Categorie: Cani

Contine 1 produs.

Se afiseaza 1-1 din 1 produs(e)

Filtre active

Aici gasiti cani in diverse marimi si diverse modele, ideale si pentru un cadou special. Marea majoritate a canilor sunt facute din portelan, motiv pentru care vorbim despre cani mai valoroase.

 

Ce este portelanul?

Porţelanul este un produs ceramic care difera de alte tipuri de ceramica prin ingredientele din care este facut, dar si prin procesul de fabricare  care ii asigura rezistenta.

Portelanul, supranumit in germana si "Weißes Gold" (aur alb), este un material ceramic alb si translucid obtinut prin arderea la temperaturi inalte a unei paste compuse  din cuarțcaolin și feldspat impreuna cu adaosuri mai mici de alte componente. Se foloseste la fabricarea vaselor industriale sau de laborator, a izolatoarelor electrice, a vaselor de uz casnic sau a unor obiecte decorative.

Dupa raportul elementelor componente el poate fi clasificat drept portelan dur sau portelan moale. La portelanul clasic dur raportul dintre caolin, feldspat si cuart este de 50/25/25, pe cand la cel moale este de cca 30/30/40.

In trecut aceste proportii erau tinute in secret. Firmele producatoare de ceramică tin in secret si azi raporturile precise dintre aceste componente. Aceste raporturi variaza si in functie de regiunea unde se obtine materia prima.

Daca portelanul este dur sau moale mai poate fi determinat si de modul de ardere a portelanului.

 

Primele obiecte din portelan dateaza tocmai din timpul Dinastiilor Shang si Zhou, mai exact incepand cu 1600 de ani i.Hr. Obiectele respective erau realizate dintr-un portelan nefinisat, fiind produse in zona raurilor Yang-Tze si Huang-He, cu o importanta comerciala ridicata.

In timpul Dinastiei Han au aparut si primele vase realizate dintr-un portelan finisat, mult asemanator celui folosit si astazi. Practic, portelanul a fost produs in China deoarece aceasta beneficia de zacaminte bogate in caolin.