Dieta fara gluten explicata pe scurt

Dieta fara gluten

Auzim din ce in ce mai des in jurul nostru despre avantajele pe care le resimtim asupra sanatatii atunci cand excludem din alimentatie glutenul – atunci cand suferim de boala celiaca (intoleranta la gluten), caz in care este absolut necesar sa urmam o dieta fara gluten, dar si atunci cand dorim sa pierdem in greutate sau sa avem mai multa energie.

Haideti asadar sa vedem, in cele ce urmeaza, ce inseamna boala celiaca, respectiv intoleranta la gluten si ce presupune o dieta fara gluten.

Boala celiaca – intoleranta la gluten

Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o tulburare autoimuna pe care organismul o manifesta atunci cand consumam gluten – o proteina care se gaseste in grau, orz, secara, triticale si, in unele cazuri, ovaz.

Atunci cand cineva cu boala celiaca consuma gluten, sistemul sau imunitar reactioneaza prin distrugerea acelei parti din intestinul subtire care absoarbe substantele nutritive vitale. Atfel, in urma consumului de gluten, la nivelul intestinului subtire apar leziuni, conditie care se numeste enteropatie glutenica.

Simptomele pot aparea la orice varsta si sunt foarte diverse:

  • tulburari de tranzit,
  • flatulenta,
  • balonare,
  • diaree,
  • oboseala inexplicabila,
  • anemie,
  • dureri abdominale,
  • afte bucale si eroziuni ale smaltului dentar,
  • eruptii cutanate,
  • scadere in greutate,
  • depresie,
  • dureri articulare si spasme musculare,
  • osteoporoza precoce.

Diagnosticul bolii celiace se stabileste coroborand simptomatologia cu analizele de laborator si o endoscopie a aparatului digestiv superior.

Ca si tratament, va trebui sa excludem glutenul din alimentatia zilnica pe parcursul intregii vieti. Nerespectarea unei diete corespunzatoare, fara gluten, poate duce la complicatii precum malnutritie severa, osteoporoza, infertilitate si chiar unele tipuri de cancer.

Ce inseamna dieta fara gluten?

O dieta fara gluten este esentiala pentru cei care sufera de boala celiaca sau alte afectiuni medicale asociate consumului de gluten.
Ea este insa foarte populara si in randul persoanelor care nu sufera de nici o astfel de afectiune, datorita beneficiilor revendicate privind imbunatatirea sanatatii, scaderea in greutate si cresterea energiei.

Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca majoritatea studiilor clinice au fost efectuate cu persoane care sufera de intoleranta la gluten, prin urmare, exista foarte putine dovezi despre beneficiile unei diete fara gluten asupra sanatatii persoanelor care sunt sanatoase clinic.

De asemenea, mai trebuie sa tinem cont de faptul ca, prin indepartarea glutenului din alimentatie, modificam aportul total de fibre, vitamine si alti nutrienti, asadar, indiferent de motivele pentru care urmam o dieta fara gluten, este important sa o facem in urma unui consult medical, in perfecta cunostinta de cauza.
Intotdeauna medicul sau nutritionistul ne vor ajuta sa facem alegeri dietetice adecvate pentru mentinerea unei diete echilibrate.

Ce putem sa mancam?

Eliminarea alimentelor care contin gluten poate parea o sarcina destul de dificila, dar nu este tocmai asa. Exista foarte multe alimente delicioase si sanatoase care nu contin gluten!

Cea mai sanatoasa maniera de a urma o dieta fara gluten este sa ne indreptam atentia asupra grupurilor de alimente care nu contin gluten in mod natural.

Aici vorbim despre fructe, legume, nuci, iar pentru cei care nu sunt vegani, lactate, carne si peste.
Putem consuma chiar si germeni de grau sau de orz, deoarece, la acest nivel, ele nu contin gluten – acesta se gaste in bobul plantei ajunsa la maturitate. Dar aici trebuie sa fim foarte atenti si la maniera de recoltare si prelucrare, deoarece riscul de contaminare cu gluten este foarte mare.

Exista, de asemenea, multe seminte naturale fara gluten pe care le putem savura intr-o varietare de retete delicioase si sanatoase: orez, porumb, soia, sorg, quinoa, mei, hrisca, amaranth, fasole, in, chia… Trebuie totusi sa fim atenti, din nou, la procesul de recoltare si prelucrare.

In mai toate magazinele exista substitute sau alternative fara gluten pentru diverse alimente. Este important sa citim atent etichetele si sa fim precauti, deoarece multe produse pot parea lipsite de gluten dar nu sunt.

De retinut este faptul ca, indiferent de optiunile prezente in magazine, partea cruciala a unei diete fara gluten o constituie alimentele proaspete, fructele si legumele neprocesate.

Stare de bine

Dupa diagnosticarea cu boala celiaca si urmarea unei diete fara gluten, instalarea senzatiei de bine variaza de la persoana la persoana.

Unii dintre noi ne vom simti mai bine in doar cateva zile de dieta, iar altii pot vedea o ameliorare mai treptat, in timp.

Pentru ca afectiunea intestinala sa se vindece complet, poate dura intre sase luni, pana la cinci ani, tinand aici cont de varsta, severitatea leziunilor intestinului la diagnosticare si starea generala de sanatate a organismului.

Daca facem o greseala si mancam ceva care contine gluten?

A urma o dieta fara gluten necesita un proces de invatare, atat pentru noi, cat si pentru familie si cei din jurul nostru, astfel ca pot intreveni greseli de alimentatie, mai ales daca am primit recent un astfel de diagnostic.

Daca am consumat din greseala gluten, simptomele ar trebui sa se vada in decurs de cateva ore de la masa, si pot dura de la cateva ore pana la cateva zile.

Cu toate acestea, efectele difera de la o persoana la alta si depind de cantitatea de gluten consumata, de gradul de sensibilitate si de durata dietei fara gluten.

Totusi, iata cateva sfaturi practice care sa ne amelioreze simptomele, in cazul in care am facut o greseala:

  • In caz de diaree sau varsaturi, este necesar sa ne mentinem hidratati si sa consumam multa apa.
  • In cazul in care este necesar sa luam medicamente pentru tratarea simptomelor, intotdeauna o vom face sub indrumarea medicului sau farmacistului.
  • Trebuie sa revenim imediat la dieta fara gluten, pentru a incerca sa prevenim si alte simptome nedorite.
  • Daca simptomele sunt severe sau nu se imbunatatesc, trebuie sa consultam un doctor.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *