Seminte de dovleac – beneficii pentru sanatate

Seminte de dovleac – beneficii pentru sanatate

Semintele de dovleac au o lunga istorie in ceea ce priveste utilizarea ca si aliment nutritiv, inca de acum 7.500 de ani, in tinuturile inalte ale regiunii Oaxaca din Mexic.

In multe culturi, acestea au fost folosite ca si remediu naturist pentru a trata infectii ale tractului urinar si vezicii urinare, hipertensiunea arteriala si controlul zaharului din sange, pietrele la rinichi sau diverse infectii cu paraziti la nivel intestinal.

Cuprinsul acestui articol:
1. Calorii si Informatii Nutritionale
2. Proprietati Seminte de Dovleac
3. Beneficiile semintelor de dovleac pentru piele
4. Beneficiile semintelor de dovleac pentru par
5. Indicatii si Contraindicatii Seminte de Dovleac
6. Ulei de seminte de dovleac
7. Cum sa adaugi semintele de dovleac in dieta?
8. Retete cu Seminte de Dovleac
9. Pret Seminte de Dovleac

Stiinta moderna confirma ca semintele de dovleac au un profil nutritiv impresionant, care aduce beneficii multor aspecte ale sanatatii – sunt o sursa bogata de proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine si minerale care reduc factorii de risc ai bolilor cronice, inclusiv cancerul.

Calorii si Informatii Nutritionale

Semintele de dovleac sunt benefice in diete pentru ca ajuta foarte mult la scaderea in greutate. Consumate cu moderatie, duc rapid la o stare de satietate, datorita faptului ca sunt bogate in uleiuri. In acest sens este important de mentionat faptul ca

100 de grame de seminte de dovleac contin:

  • 26 kcal
  • 5 carbohidrati
  • 1 g proteine
  • 1 grasimi totale
  • 5 fibre alimentare
  • 16 mcg folati
  • 6 mg niacina
  • 2 mg acid pantitenic
  • 06 mg piridoxina
  • 11 mg riboflavina
  • 05 mg tiamina
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Vitamina K
  • 1 mg sodiu
  • 21 mg calciu
  • 340 mg potasiu
  • 44 mg fosfor
  • 262 mg magneziu
  • 515 mcg alfa caroten
  • 3100 mcg beta caroten
  • 1500 mcg luteina

Proprietati Seminte de Dovleac

  • Magneziul este sanatos pentru inima: daca folosesti un sfert de cana de seminte de dovleac trebuie sa stii ca ai o jumatate din cantitatea recomandata zilnic de magneziu.

    Magneziul participa la foarte multe functii fiziologice care sunt foarte importante, cum ar fi si crearea de ATP, sinteza de ADN si ARN, pomparea sangelui la inima si formarea corecta a dintilor si a oaselor, relaxarea vaselor de sange si functionarea corecta a colonului tau.
  • Zincul iti ofera suport imunitar – semintele de dovleac reprezinta o bogata sursa de zinc si doar 14 grame au in compozitia lor 1 mg din mineralul acesta atat de necesar organismului.

    Zincul sustine sistemul imunitar, cresterea celulara, diviziunea celulara, somnul, buna dispozitie, simtul mirosului si pe cel al gustului, sanatatea pielii si a ochilor. De asemenea iti asigura si regularizarea nivelului de insulina dar sustine si functia sexuala la barbati.
  • Semintele de dovleac contin grasimi vegetale omega 3. Nucile crude si semintele, inclusiv semintele de dovleac, reprezinta unele din cele mai bune surse de omega 3.

    Toti avem nevoie de AAL (Acid Alfa Lupaic) si totusi AAL ar trebui sa fie convertit de catre corp in grasimi esentiale de omega 3 si DHA cu ajutorul unei enzime pe care cei mai multi dintre noi o impiedicam sa functioneze prin nivelul mare de insulina.
  • Semintele de dovleac asigura sanatatea prostatei. Sunt de foarte mult timp pretuite ca fiind un aliment important natural pentru sanatatea tuturor barbatilor.

    Din fericire le poti cumpara vrac si au numeroase beneficii la cele mai mici preturi. Totul se datoreaza in mare parte nivelului lor inalt de zinc care este foarte important pentru a avea o prostata sanatoasa si pentru ca toate uleiurile si extractele din seminte de dovleac pot sa aiba un rol foarte important cand vine vorba despre tratarea hiperplaziei prostatice benigne numita si prostata marita.

