Ce este arteriopatia cronica obliteranta?
Este o boala arteriala determinata de ingustarea arterelor membrelor inferioare, ducand la limitarea circulatiei fluxului sangvin in acest teritoriu. Boala arteriala periferica, bolile cerebrovasculare si boala coronariana sunt cele trei sindroame majore ale aterotrombozei. Diagnosticul de arteriopatie periferica este considerat indicator al aterosclerozei sistemice.
Care sunt cauzele?
Cauza cea mai frecventa este ateroscleroza. Boala se manifesta mai frecvent la barbati, cu o prevalenta de aproximativ 5% dupa 50 de ani.
Cei trei factori majori de risc sunt: varsta inaintata (peste 60 de ani), fumatul si diabetul zaharat. Fumatorii au un risc de mortalitate, boala avansata si amputarea membrelor de cel putin doua ori mai mare decat nefumatorii. Alti factori importanti de risc pentru boala arteriala periferica sunt dislipidemiile si hipertensiunea arteriala.
Cum se manifesta boala?
Boala poate persista multa vreme intr-un stadiu asimptomatic insa pe masura ce se dezvolta stenoze semnificative, apare manifestarea tipica – claudicatia intermitenta, definita ca durere sub forma de crampa musculara, la nivelul membrelor inferioare, cel mai frecvent la nivelul gambei, care apare la mers si care dispare la scurt timp dupa incetarea efortului.
Initial apare la distante mari, putand ramane stabila perioade lungi de timp. Ulterior, odata cu agravarea gradului stenozei, claudicatia apare la distante tot mai mici limitand activitatea zilnica a pacientului iar in cazuri si mai avansate durerea apare in repaus, initial nocturn apoi cvasipermanent, si se poate insoti de aparitia tulburarilor trofice (reducerea pilozitatii, ulcere cutanate ischemice, gangrene).
Tratament
- Combaterea factorilor de risc se face prin:
- Incetarea fumatului incetineste progresia bolii, reduce aparitia ischemiei critice de repaus si scade rata amputatiilor;
- Tratamentul adecvat al diabetului zaharat, al hipertensiunii arteriale si dislipidemiilor (scaderea colesterolului opreste progresia bolii si reduce simptomele).
- Tratamentul medicamentos – remedii naturiste (pe care le gasiti in acest subcapitol)