Ce sunt durerile articulare?
Durerile articulare pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, dar pot semnala și infecții sau alte afecțiuni. Durerea este cel mai important simptom al afectiunilor articulare, aceasta putand fi de origine mecanica sau cu caracter inflamator.
Durerea cu caracter inflamator a articulatiilor se instaleaza in timpul noptii sau dimineata, dupa repaus, este insotita de rigiditate instalata pe o durata mai lunga de timp si se amelioreaza prin miscare fizica.
Durerea mecanica a articulatiilor apare in urma unui efort fizic, este insotita de rigiditate de scurta durata si cedeaza la repaus.
Un alt aspect important de avut in vedere este iradierea durerii, deoarece in afectiuni ale coloanei vertebrale aceasta poate iradia pana la nivelul genunchiului.
Articulatiile care pot cauza durerea sunt:
1) articulatii axiale (coloana vertebrala, articulatiile sacroiliace, articulatiile coxo-femurale, scapulo-humerale, temporomandibulare);
2) articulatii periferice (articulatiile mainilor, pumnul, cotul, articulatiile piciorului, glezna, genunchiul).
In cazul instalarii unor afectiuni articulare dureroase, la nivelul articulatiilor se observa prezenta unor deformari, modificari de culoare, semn de inflamatie – tumefactie, eritem, prezenta unor traumatisme.
Durerile articulare pot fi cauzate de traumatisme sau de boli care afecteaza oricare dintre urmatoarele structuri: ligamente, burse sau tendoane din preajma artiulatiei. Traumatismele (leziunile de tot felul) sau bolile pot afecta, de asemenea, ligamentele, cartilajul si oasele din articulatie, ducand astfel la o articulatie dureroasa.
Durerea este, totodata, o caracteristica a inflamatiei articulare (artrita) si a infectiei articulare si, extrem de rar, ea poate fi o cauza a cancerului aparut la nivelul articulatiei. Durerea in interiorul articulatiei este o cauza comuna a durerii de umar, durerii de glezna si a durerii de genunchi.
Durerea articulara mai este numita, in limbajul de specialitate, artralgie. Si bolile cu transmitere sexuala (BTS) precum Chlamydia (boala este denumita clamidioza) si gonoreea pot duce la durerile articulatiilor. Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de articulatii este artrita. Principalele doua forme de artrita sunt osteoartrita (asa cum mai este numita artroza) si poliartrita reumatoida.