    In acest sens cercetarile au dovedit ca semintele de dovleac dar si uleiul obtinut din seminte de dovleac folosite combinat cu extractul de Saw Palmetto, palmierul pitic american, sunt foarte bune pentru a sprijini prostata.
  • Semintele de dovleac au efecte benefice impotriva diabetului. Toate studiile facute pe animale au dovedit faptul ca semintele de dovleac pot sa imbunatateasca regularizarea inslinei si sa previna complicatiile diabetice care apar micsorand stresul la nivel oxidativ.
  • Semintele de dovleac asigura sanatatea ficatului si a inimii – deoarece sunt bogate in grasimi sanatoase, in fibre si in antioxidanti ele pot sa ofere beneficii pentru sanatatea ficatului si a inimii in mod special in momentul in care se combina cu semintele de in.
  • Consumul semintelor de dovleac, cu cateva ore inainte de somn alaturi de un carbohidrat cum este o bucatica din fruct poate sa fie foarte buna pentru ca va da corpului tau toata cantitatea de triptofan de care are nevoie pentru a produce melatonina si serotonina care va ajuta ulterior la favorizarea somnului foarte odihnitor in timpul noptii.
  • Semintele de dovleac sunt anti inflamatorii – uleiul facut din seminte de dovleac este gasit ca prezentand o serie de efecte antiinflamatorii.

    Un studiu realizat cu ajutorul animalelor a gasit chiar ca actioneaza exact la fel ca si medicamentele antiinflamatorii cum este indometacina pentru tratarea artritei insa nu exista efecte secundare produsul fiind unul bio.
Proprietati seminte de dovleac

Beneficiile semintelor de dovleac pentru piele

Semintele de dovleac au capacitatea de a curata si regenera pielea, deoarece contin o cantitate mare de vitamina A si E, minerale precum zinc si seleniu si acizi grasi esentiali – toate foarte necesare pielii.

#1. Au un puternic efect antioxidant

Vitamina E actioneaza ca si antioxidant puternic si imbunatateste tonusul pielii

#2. Ajuta la regenerarea celulara

Vitamina A sustine producerea de celule noi si, de asemenea, ajuta la repararea problemelor deja existente la nivelul pielii.

#3. Protejeaza pielea de poluare

Zincul si seleniul din compozitie ajuta la imbunatatirea nivelului de colagen si ofera pielii protectie suplimentara impotriva poluarii din mediu si a razelor UV.

#4. Mentin productia de sebum

Acizii grasi esentiali joaca un rol semnificativ in mentinerea productiei de ulei si a umiditatii la nivelul pielii.

A include o cantitate suficienta de seminte de dovleac proaspete in dieta ta este cea mai buna modalitate de a permite organismului sa lupte impotriva problemelor legate de piele, cum ar fi imbatranirea, acneea, cosurile si aparitia liniilor fine premature.

Pentru a obtine rezultate imediate, poti aplica pasta de seminte de dovleac piure direct pe piele.

Beneficiile semintelor de dovleac pentru par

Aceste seminte sunt pline cu vitamina A, K, B (biotina), sulf, zinc si acizi grasi omega-3. Toti acesti nutrienti sunt esentiali pentru sanatatea scalpului si a parului.

Consumul de seminte de dovleac asigura un par sanatos, stralucitor si des. Daca esti ingrijorat/a din cauza subtierii parului, nu iti pierde banii castigati cu greu in cumpararea produselor comerciale pentru par. Doar adauga semintele de dovleac in dieta ta. Nu numai ca va stimula cresterea parului, dar te va ajuta si sa scapi de chelire prematura.

Indicatii si Contraindicatii Seminte de Dovleac

Dovleacul este un aliment specific pentru toamna si este indragit pentru aroma sa placuta si pentru faptul ca detine un numar mare de proprietati nutritive si beneficii majore pentru sanatate. Rodul acesta principal al sezonului rece este foarte bogat in vitamine si antioxidanti si poate fi inclus intr-un numar mare de retete sanatoase foarte apreciate.

Pe langa faptul ca are un numar de calorii mic, dovleacul este o sursa bogata de vitamina A, de carotenoizi si antioxidanti flavonoizi polifenolici, nutrienti care se dovedesc a fi esentiali pentru starea de sanatate dovedita in foarte multe demersuri stiintifice de specialitate.

Semintele de dovleac sunt recomandate pentru imbunatatirea vederii, stimularea pierderii in greutate, reducerea colesterolului rau, diminuarea riscului de cancer, protectia pielii, imbunatatirea starii de spirit, refacerea rapida in urma efortului fizic, intarirea sistemului imunitar.

Atunci cand sunt consumate in cantitati foarte mari semintele de dovleac pot sa genereze dureri de stomac, datorita cantitatilor mari de uleiuri pe care le contin. Pentru a putea evita crampele dar si durerile de stomac iti recomandam sa consumi seminte de dovleac cu masura.

