Categorie: Tumorale

Sunt 83 produse.

Se afiseaza 1-72 din 83 produs(e)

Filtre active

   

Ce sunt tumorile?

Tumorile sunt grupuri de celule care cresc anormal din tesutul normal. Care este diferenta dintre o tumora si cancer? Desi cuvintele „tumora” si „cancer” sunt adesea folosite in mod interschimbabil, acestea nu sunt neaparat sinonime. Cancerul este o boala in care celulele, aproape in orice zona din corp, incep sa se divida necontrolat.

O tumora este atunci cand aceasta crestere necontrolata are loc in tesuturile solide, cum ar fi un organ, muschi sau os. Tumorile se pot raspandi in tesuturile inconjuratoare prin sange si vasele limfatice.

 

NU toate tumorile sunt cancer! Unele tipuri de tumori sunt non-canceroase (benigne). Tumorile non-canceroase au celule care raman intr-un loc si nu se raspandesc. O tumora necanceroasa, cunoscuta si sub denumirea de tumora benigna, nu metastazeaza si nu se raspandeste in regiuni indepartate ale corpului.

Majoritatea acestor tumori nu pun viata in pericol, dar pentru ca pot interfera cu organele si tesuturile inconjuratoare, acestea trebuie in general tratate sau indepartate. Tumorile canceroase sau maligne pot, in schimb, sa invadeze tesutul din apropiere si sa elibereze celule in alte parti ale corpului pentru a forma tumori „secundare”. Unele tumori sunt clasificate drept „pre-maligne”.

Exista unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia (cancerul din sange), nu formeaza tumori. Ele cresc in celulele sangvine sau alte celule ale corpului.

 

Modelul de crestere anormala a celulelor canceroase este genetic si este cauzat de modificari ale genelor care controleaza functia celulelor sau mutatii ale ADN-ului care alcatuiesc genele ce controleaza functia celulelor. Genele cauzatoare de cancer pot fi mostenite de la membrii familiei. De asemenea, se pot dezvolta in organism ca urmare a alegerilor de stil de viata si a expunerilor de mediu care afecteaza ADN-ul.