Totul despre Chlorella: beneficii, proprietati, indicatii terapeutice

Totul despre Chlorella: beneficii, proprietati, indicatii terapeutice

Chlorella, la fel ca si alga inrudita cu ea, spirulina, reprezinta una dintre cele mai vechi tipuri de alge care sunt cunoscute pe planeta. Indiferent de formele in care Chlorella este consumata, capsule sau pulbere, este un supliment alimentar natural, care se utilizeaza in scopul de a energiza organismul si de a hrani si sustine sanatatea si sistemul imunitar.

Cuprinsul acestui articol:
1. Calorii si Informatii Nutritionale
2. Proprietati chlorella
3. Beneficii chlorella
4. Tratamente si Utilizari chlorella
5. Cum se administreaza chlorella?
6. Retete chlorella
7. Pret chlorella

De asemenea, regenereaza si detoxifiaza organismul si de contaminarea cu metale grele existente in mediu sau in mancare, reduce inflamatiile si sustine functionarea optima a creierului, a ficatului si a sistemului digestiv.

In plus, va protejeaza de radiatii si de asemenea va poate ajuta sa slabiti sanatos.

Calorii si Informatii Nutritionale

100 de grame de Chlorella prezinta urmatoarele valori nutritionale:

  • 400 kcal acesta fiind 20% din doza recomandata
  • Grasimi 11g reprezentand 18% din cantitatea recomandata
  • Fibre 3 grame mai exact 11% din doza recomandata pentru fiecare zi
  • Carbohidrati 18 grame reprezentand 8% din doza recomandata
  • Proteine 61 grame mai exact 70% din doza recomandata.

Pe langa toate acestea Chlorella are in compozitia sa si 16 grame de proteine, vitamina A, Vitamina B2, Vitamina B3, Fier, Zinc si Magneziu.

Proprietati chlorella

  • Chlorella reprezinta o sursa foarte buna de vitamine si minerale
  • Are rolul de a intari sistemul imunitar
  • Are rolul de a scadea ajuta la scaderea in greutate si contribuie eficient la dezvoltarea masei musculare
  • Este o alga anticancerigena si poate sa previna in mod eficient mutatiile care se produc la nivel celular
  • Are efecte antiinflamatorii, antianemice si antioxidante
  • Mentine in mod eficient sanatatea intestinelor, ficatului, sistemului nervos si rinichilor
  • Regleaza in mod eficient nivelul de colesterol si de trigliceride
  • Echilibreaza circulatia sangvina
  • Oxigeneaza celulele si le detoxifiaza

Beneficii chlorella

#1. Chlorella are rolul de a hrani organismul

Pentru ca in continutul sau se gasesc numerosi nutrienti, chlorella este foarte des folosita pentru copii atunci cand cresc, dar si pentru sportivi si in unele cazuri pentru anemie si anorexie.

Stimuleaza sistemul imunitar si activeaza toti anticorpii organismului, si astfel contribuie la protejarea sa si la lupta contra infectiilor in plus, creste si eficienta vaccinurilor si a tuturor tratamentelor care implica adminstrarea de antibiotice contra infectiilor respiratorii si urinare.

Lupta eficient contra infectiilor stimuland cresterea celulelor albe in organismul uman si este recomandata chiar si pentru persoanele care sunt infectate cu HIV.

#2. Chlorella stopeaza sau opreste de tot evolutia hepatitei virale

Aceste alge stimuleaza sistemul imunitar foarte bine si ajuta organismul sa se lupte cu virusii. De asemenea sustine activitatea de regenerare rapida a organismului, fiind foarte eficienta pentru a combate hepatita de tipul A, B si respectiv C.

Ajuta mult la detoxifierea organismului. Chlorella elimina cu mare succes toxinele care sunt acumulate in corp inclusiv metalele grele cum sunt plumbul, mercurul si cadmiul sau uraiul si este foarte buna pentru fumatori sau pentru cei care consuma bauturi alcoolice. Despre detoxifierea cu aceaste alge poti gasi foarte multe informatii pe internet.

#3. Chlorella scade cu mult nivelul colesterolului si zaharului din sange

Diabetul de tipul 2 si colesterolul marit sunt niste afectiuni foarte des intalnite pentru societatea de azi, afectiuni pe care aceasta planta poate sa le amelioreze si le poate si trata.

#4. Contribuie cu mult la functionarea buna a sistemului digestiv

Continutul mare de clorofila asigura acest aspect, iar chlorella poate sa normalizeze si flora si de asemenea poate a grabeasca totodata si viteza de vindecare pentru leziuile gastrice si intestinale si sa calmeze toate inflamatiile. Contribuie cu mult la vindecarea ulcerului, a gastritei, a colitei si amelioreaza simptomele pe care le genereaza colonul iritabil.

