Ce este o boala neurodegenerativa?
Boala neurodegenerativa este termenul generic pentru o serie de conditii care in principal afecteaza neuronii creierului uman.
Neuronii sunt structurile care construiesc sistemul nervos, care include creierul si maduva spinarii. In mod normal, neuronii nu se reproduc si nu pot fi inlocuiti, astfel ca, atunci cand se deterioreaza sau mor, nu pot fi inlocuiti de organism. Exemple de boli neurodegenerative :maladia Parkinson, Alzheimer si maladia Huntington.
Bolile neurodegenerative sunt afectiuni incurabile si debilitante care duc la degenerarea progresiva si / sau moartea celulelor nervoase. Acestea cauzeaza probleme de deplasare (numite ataxii) sau de functionare mentala (numite demente).
Dementa este responsabila pentru cea mai mare parte din cazurile de Alzheimer (aproximativ 60-70% din cazuri).
Bolile neurodegenerative pe care se axeaza JPND sunt:
- Boala Alzheimer (AD) si alte tipuri de dementa
- Boala Parkinson (PD) si alte afectiuni aferente PD
- Boala Prion
- Boli neuronului motor (MND)
- Boala Huntington (HD)
- Ataxie spinocerebelara (SCA)
- Atrofie musculara spinala (SMA)
Pana in prezent, descoperirea de noi terapii pentru persoanele care sufera de afectiuni neurologice a fost o provocare continua, marcate de multe esecuri. Cu toate acestea, exista motive de optimism. Cu fiecare zi, intelegem mai bine genomul uman, apar noi progese in imagistica, iar datele din studii clinice ii ajuta pe cercetatori sa cunoasca din ce in ce mai bine procesele deosebit de complexe care se desfasoara la nivel neuronal, care sunt legaturile dintre componentele sistemului nervos si ce se intampla cand acestea nu functioneaza.
Creierul uman ramane cel mai complex organ si multe aspecte legate de functionarea acestuia raman inca nedescoperite.