Nucile si semintele precum migdalele, fisticul, nucile pecan, semintele de dovleac, semintele de floarea soarelui, alunele de padure si semintele de in, semintele de susan, etc. sunt bogate intr-o multitudine de nutrienti.
O singura portie de nuci si seminte contine o doza mare de vitamine, minerale si grasimi, toate avand proprietati benefice pentru starea generala de sanatate a organismului.
Aproximativ 30 de grame de nuci si seminte consumate zilnic pot diminua inflamatia si oferi un necesarul de fibre, proteine si minerale imunostimulatoare.
Cele mai multe tipuri de seminte sunt bogate in proteine, grasimi sanatoase, fibre, minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc) si au o cantitate foarte mica de sodiu in compozitie. Pe langa toti acesti nutrienti, semintele mai contin si vitaminele B1, B2, B3 si, un unele cazuri, vitamina E. Antioxidantii semintelor uleioase au rolul de a amana procesul de rancezire al grasimilor.
Beneficii si proprietati: motive pentru a consuma nuci si seminte
Atat nucile, cat si semintele au numeroase beneficii. Prin urmare, ai nenumarate motive sa le incluzi in regimul tau alimentar.
Sunt bogate in grasimi sanatoase
Nucile si semintele contin grasimi sanatoase monosaturate si polisaturate. Aceste grasimi sunt esentiale pentru sanatate, deoarece tin sub control inflamatia si mentin o structura normala la nivelul fiecarei celule din corp.
Au un continut ridicat de fibre
Fibrele ajuta la incetinirea digestiei carbohidratilor de catre organism, reducand astfel viteza cu care zaharurile sunt absorbite in sange. Asta inseamna ca, intr-un final, corpul tau va controla mai bine nivelul glicemiei din sange. Mai mult, nu iti va fi foame atat de des, prin urmare ai putea sa scapi de niste kilograme in plus.
Pot ajuta la preventia bolilor de inima si a cancerului
O dieta plant-based este in prezent recomandata de American Cancer Association pentru preventia cancerului si a bolilor cardiovasculare. Aceasta dieta consta in consumul alimentelor de origine vegetala, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, semintele si leguminoasele, evitand sau consumand produse de origine animala in cantitati cat mai mici.