Hrisca Naturganik

Hrisca Naturganik

Hrisca este o pseudo-cereala folosita preponderent in tarile nordice – Rusia, Ucraina, Polonia – ca si ingredient al bucatariei traditionale.

Aceasta poate fi un substitut sanatos, hranitor si energizant al orezului sau cartofilor in diversele retete culinare, mai ales pentru toti cei care sunt preocupati de un stil de viata sanatos si diversificat. In plus, ea poate fi consumata de persoanele care sufera de boala celiaca, inlocuind cu succes graul, ovazul, secara si orzul intr-o dieta care sa nu contina gluten.

Hrisca este de fapt o samanta inrudita cu rubarba si macrisul si nu o cereala, care, daca este consumata de cateva ori pe saptamana, scade colesterolul si regleaza glicemia. Pe langa asta, este bogata in antioxidanti, vitaminele B1, B2, B3 si B6, potasiu, zinc, fier, mangan, magneziu si fibre insolubile.

Este si un puternic antioxidant, avand in compozitia sa vitamina E, seleniu, tocotrienol, acid felonic, acid fitic si o abundenta de flavonoizi (quercitina si rutina).

Proteina din hrisca este si ea una de inalta calitate – contine 8 aminoacizi esentiali, printre care si lizina.

Beneficii ale consumului de hrisca:

  • mentine nivelul de glucoza din sange in limitele normale
  • previne instalarea diabetului de tip II
  • vitaminele si mineralele din boabele de hrisca scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal)
  • mentine tanar sistemul nervos
  • imbunatateste capacitatea de retinere si memorare
  • va protejeaza impotriva accidentelor vasculare
  • scade colesterolul
  • tine sub control tensiunea arteriala
  • previne aparitia pietrelor la bila

Puteti consuma hrisca cruda sau prajita, simpla sau in salate, diverse paste sau alaturi de alte cereale la micul dejun. Este aromata si nu foarte dulce.

Reteta – Pilaf de hrisca cu dovlecel pane

Buna tuturor!

Am gatit ieri un pilaf din hrisca, pentru prima data, si ma declar cucerita de gust si satietate!

Am pus hrisca la inmuiat o ora, am calit o ceapa si un morcov, am turnat hrisca s-o calesc impreuna cu ceapa si pe urma apa cat sa acopar tot. Sare, piper si belsug de mirodenii -Solaris.

Am fiert totul circa o jumatate de ora. La sfarsit patrunjel verde. Mmm!!

Am servit hrisca cu dovlecel pane, putini arsi…pentru ca, am cam stat pe facebook! 😛

Numai bine va doresc!

Miha

pilaf de hrisca cu dovlecel pane

Un comentariu

  1. Este interesant cât de multe se pot spune despre asta. Am crezut că nu voi ajunge până la capăt, dar argumentul este bine condus și este plăcut și rapid de citit. Aștept mai multe intrări care au o valoare similară 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *