Sinuzita (rinosinuzita) semnifica inflamatia sinusurilor nazale, ca o consecinta a unei raceli, a unei alergii sau a unui blocaj la nivelul sinusurilor. Aceasta inflamatie poate cauza o suprainfectare virala, bacteriana sau fungica. In general, sinuzita trece de la sine, in curs de cateva saptamani, insa, in unele cazuri, se poate intinde pe o durata mai indelungata si poate necesita adoptarea unei scheme terapeutice complexe.
Ce sunt sinusurile si ce este sinuzita
Sinusurile responsabile pentru aparitia sinuzitei se numesc paranazale si se afla situate in jurul ochilor si nasului, in interiorul oaselor craniene. Acestea reprezinta patru perechi de „camere” in care se pot acumula secretii si pot fi sediul inflamatiei numita sinuzita. Aceasta inflamatie poate degenera, putand aparea suprainfectia sinusurilor (in general, bacteriana).
Cele patru tipuri de sinusuri sunt:
- Sinusurile etmoidale - se afla situate intre ochi;
- Sinusurile sfenoidale - localizate in spatele ochilor;
- Sinusurile maxilare - se regasesc sub ochi;
- Sinusurile frontale - se afla situate deasupra ochilor.
Sinuzita acuta
Rinosinuzita acuta se produce, de obicei, in urma unei simple infectii virale (raceli). In unele cazuri, se poate intampla ca sinusurile inflamate acut sa se suprainfecteze bacterian.
Sinuzita cronica
In cazul rinosinuzitei cronice, exista mai multe cauze posibile, pentru care aceasta se poate dezvolta. Astfel, printre ele se afla:
- Alergiile
- Deviatia de sept
- Polipii nazali
- Infectiile respiratorii
- Alte afectiuni - anumite boli autoimune si/sau statusul de purtator HIV pot determina afectarea sinusurilor si aparitia sinuzitei.
In acest subcapitol gasiti mai multe tratamente naturiste care ajuta la ameliorarea simptomelor neplacute datorita sinuzitei.