebuie1 sa doarma, in general, o persoana, in functie de varsta:

  • persoanele adulte au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn;
  • adolescentii (12-18 ani) trebuie sa doarma intre 8 si 10 ore pe noapte;
  • Copiii intre 2 si 12 ani au nevoie de aproximativ 9-12 ore de somn;
  • Nou-nascutii si copiii pana in 2 ani trebuie sa doarma in jur de 11-14 ore.

Trebuie mentionat faptul ca insomnia poate sa apara chiar si atunci cand o persoana a dormit numarul de ore recomandat, dar somnul a fost de o calitate slaba, din cauza trezirilor frecvente.