Ce sunt ovarele?
Ovarele sunt unele dintre cele mai importante organe interne ale aparatului genital feminin si joaca un rol fundamental in procesul de reproducere. Pe de o parte, ele sunt glande care produc hormoni sexuali, printre care estrogenul si progesteronul, si pe de alta parte, in foliculii din interiorul lor apar, se dezvolta si ajung la maturitate ovulele gata pentru a fi fecundate.
Ovarele sunt glande endocrine, sub forma de migdala, care, impreuna cu cele doua trompe uterine, uterul, cervixul (colul uterin) si vaginul, formeaza partea interna a aparatului reproducator feminin. Ovarele sunt situate intraperitoneal, pe peretele lateral al cavitatii pelviene, de o parte si de alta a uterului si a rectului, sub bifurcatiile arterelor iliace interne si externe, fiind, astfel, organe pereche (drept si stang).
In cazul femeilor adulte, ovarele au lungimea de 3,5 cm, latimea de 2 cm si grosimea de 1 cm, adica o dimensiune comparabila cu cea a unei mingi de golf. Volumul acestora se schimba odata cu varsta. Astfel, la doi ani, ele au, in medie, 0,7 ml, in jurul varstei de 20 de ani, ating 7,7 ml, pentru ca ulterior sa scada, constant, pana la menopauza, cand ajung la 2,8 ml1.
Probleme ovariene - cauze, manifestari, complicatii
In functie de natura afectiunilor ovariene, cauzele, manifestarile si complicatiile difera. Totodata, fiecare organism este unic si poate reactiona in felul sau. De aceea, este important sa urmezi recomandarile medicului specialist, pe baza istoricului medical, pentru a actiona corect, din timp si eficient.
Cauzele generale ale problemelor ovariene
Cauzele pot fi de natura functionala, atunci cand problemele apar in timpul menstruatiei si se rezolva de la sine (chisturile functionale, de exemplu) sau pot fi reprezentate de alte probleme deja existente, cum este cazul endometrioanelor care pot sa apara pe fondul endometriozei. Sunt si situatii in care pot fi responsabili si anumiti agenti patogeni, precum bacteriile Chlamydia trachomatis sau Neisseria Gonorrhoeae.
In unele cazuri, motivele aparitiei unor afectiuni ovariene nu sunt cunoscute, cum se intampla, de exemplu, in cazul sindromului ovarelor polichistice sau al torsiunii ovariene.