Categorie: Suprarenale

Sunt 17 produse.

Se afiseaza 1-17 din 17 produs(e)

Filtre active

   

Ce sunt glandele suprarenale?

Glandele suprarenale sunt organe pereche localizate in loja renala,aretroperitoneal, la dreapta si la stanga coloanei vertebrale. Glandele suprarenale se afla in stransa legatura topografica cu rinichii, proprietate care este aratata si de numele glandelor. Glanda suprarenala stanga impreuna cu rinichiul se gasesc mai sus fata de cele de pe partea opusa.

 

Glandele suprarenale au forma variabila: glanda dreapta seamana cu o creasta de cocos, iar cea stanga este comparata de obicei cu o semiluna sau cu o virgula. Glandele sunt turtite antero-posterioare si prezinta 3 fete si 2 margini. Fata anterioara este orientata inainte si lateral si pe aceasta se afla hilul. Fata posterioara este orientata inapoi si medial, cea inferioara este numita si fata renala, iar baza este concava.  Cele doua margini sunt: superiora si mediala; ambele sunt convexe.

   

Glanda suprarenala este impartita in doua componente endocrine: medulara si corticala. Acestea difera din punct de vedere structural, functional, filogenic si ontogenetic. Medulara este pozitionata in centru, iar conticala o acopera la suprafata. Corticala si medulara difera prin culoare: medulara este alb-galbuie, iar corticala are o culoare brun-galbuie.  Din punct de vedere al consistentei, medulara este mole, iar corticala este suficient de ferma.

Glanda renala este friabila, putand fi lezata de orice apasare sau tractiune. In ceea ce priveste medulara, are loc autoliza acesteia exact dupa moarte, lucru care a incurajat mult timp ideea ca glanda renala este compusa doar din corticala. Dupa autoliza medularei, in locul acesteia ramane o cavitate; de aici provine si numele mai vechi de glanda de capsula suprarenala.