O dieta fara gluten implica excluderea tuturor alimentelor care contin gluten, in special grau, secara si orz.
Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este glutenul?
2. Cum actioneaza glutenul
3. Cum te afecteaza glutenul
4. Dieta Fara Gluten
5. Lista Alimente Fara Gluten
6. Alimente interzise in dieta fara gluten
7. Exista si contaminare cu gluten
8. Beneficii dieta fara gluten
9. Cum elimini in mod eficient glutenul din alimentatie
10. Retete fara gluten
Majoritatea studiilor, in privinta dietelor fara gluten, au fost facute la perosanele cu boala celiaca, dar exista o alta afectiune, numita sensibilitate la gluten, care cauzeaza si ea probleme.
Daca esti intolerant la gluten, este absolut necesar sa il elimini complet din dieta. In caz contrar, vei experimenta disconfort sever si reactii adverse foarte neplacute.
Iata in cele ce urmeaza un mic ghid al dietei fara gluten – dar mai intai, sa incepem cu cateva informatii de baza:
Ce este glutenul?
Glutenul este o familie de proteine care se afla in general in grau, orz, secara si spelta.
Numele sau provine de la cuvantul latin pentru “lipici”, deoarece confera fainii obtinute din aceste cereale o consistenta lipicioasa atunci cand este amestecata cu apa.
Aceasta proprietate asemanatoare lipiciului este cea care ofera painii capacitatea de a creste atunci cand este coapta si cea care confera painii acea textura masticabila si satisfacatoare.
Se gaseste in paine, dar si in bere, in pastele fainoase si in diferite produse de patiserie. De asemenea poate fi gasit si in diverse mezeluri, in sosuri si mai ales in sosul de soia.
Acesta este de fapt motivul pentru care este greu sa eviti glutenul.
Cum actioneaza glutenul
Corpul considera ca glutenul este o substanta straina si nu intelege ca este hranitoare. Prin urmare glutenul care ajunge in intestin genereaza panica si intestinele reactioneaza trimitand anticorpi pentru a putea ataca substantele necunoscute.
Asta face de altfel ca sistemul imunitar sa intre in stare hiper alerta si va detemrina corpul sa atace propriile tesuturi daunand astfel propriilor vilozitati intestinale.
Aceste vilozitati sunt parti sub forma de degete care sunt localizate in intestinul subtire si care ajuta foarte mult la absorbtia nutrientilor din mancare.
Prin urmare, incet incet ajungi sa nu mai absorbi toti nutrientii din hrana de care in mod normal ai nevoie pentru a fi sanatos.
Cu cat este mai mare intoleranta la gluten si cu cat ramane mai mult netratata, cu atat creste riscul de cancer, deficiente de vitamina D, probleme tiroidiene si avort.
Despre boala celiaca, te invitam sa urmaresti si:
Cum te afecteaza glutenul
Majoritatea oamenilor pot consuma alimente cu gluten fara a experimenta efecte secundare. Cu toate acestea, persoanele cu intoleranta la gluten sau boala celiaca au efecte secundare foarte neplacute, de aceea ele evita total aceasta proteina.
Persoanele cu alte tulburari, cum ar fi alergia la grau si sensibilitatea la gluten non-celiaca, evita si ele frecvent glutenul.
In afara de aceste alergii, sunt 4 motive pentru care ar trebui sa eviti glutenul.
- Boala celiaca este tot mai des intalnita si multi oameni nu au un diagnostic concret. Sunt printre acestea persoane care au un raspuns imunitar anormal fata de gluten, ceea ce inseamna ca vor aparea probleme severe la nivel intestinal, malnutritie iar starea generala este afectata.
- Sensibilitatea la gluten se pare ca este mult mai des intalnita decat spun de fapt rapoartele.
- Glutenul poate sa aiba efecte negative chiar si la oamenii care nu au sensibilitate la gluten pentru ca organismul poate prezenta diverse reactii adverse la aceasta proteina.
- Sunt mai multe tulburari cerebrale care se asociaza cu glutenul cum ar fi autismul, schizofrenia si epilepsia. Pacientii pot manifesta ameliorari ale acestor simptome ca urmare a urmarii dietelor care nu contin gluten.
Cum iti dai seama daca poti consuma gluten sau nu? Urmareste emisiunea:
Dieta Fara Gluten
Dieta fara gluten este in prezent unica terapie eficienta care va garanta persoanelor celiace o stare foarte buna de sanatate digestiva, care se caracterizeaza prin disparitia simptomelor clinice si asigura normalizarea rezultatelor din teste, refacand totodata structura normala a membranei mucoaselor intestinale.
Terapia este ajutata de existenta unei liste mari de produse pentru persoanele celiace inclusiv painea, pastele, aluatul de pizza, biscuitii si faina fara gluten.
Pentru a fi mult mai usor de indentificat, produsele au simbolul unui spic de grau taiat, aceasta fiind o marca care are rolul de a garanta absenta glutenului.
