Filtrare dupa

Pret

Pret

  • 6,00 lei - 102,00 lei

Bio

Bio

Vegan

Vegan

Gluten

Gluten

Zahar

Zahar

Raw

Raw

Alergeni

Alergeni

Marca

Marca

Categorie: Alimente Fara Lactoza

Sunt 73 produse.

Se afiseaza 1-72 din 73 produs(e)

Filtre active

   

Ce inseamna intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza, cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de a digera si absorbi lactoza, care se manifesta clinic prin simptome gastrointestinale induse de consumul de lapte si de derivati ai acestuia.

Lactoza este un compus care nu poate fi absorbit la nivelul intestinului ca atare, ci este nevoie ca ea sa fie scindata de catre lactaza proprie organismului. Cand aceasta enzima lipseste, procesul de scindare nu poate avea loc si, dupa circa 30-120 de minute de la consumul de alimente care contin lactoza, apar semnele intolerantei.

Nu se stie cu exactitate de ce lipseste aceasta enzima in cazul unor persoane, insa se crede ca apare pe fondul unei iritatii sau raniri a membranei intestinale sau, mult mai frecvent, ca urmare a unei anomalii la nivelul genelor implicate in sinteza acestei enzime.

 

Tipuri de intoleranta la lactoza

Intoleranța la lactoză poate fi primara, secundara si congenitala.

  •        Intoleranța primara - apare pe fondul reducerii activitatii lactazei la nivelul mucoasei intestinale. Cel mai devreme apare la varsta de cinci ani, insa cele mai multe cazuri sunt descoperite in adolescenta sau chiar la maturitate;
  •         Intoleranaa secundara - apare ca un simptom al gastroenteritei, al bolii Crohn sau ca un efect secundar al tratamentului pentru cancer. In acest caz, intoleranta poate fi temporara, iar nivelul lactazei poate reveni la normal dupa regenerarea tesutului intestinal;
  •         Intoleranta congenitala - apare in cazuri rare si se transmite genetic, conditia fiind ca ambii parinti sa transmita gena cu probleme mai departe. Se manifesta prin incapacitatea organismului de a sintetiza lactaza.

 

Simptomatologie

Simptomul reprezentativ de intoleranta se instaleaza brusc, la 10-15 minute de la ingestia laptelui sau a unui derivat de lapte bogat in lactoza si se manifesta prin:

  • Agitatie periombilicala
  • Balonare
  • Crampe migrante
  • Eventual in asociere cu ameteli, tahicardie, transpiratie, paloare
  • Urmeaza evacuari imperioase, cu scaune apoase, aerate, asociate cu flatulenta