Cos de cumparaturi
Nici un produs in cos
0 articole
0,00 lei
Livrare
Total
0,00 lei
Dischinezia biliara denumeste o dereglare a mecanismului de evacuare a bilei, dereglare datorata unor disfunctii motrice la nivelul veziculei biliare, a canalului coledoc sau a sfincterului Oddi (intrarea canalului coledoc in duoden).
Dischinezia biliara reprezinta un complex de tulburari digestive de tip biliar, manifestate prin dureri in partea dreapta a abdomenului sub nivelul coastelor (dureri ce pot avea intensitati diferite, de la o simpla jena dureroasa pana la colici puternice), gust amar, greturi, varsaturi de tip biliar (care confera o senzatie de amareala in gura), arsuri in partea superioara a abdomenului cuprinsa intre coaste si ombilic, lipsa poftei de mancare, iritabilitate crescuta, astenie fizica sau intelectuala si balonari.
Dischinezia biliara hiperkinetica se prezinta printr-o crestere a activitatii biliare, reducere a dimensiunilor veziculei, accelerare a tranzitului intestinal, dureri si diaree.
Diskhinezia biliara hipokinetica, denumita popular si “bila lenesa”, este caracterizata de dureri sau jena in hipocondrul drept, senzatie de apasare in aceasta zona si gust amar dupa mese sau dupa eforturi fizice, varsaturi biloase, prurit.
Dischinezia biliara apare ca urmare a dereglarii mecanismului de eliminare a bilei in duoden. In cele mai multe cauze, afectiunea apare deoarece vezicula biliara, sfincterul sau sau canalul coledoc (cel prin care bila circula de la vezicula biliara la duoden) nu mai functioneaza corespunzator.
Atunci cand consumam o masa bogata in grasimi, vezica biliara trebuie sa lucreze suplimentar, eliminand in tubul digestiv o cantitate mai mare de bila pentru a facilita digestia.
Principalii vinovati ai dereglarii activitatii biliare sunt stresul sau alte tulburari de natura psihica si o alimentatie haotica si neadecvata, caracterizata de excese alimentare frecvente si consum nemasurat de grasimi, prajeli, mezeluri, carne grasa sau tocata, oua, cafea, ciocolata, alcool sau alte preparate ce necesita un timp de digestie prelungit.