Din clipa in care Uniunea Europeana a scos directiva recenta in ceea ce priveste etichetarea si identificarea aliementelor considerate cu risc a fost mult mai usor de realizat aceasta dieta. Prin directiva speciala se solicita producatorilor de alimente declararea prezentei glutenului in produsele lor chiar si cand vorbim despre o cantiate mica de gluten.
De foarte multe ori inghitirea deliberata si involuntara de cantitati mici de gluten nu provoaca iritarea imediata dar este periculoasa pe termen lung si foarte lung datorita riscului de inflamatii intestinale persistente.
Tocmai de aceea este important sa fii atent la toate aspectele, pe intreaga durata a dietei. Este important insa sa nu ajungi sa ai o fobie a glutenului sau anxietate dietetica in exces.
Despre acest tip de dieta poti citi si aici:
Lista Alimente Fara Gluten
Sunt foarte multe alimente fara gluten, sanatoase si delicoase, care sunt permise in dieta fara gluten. Iti prezentam astfel o lista de alimente pe care le poti folosi cu incredere:
- Boabele de fasole, semintele, alunele si lintea
- Ouale proaspete
- Carnea proaspata de peste si pasare insa nu gatita ca snitel, marinata sau pane
- Fructele si legumele
- Cele mai multe produse lactate
Este foarte important sa eviti produsele care au fost procesate industrial sau care sunt amestecate cu anumite ingrediente ce au in compozitia lor gluten, conservanti si aditivi.
Multe dintre aceste alimente care au forma de boabe sau cele care contin amidon in compozitia lor pot sa faca cu usurinta parte din dieta fara gluten. Spre exemplu alimentele existente in lista de mai jos nu contin gluten si sunt sanatoase pentru ca au un numar mare de proprietati nutritive si beneficii:
- Porumb si malai
- Amarant
- Mei
- Hrisca
- Seminte de in
- Faina fara gluten din soia, porumb, orez, cartof, lupin, fasole;
- Pastele de orez, hrisca, faina, mazare, linte, fasole
- Quinoa
- Orezul
- Tapioca (citeste mai multe despre tapioca)
- Soia
- Sorg
Alimente interzise in dieta fara gluten
Se recomanda evitarea tuturor alimentelor care contin gluten. Astfel pe lista alimentelor interziste intra urmatoarele:
- Orzul –maltul, aroma de malt si otetul din malt sunt facute in general din orz
- Secara
- Triticala care este de fapt un hibrid intre grau si secara
- Graul – se recomanda evitarea graului si aceasta este in fond cea mai mare provocare pentru ca toate produsele din grau sunt multe. Sunt nenumarate tipuri de faina de grau pe rafturile din magaizne – faina simpla, cea cu brom, imbogatita, cu fosfati, pentru crestere, etc. De asemenea exista si alte tipuri de produse din grau de evitat: faina din grau dur, grisul, faina de alac sau faina graham.
- Se recomanda evitarea tuturor produselor fainoase care nu au trecut pe ele fara gluten.
Sunt unele cereale, asa cum este si ovazul, care pot sa fie contaminate cu grau in timpul etapei de procesare industriala sau in timpul productiei. Din motivul acesta se recomanda evitarea ovazului exceptie facand momentul in care produsele sunt etichetate ca fiind fara gluten.
In plus se recomanda o atentie majora la produsele care contin gluten in mod indirect cum ar fi:
- Aditivii alimentari ca aroma de malt, alimentele procesate din amidon si altele
- Medicamentele si vitaminele care folosesc gluten ca liant
Exista si contaminare cu gluten
Contaminarea poate sa apara in momentul in care alimentele fara gluten iau contact cu cele care contin gluten. Lucrul acesta se intampla in general la etapa de productie, spre exemplu, in momentul in care se folosesc aceleasi utilaje de fabricatie pentru un numar foarte mare de produse alimentare, printre care si cele cu gluten si cele fara gluten.
Sunt si etichete pe care scrie ca pot contine urme de gluten, insa aceasta forma de avertizare de cele mai multe ori este optionala.
Alimentele pot sa fie etichetate chiar cu mentiunea fara gluten. Daca un produs are o astfel de mentiune inseamna ca el corespunde normelor impuse de Institutul National de Sanatate Publica. Conditia importanta este ca produsul sa contina mai putin de a 20-a parte la un milion concentratie de gluten.
In cazul in care pe produs scrie fara grau el poate sa contina gluten.
Este recomandat sa fie citita intreaga lista de ingrediente pentru un plus de siguranta si daca nu esti convins cere vanzatorului detalii.
Contaminarea poate sa apara si acasa.
Daca folosesti acelasi prajitor de paine pentru painea normala si pentru cea fara gluten apare o sursa de contaminare. Iti recomandam sa te gandesti la pasii care sunt necesari pentru a putea preveni contaminarea acasa, la munca sau la scoala.