In anumite situatii pot aparea inclusiv alergii la semintele de dovleac. Comparativ cu alte seminte, acestea nu sunt foarte alergene. Cu toate astea intalnim unele reactii alergice care pot sa fie declansate in urma consumului acestor seminte, pielea fiind tinta principala.

Sunt cateva dintre reactiile care pot sa apara ca urmare a alergiilor la semintele de dovleac:

  • Eczeme cu inflamatii, coaja si eczeme rosii
  • Mancarimi si urticarie
  • Respiratie obstructionata
  • Iritatii la nivelul gatului
  • Probleme de respiratie
  • Roseata si umlfaturi pe piele
  • Dureri de cap

Ca si in cazul multor seminte si nuci, semintele de dovleac contin acid fitic, care poate reduce biodisponibilitatea unor nutrienti pe care ii consumi.

Daca mananci regulat seminte si nuci, ar fi o idee buna sa le lasi la inmuiat inainte de a le consuma, sau sa le incoltesti, pentru a reduce continutul de acid fitic. Prajirea poate ajuta, de asemenea.

Ulei de seminte de dovleac

Dovleacul este un simbol pentru toamna si este folosit in mai multe retete datorita proprietatilor sale. Din dovleac este folosita nu doar pulpa ci si semintele din care se face ulei de seminte de dovleac numit si aurul negru.

Utilizarea acestui elixir natural promoveaza sanatatea, veselia si buna dispozitie. Este foarte apreciat pentru rolul sau antioxidant si pentru proprietatile de intinerire. Consumul regulat de ulei imbunatateste starea de sanatate a organismului si este un intaritor al sistemului imunitar care ajuta la combaterea racelilor sezoniere.

Vitaminele A, B, C si E, seleniul, zincul si magneziul, calciul, fierul si potasiul, fosforul, acizii grasi nesaturati inclusiv triptofanul sunt in componenta uleiului de dovleac.

Aurul negru cum este numit uneori uleiul de dovleac are o nuanta de verde inchis. Este gros si are un gust foarte placut si aminteste de semintele proaspete si de nucile abia prajite. Sunt multe persoane care utilizeaza ulei de dovleac in preparate reci.

Pentru ca uleiul din seminte de dovleac contine un procent ridicat de vitamine si de zinc este perfect pentru scopurile cosmetice. Este util pentru piele, sprancene, par si pentru gene.

Uleiul de seminte de dovleac se lupta cu acneea si cu alte defecte si amelioreaza in mod vizibil mancarimea in cazul eczemelor alergice. Este foarte bun pentru pielea obosita si terna care este predispusa la uscare. Se foloseste de asemenea si pentru ingirjirea parului si pentru a incetini caderea acestuia.

Cum sa adaugi semintele de dovleac in dieta?

Semintele de dovleac pot fi consumate ca si gustare sau adaugate in diverse preparate culinare pentru un plus de gust si textura crocanta.

Cateva sfaturi privind adaugarea lor in dieta:

  • Presara seminte de dovleac peste salate
  • Fa-ti granola homemade cu amestec de nuci, seminte de dovleac si fructe uscate
  • Unge semintele de dovleac cu ulei de masline, asezoneaza-le cu chimen si pudra de usturoi si coace-le pana cand se rumenesc si vei obtine o gustare pe cat de sanatoasa, pe atat de savuroasa
  • Prepara unt de seminte de dovleac (va iesi ceva similar cu untul de arahide) – pune semintele intr-un blender si mixeaza-le pana cand obtii o pasta
  • Adauga seminte de dovleac in smoothie sau iaurt
  • Presara-le peste supe sau cerealele de dimineata
  • Foloseste-le ca si ingredient la paine de casa sau alte produse de patiserie

Poti incerca si aceste retete cu seminte de dovleac:

Retete cu Seminte de Dovleac

Supa de dovleac:

  • 1 lingura de un
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 3 linguri de faina
  • O jumatate lingura de pudra de curry
  • Un sfert de lingurita de chimen
  • Un sfert de lingurita de nucsoara
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 100 de grame de cartofi dulci taiati cubulete
  • Un sfert de lingurita de sare
  • Supa de pui
  • 250 de grame de dovleac conservat
  • 1 lingura suc de lime proaspat
  • 1 cana de lapte
  • 2 linguri de arpagic maruntit
supa de dovleac
Foto: minimalistbaker.com

Se topeste untul intr-o oala la foc mediu si apoi se pune ceapa si se lasa la sotat pentru 3 minute. Se adauga faina, pudra de curry, nucsoara si usturoiul. Dupa aproximativ 2-3 minute de sotat se pun cartofii dulci, sarea, supa, dovleacul si apoi sa lasa pentru a da in clocot la foc mic timp de 20 de minute amestecand periodic. Se ia oala de pe foc si se asteapta 10 minute pana cand se raceste.

