Categorie: Nas

Sunt 36 produse.

Se afiseaza 1-36 din 36 produs(e)

Filtre active

   

Probleme ale nasului

Unul dintre problemelor cele mai des intalnite  este rinita alergica. Daca stranuti de multe ori, daca ai nasul infundat frecvent sau iti curge adeseori, iar ochii, gura si pielea iti dau senzatie de mancarime, probabil ca suferi de rinita alergica. Rinita alergica se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale.

Rinita alergica – cunoscuta mai ales sub denumirea febra fanului – este un grup de simptome care afecteaza nasul. Nu te lasa inselat de nume – nu trebuie sa te expui la fan pentru a avea simptomele, iar febra fanului nu provoaca febra.

Rinita alergica se dezvolta cand sistemul imun devine sensibil si reactioneaza exagerat la ceva din mediu care, de obicei, nu determina probleme la majoritatea oamenilor. Rinita alergica nu este provocata de o bacterie sau de un virus si nu este contagioasa.

 

Cauze (factori declansatori)

Rinita alergica apare datorita unor reactii imunologice excesive in prezenta unor substante straine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei si cantitatea de alergeni influenteaza in mod decisiv aparitia si agravarea simptomatologiei.

Alergenii pot fi:

  • De exterior: polen de la copaci (de obicei, copaci fara flori precum mesteacan, stejar, plop, salcie), iarba si buruieni (ambrozie, artemisie)
  • De interior: par de animal de companie, acarieni din praf, mucegai
  • Iritanti: fum de tigara, parfum, fum de la benzina

 

Diferente intre rinita si raceala

Atat in raceala, cat si in alergie, iti curge nasul. Exista, insa, unele diferente de manifestari intre rinita si raceala:

In raceala – resimti disconfort in tot corpul, secretiile nazale pot fi galben-verzui, nu resimti mancarime la nivelul foselor nazale, poti face febra; simptomele apar brusc si trec destul de repede

In alergie - zonele in care resimti cel mai mare disconfort sunt ochii nasul si gatul, secretiile nazale sunt transparente, te mananca nasul, nu faci febra; simptomele apar sezonier si/sau pe perioade mari