Beneficii Chlorella

#5. Ajuta si sustine buna functionare a creierului

Chlorella are rolul de a imbunatati puterea de concentrare si de a usura tratarea starilor cum este anxietatea si depresia si se recomanda persoanelor care sunt bolnave de Alzheimer si de Parkinson pentru ca este capabila de a regenera celulele nervoase.

#6. Chlorella ajuta la procesul de slabire sanatoasa

Pentru ca are un continut de antioxidanti destul de mare, chlorella elimina nu numai toxinele ci si grasimea in plus, pentru ca este foarte bogata in proteine si instaleaza destul de repede starea de satietate. De asemenea contribuie si la amplificarea efectelor pe care le au exercitiile fizice si te ajuta sa slabesti in mod sanatos, fara sa fie necesar sa consumi minerale si vitamine esentiale.

#7. Te ajuta sa iti mentii organismul tanar

Chlorella reduce si stresul oxidativ care este cauzat de alimentatia incorecta, poluare si stres. Avand in compozitia sa vitamina C si A protejeaza corpul de toti radicalii liberi si contribuie totodata la tineretea si sanatatea pielii.

Echilibreaza PH-ul pentru ca este o alga alcalina si contribuie eficient la mentinerea pH-ului optim in corp si te ajuta astfel sa functionezi corect si sa tii la distanta toate bolile.

#8. Chlorella s-a dovedit eficienta si in lupta impotriva cancerului

Chlorella stimuleaza celulele T numite limfocite care au rol in imunitate si le ajuta sa se lupte contra celulelor canceroase.

De asemenea, te protejeaza de radiatii iar persoanele care urmeaza un tratament prin radioterapie si chimioterapie pot sa consume cu mare incredere chlorella, pentru ca are rolul de a diminua toate efectele negative ale tratamentelor, avand un mare continut de clorofila.

#9. Trateaza afectiunile genitale

In cazul femeilor Chlorella poate sa fie un adjuvant excelent pentru a trata bolile genitale cum sunt chisturile si fibroamele ovariene, menstruatia dureroasa si scurgerile cronice. De asemenea ajuta la reglarea nivelului hormonal.

Tratamente si Utilizari chlorella

Chlorella poate fi folosita cu succes si cu rezultate bune pentru a trata diverse forme de cancer avand efecte extraordinare pentru eliminarea celulelor si pentru stoparea evolutiei bolii, din cauza substantelor cu rol citostatic existente in componenta acestor alge.

In plus, este un adjuvant important pentru cei care sunt sub tratament deoarece ajuta la indepartarea starii de oboseala si de slabiciune. Chlorella are potentialul de a creste moralul si de a ajuta pacientul sa lupte contra bolii.

Eficienta acestei alge a fost dovedita pentru mai mute tipuri de cancer:

  • Cancer de san – prin reechilibrarea nivelului hormonal
  • Cancer cerebral – prin regenerarea celulelor nervoase si functionarea lor normala
  • Cancer de colon – prin functionarea normala si optima a tractului digestiv si prin curatarea de metale grele
  • Cancerul de piele cu efect antioxidant care contribuie la regenerarea tesuturilor.

Chlorella este utilizata si in diabet sau in curele de slabire fiind foarte eficienta asa cum au dovedit mai multe studii recente din domeniul medical.

Gasesti aceasta alga minunata in magazinele de specialitate, sub forma de pudra sau comprimate.

Daca ai ales sa cumperi Chlorella sub forma de comprimate, o poti lua cu un pahar de apa, cate o pastila, de maxim trei ori pe zi. De preferat este sa o iei cu o jumatate de ora inainte de masa.

Daca, in schimb, ai ales pudra de Chlorella, o poti adauga in diverse smoothie-uri sau retete culinare care sunt pe baza de plante verzi, gen broccoli, spanac, kale… O poti presara si in salate cu papadie sau rucola.

Pont! Gustul puternic al algei Chlorella, atunci cand este adaugata in smoothie, dispare daca amesteci o jumatate de lingurita de pudra cu esenta de rom, suc de lamaie si o banana.

Cum se administreaza chlorella?

Chlorella se poate gasi atat sub forma de capsule cat si sub forma de pulbere si se poate administra in fiecare zi, cat sa poata asigura organismului toti nutrientii de care va avea nevoie pentru a putea functiona in mod optim. Dozele difera tinand cont de gen si varsta.

  • Copiii cu greutatea cuprinsa intre 15 si 30 kg ar trebui sa ia intre 1 si 2 grame pe zi
  • Femeile cu greutatea cuprinsa intre 50 si 70 kg ar trebui sa ia intre 3 si 5 grame pe zi
  • Barbatii cu greutatea cuprinsa intre 70 si 120 kg trebuie sa ia intre 5 si 9 grame pe zi.