Fii atent in momentul in care servesti masa la restaurant. Intreaba daca exista produse fara gluten si daca sunt gatite separat de produsele cu gluten pentru a putea sa eviti in mod eficient contaminarea.
In cazul in care consumi neintentionat un produs care are gluten este foarte probabil sa ai dureri de stomac si diaree. Sunt si oameni care nu au simptome, insa asta nu inseamna ca intestinul subtire nu e afectat.
Chiar si urmele de gluten care exista in alimente pot sa fie daunatoare indiferent de cat de vizibile sunt simptomele. Daca suferi de boala celiaca si nu tii o dieta complet fara gluten poti avea complicatii grave in timp si se poate instala inclusiv cancer intestinal.
Beneficii dieta fara gluten
Inceputul acestei diete se asociaza in general cu disparitia rapida a simptomelor clinice. Se normalizeaza testele de anticorpi si se reface structura normala a mucoasei intestinale.
La persoanele care au simptome tipice, efectele acestei diete sunt remarcabile: in doar cateva zile ei vor constata o imbunatatire foarte mare a starii lor de spirit si a apetitului, care va fi urmata indeaproape de ameliorarea simptomelor diareice si reluarea ritmului de absorbtie nutritiva.
Afectiunile metabilice cum sunt osteoporoza si anemia cauzata de deficienta de fier tind sa se rezolve treptat.
In plus, in cazul in care este adoptata o dieta fara gluten in etapa timpurie a bolii, se reduce riscul de aparitie a complicatiilor pe termen lung, insa nu este anulata complet posibilitatea de a aparea dereglari hormonale automimune care sunt asociate cu boala celiaca. Ele pot fi tiroidita autoimuna, o boala care apare des la femei in perioada de pubertate.
Alte beneficii ale dietei fara gluten includ faptul ca sunt reduse inflamatiile, consumam mai putine alimente procesate, starea generala de sanatate se imbunatateste rapid, sunt reduse riscurile de imbolnavire, este favorizat consumul de cereale integrale.
Dieta fara gluten va aduce efecte majore benefice in santatea oricarei persoane care o incearca. Nu trebuie neaparat sa ai intoleranta la gluten sau sa suferi de boala celiaca pentru a renunta la consumul de gluten. Tot ce trebuie sa faci este sa vrei sa traiesti cat mai sanatos.
Cum elimini in mod eficient glutenul din alimentatie
Pentru a elimina rapid si eficient glutenul din alimentatie urmeaza pasii de mai jos, si dieta fara gluten nu va mai fi asa de complicata:
- Cumpara produse doar online – una din cele mai simple metode prin care poti sa elimini glutenul din alimentate este sa gesesti un magazin online care va pune la dispozitie cumparatorilor intreaga sectiune de alimente fara gluten. In felul acesta poti evita confuzia de la rafturi si nu mai trebuie sa pierzi mult timp citind etichetele de pe produse. Poti fi sigur ca asa gasesti tot ce iti trebuie intr-un singur loc.
- Creaza-ti reflexul de a citi etichetele – in cazul in care totusi intrii intr-un magazin si vrei sa cumperi produse alimentare de acolo citeste toate etichetele de pe produse si invata sa faci mereu asta. Vei afla astfel daca un produs anume contine gluten sau daca poate fi cumparat fara griji.
- Inlocuieste din alimentate toate alimentele care contin gluten – daca ai intoleranta la gluten nu ar trebui sa te impiedice sa consumi cereale, paste si paine atunci cand iti plac. Poti sa le inlocuiesti cu paste, cereale, paine si alte produse similare care nu contin gluten si care sunt in special in magazinele care au produse bio.
- Nu uita ca foarte multe alimente nu au gluten – fructele si legumele proaspete de exmeplu, carnea, chiar si cea de peste, ouale, branza si alte lactate similare nu au gluten, deci le poti include pe post de alimente de baza in dieta ta.
- Care sunt bauturile alcoolice pe care le poti consuma? Cidrul, lichiorul, vinul si baturile spirtoase nu au gluten in compozitie insa berea nu este deloc o bautura potrivita pentru dieta fara gluten.
Evita sa contaminezi alimentele atunci cand suferi de boala celiaca sau ai intoleranta severa la gluten. Utilizeaza vase separate pentru mai multe alimente si spala cu mare atentie recipientele in care se pastreaza mancarea.
Iti recomandam chiar sa eviti cerealele despre care in mod normal stii ca nu ar trebui sa contina gluten in cazul in care pe eticheta nu este trecut lucrul acesta.
Daca eticheta mentioneaza ca produsele nu au gluten exista mai multe sanse sa fi fost prelucrate si amabalte in linii speciale doar pentru aceste produse.
Articolul ăsta e mai mult reclamă decât știință. Uleiul de palmier și uleiul de cocos conțin grăsimi SATURATE, sunt de…