Se toarna jumatate din amestecul cu dovleac in blender sau respectiv in robotul de bucatarie si se proceseaza pana in momentul in care se obtine o pasta foarte fina si subtire din ea. Turnati ulterior piureul intr-un bol mai  mare. Repetati aceasta procedura cu ceea ce a ramas si apoi mai puneti pe foc inca o data compozitia adaugand de aceasta data laptele. Puneti totul la incalzit dar nu lasati pana cand da in fiert si apoi luati de pe foc. Asezonati totul cu sucul de lime si cu arpagic.

Veti obtine urmatoarele valori nutritive pentru o portie: 121 kcal, 2.8 grasimi, 5.1 g proteine, 3.5 g fibre, 19.7 g carbohidrati, 1.5 mg fier, 565 mg sodiu, 85 mg calciu.

Briose cu dovleac

O alta reteta absolut fabuloasa sunt briosele cu dovleac. Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de:

  • 3 cani de faina
  • 1 cana zahar brun
  • 1 lingurita de amoniac
  • 1 lintura praf de copt
  • 1 lingura scortisoara
  • 2 lungurita de sare
  • 250 grame de dovleac conservat
  • ¾ cana de smantana degreseata
  • 1/3 cana cu lapte degresat
  • ¼ cana cu cu ulei vegetal
  • 1 ou mare
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 albus de ou
  • 2 linguri jumatate de zahar cristal
  • Spray pentru gatit
Briose cu dovleac
Foto: meals.com

Pentru inceput va trebuie sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade. amesteca faina, zaharul brun, amoniacul, praful de copt, scortisoara, sarea intr-un bol mediu utilizand o spatula si faceti o gaura in mijloc. Separat va trebui sa combinati dovleacul cu smantana degresata, laptele degresat si uleiul vegetal, extractul de vanilie si oul intreg, dar si albusul si apoi sa puneti amestecul cu faina. Framantati pana cand se omogenizeaza si puneti in forme la cuptor. Puteti orna cu zahar pudra.

Pret Seminte de Dovleac

Semintele de dovleac au un pret rezonabil pentru toate proprietatile pe care le ofera. Pretul variaza in general tinand cont de cantitatea pe care o cumparati, o punga de 100 de grame incepand de la 5 sau 7 lei. Avand in vedere ca nu veti consuma o cantitate mare pe zi puteti considera ca este o investitie foarte buna sa cumparati seminte de dovleac.

Acesta este desigur pretul pentru semintele de dovleac neprelucrate, in stare cruda pe care ar trebui sa le consumati. Semintele prajite nu au aceleasi proprietati, au mai multe calorii si contin sare, faina, conservanti si desigu ulei care va adauga o valoare calorica mare semintelor.

Iti recomandam sa cumperi seminte de dovleac bio de la producatori consacrati care se pot mandri cu calitatea produselor lor. Vei vedea foarte repede efectele si beneficiile pe care semintele ti le ofera.

Dovleacul este o leguma pe care ar trebui sa o incluzi neaparat in dieta ta de toamna. Este o reala sursa de vitamine si sanatate si te ajuta sa previi si sa vindeci foarte multe afectiuni.
Semintele de dovleac in mod special reprezinta un real elixir pentru sanatate si au nutrienti importanti precum fosfor, mangan, magneziu, fier si cupru, vitamina K si zinc.
Daca sunt consumate crude, sau in combinatie cu alte ingrediente, semintele de dovleac te pot ajuta sa ai o sanatate imbatabila.


Te-ar mai putea interesa si:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

6 comentarii

  1. Cred că confundați dovleacul cu semințele de dovleac. Cel puțin la nr de calorii.

  2. Excelente informatii, multumesc!!

  3. de unde cumpar seminte de dovleac mari in bv

  4. In articol intai unde scrie ce contin nu mentioneaza magneziu. Apoi Primul titlu este cu magneziu, apoi, in poza cu cat % din portia zilnica…. iar nu se mentioneaza magneziu. Acuma sunt confuz, voi ? Are, nu are, cat are ?

  5. Îmi pare rău să vă zic, dar faceți niște greșeli impardonabile. Scrieți că semintețele de dovleac au la 1 g proteină la 100 g, când de fapt valoarea lor proteică la gramajul respectiv se poate situa între 22 și 32 g (chiar peste). Așa cum vi s-a atras atenția în primul comentariu, voi confundați dovleacul cu semințele de dovleac. Măcar corectați.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *