Ce este boala celiaca – emisune cu Dr. Daniela Vasile

Ce este boala celiaca – emisune cu Dr. Daniela Vasile

Invitat: Dr. Daniela Vasile

Boala celiaca a fost pana acum ceva vreme o afectiune care se gasea la copii – medicii nu se gandeau ca ar putea sa afecteze si adultii.

Intoleranta la gluten (asa cum mai este numita boala celiaca) este o predispozitie genetica. La copii, aceasta afectiune apare in momentul in care sunt introduse in alimentatia zilnica cerealele.

Ca si o paranteza, glutenul este o proteina care genereaza acea consistenta a painii, atunci cand se face aluatul, pentru aceasta fiind chiar necesar.
Dar, in momentul in care glutenul ajunge in intestinul subtire, este atacat de anticorpi, caci acestia considera proteina un intrus – acest fenomen provoaca leziuni la nivelul intestinului subtire.
Daca acesta “lupta” dureaza o perioada mai mare de timp, poate duce la slabirea sistemului imunitar.

Aceasta afectiune poate sa debuteze in mai multe moduri: un debut foarte intens, acut, cu crampe foarte mari, varsaturi, stare de slabiciune excesiva. Aceste simptome pot interfera putin cu sidromul colonului iritabil, in caz de un consult medical.

Exista si forme de boala cu o manifestare medie – simptomatologia este mai putin acuta. Dar si aici pot aparea diverse dereglari.

Boala celiaca devine din ce in ce mai raspandita, este o afectiune grava in masura in care devine cronica, nu este depistata la timp si poate sa duca la diverse dereglari in organism – genereaza avitaminoze, dureri la nivelul abdomenului, balonare, colici, crampe, pierdere de minerale.
Pot aparea si anumite manifestari care pot scadea capacitatea intelectuala sau capacitatea de lucru.

Primul nivel de diagnosticare al intolerantei la gluten ar putea consta intr-un consult la medicul de familie, care, in urma simptomatologiei, ar putea recomanda analize amanuntite in acest sens.

Un diagnostic de precizie insa este pus pe determinarea anticorpilor specifici.

Primul pas in tratarea bolii celiace este reprezentat de excluderea din dieta zilnica a cerealelor si a oricaror alimente care contin gluten.

Se elimina asadar din dieta toate cerealele din alimentatie – se pot consuma mei, orez, hrisca, quinoa, porumb.

Daca se urmeaza o dieta fara gluten, simptomele incep sa dispara, mucoasa intestinala incepe sa isi revina si sa isi faca treaba.
Intoleranta ramane insa – daca se reincepe consumul de alimente cu gluten, mucoasa se inflameaza din nou si reapare simptomatologia.


Pe aceeasi tema:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *