Categorie: Esofag

Sunt 4 produse.

Se afiseaza 1-4 din 4 produs(e)

Filtre active

   

Ce este esofagul?

Esofagul este o parte a tractului digestiv cu funcția de transport a hranei, Esofagul este un tub, ce leaga faringele de stomac. Peretii sai musculari produc contractii ondulatorii, care ajuta la transportarea hranei. Are un diametru larg, comparativ cu alte cordate. La unele specii poate servi drept depozit temporar de hrana. Este acoperit cu un strat epitelial, care contine multe glande subepiteliale.

 

Din punct de vedere structural, esofagul (trecerea de la stratul cel mai exterior la stratul cel mai interior) cuprinde: un strat exterior al tesutul conjunctiv si doua tipuri de muschi. Treimea superioara a esofagului cuprinde un muschi striat si treimea inferioara contine mușchiul moale, in timp ce treimea mijlocie contine un amestec din ambele.

Esofagul are aproximativ 25 de cm lungime, cu un diametru de 2.5 cm. Incepe de la gat, pana la a sasea vertebra cervicala, intra in piept si se incheie in capatul inferior al stomacului, in vertebra toracica 11.

Datorita lungimii, este posibila diferentierea de esofag prin portiuni. Portiunea cervicala are aproximativ 4-5 cm lungime 2); portiunea toracica are aproximativ 15 centimetri lungime; portiunea diafragmei este de aproximativ 1-2 cm lungime; si portiunea abdominala masoara pana la 3 centimetri

 

Ce functie are esofagul?

Principala functie a esofagului este de a permite bolului alimentar sa treaca din gura la stomac. In momentul in care bolul este inghitit, acesta ajunge la baza, unde trece in esofag prin gura (care este sfincterul care deschide si reprezinta inceputul esofagului). Bolul continua drumul catre stomac prin esofag. Trecerea prin stomac depinde de deschiderea sfincterului inferior (cardia), care conecteaza esofagul de stomac si reprezinta portiunea finala a esofagului.