O dieta fara gluten implica excluderea tuturor alimentelor care contin gluten, in special grau, secara si orz.
Majoritatea studiilor, in privinta dietelor fara gluten, au fost facute la perosanele cu boala celiaca, dar exista o alta afectiune, numita sensibilitate la gluten, care cauzeaza si ea probleme.
Glutenul este o tema controversata in prezent. Majoritatea specialistilor afirma ca este sigur pentru toata lumea, cu exceptia celor ce sufera de boala celiaca, pe cand unele surse considera ca acesta ar trebui eliminat din dieta noastra.
Ce este glutenul?
Glutenul este o familie de proteine care se gaseste in cereale precum graul, secara, spelta si orzul.
Dintre boabele care contin gluten, graul este de departe cel mai des consumat.
Cele doua proteine principale din gluten sunt glutenina si gliadina. Gliadina este responsabila pentru majoritatea efectelor negative asupra sanatatii.
Atunci cand faina este amestecata cu apa, proteinele de gluten formeaza o substanta lipicioasa care are o consistenta asemanatoare lipiciului.
Aceasta proprietate asemanatoare lipiciului face ca aluatul sa fie elastic si ofera painii capacitatea de a se umfla atunci cand este coapta. De asemenea, ofera o textura puhava, placuta.
Boala celiaca
Boala celiaca este cea mai severa forma de intoleranta la gluten. Aceasta afecteaza aproximativ 0,7-1% din populatie.
Este o tulburare autoimuna si ceea ce inseamna ca organismul trateaza glutenul ca un invadator strain.Sistemul imunitar ataca glutenul, precum si mucoasa intestinului. Acest lucru dauneaza peretele intestinal si poate provoca deficiente de nutrienti, anemie, probleme digestive severe si creste sensibilitatea organismul la alte boli.
Cele mai frecvente simptome ale bolii celiace sunt disconfortul digestiv, afectarea tesuturilor in intestinul subtire, balonare, diaree, constipatie, dureri de cap, oboseala, eruptii cutanate, depresie, scadere in greutate si fecale urat mirositoare.
In acest subcapitol gasiti fainuri fara gluten pentru paine si pentru prajituri, biscuit, saratele, paste, dulciuri (batoane, napolitana, ciocolati), alge, budinci, tartine, etc.