Chlorella poate sa fie cosumata cu o jumatate de ora inaintea mesei cu scopul de a mentine greutatea optima sau pentru a elimina surpplusul de kilograme. Se poate lua in timpul mesei caz in care va mari aportul de nutrienti sau poate fi administrata dupa masa daca vrei sa cresti in masa musculara.

Atunci cand vrei sa consumi chlorella pentru a lupta contra afectiunilor dozele de mai sus se vor dubla. Si mare atentie, ar trebui sa consumi musai chlorella care este certificata ecologic si care are peretele celular spart. Poti incepe cu doze mici pe care sa le cresti treptat pana in momentul in care ajungi la doza recomandata. Chlorella isi manifeta foarte bine beneficiile si cand este administrata ca produs cosmetic.

Retete chlorella

Va prezentam trei retete de smoothie care au ca si ingredient chlorella.

Smoothie cu pere si banane

  • Doua banane de dimensiuni medii
  • 4-5 curmale
  • O para mare
  • 250 ml de lapte vegetal (de preferat)
  • O lingurita de chlorella

Fara sa conteze foarte mult in ce ordine se vor pune toate ingredientele in blender si se mixeaza pana in momentul in care este obtinuta textura dorita. Este de preferat sa nu amesteci mai mult de doua minute pentru ca risti sa se piarda o parte din proprietatile pe care le au ingredientele. Para si bananele ar trebui sa fie cat mai cpapte altfel vei avea nevoie de miere sau chiar de mai multe curmale. In cazul in care te gandesti sa folosesti curmale deshidratate, acestea ar trebui lasate la hidratat pe timpul noptii sau cu cel putin 2-3 ore inainte.

smoothie cu chlorella
Foto: selvaorganic.com

Smoothie de banane si cacao

  • Doua banane de dimensiuni medii
  • Intre 6 si 8 curmale
  • Un praf de sare
  • Jumatate de lingurita de cacao
  • 250 de ml de lapte vegetal
  • O lingurita de chlorella
  • Vanilie in mod optional si dupa gust

Se pun toate ingredientele anterior mentionate in blender si se amesteca pana cand se ajunge la textura dorita. Bananele trebuie sa fie coapte bine si sa nu uiti sa hidratezi curmalele cel putin 2 sau 3 ore inainte de folosire daca ai curmale deshidratate.

Pasul acesta este extrem de util mai ales daca blenderul pe care il folosesti nu este foarte puternic. Poti sa inlocuiesti laptele vegetal si cu apa plata. Pudra de vanilie se poate obtine de la un baton macinat.

smoothie cu chlorella banane si cacao
Foto: lmld.org

Smoothie cu banane si capsuni

  • Doua banane de dimensiuni medii
  • 3-4 capsuni de dimensiune medie
  • 250 ml de lapte vegetal
  • 4-5 curmale
  • O lngurita de chlorella

Se amesteca totul intr-un blender pana cand este obtinuta textura dorita. Curmalele se pot inlocui cu orice indulcitor. Laptele se pune in functie de dorintele proprii nu trebuie respectata neaparat cantitatea anterior mentionata.

Sunt persoane care prefera ca smoothie-ul sa fie ceva mai lichid si de aceea am recomandat cei 250 ml de lapte. Este de asemenea foate bine sa consumi smoothie-ul imediat pentru ca fructele pot sa se oxideze repede si isi vor pierde mult din proprietati.

smoothie cu chlorella banane si capsuni
Foto: gimmesomeoven.com

Pret chlorella

Iti recomandam sa nu faci un compromis cand vine vorba despre pretul produsului. Chlorella foarte ieftina oferita in cantitati mari poate sa nu aiba aceeasi calitate cu un produs care are un pret ceva mai mare. Poti fi foarte atent in momentul in care cumperi chlorella pentru ca aceasta sa fie certificata bio si sa aiba peretele celular spart. Poti gasi chlorella la diverse preturi dar ar trebui sa nu te lasi pacalit de varianta cea mai ieftina pentru ca provine de la surse necunoscute si poate sa fie contaminata. Atunci cand chlorella este contaminata va fi responsabila de o serie de dereglari hormonale importante ale tiroidei si poate sa te imbolnaveasca din cauza continutului mare de metale grele. Iti recomandam sa te uiti cu atentie pe eticheta pe care  o are produsul si sa fii sigur ca dai banii pe o planta care este certificata ecologic.

In rest, atunci cand cumperi cele mai bune produse, chiar daca pretul lor este ceva mai mare, vei descoperi ca chlorella este foarte bine tolerata de catre organismul uman si in plus, consumul sau aduce doar beneficii pentru sanatate.

Te-ar mai putea interesa:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Un comentariu

  1. lga Chlorella este recunoscută pentru proprietățile sale nutritive, inclusiv capacitatea de a energiza organismul, susține sistemul imunitar și detoxifia organismul de metale grele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *