Dieta fara gluten – tot ce trebuie sa stii despre

Dieta fara gluten - tot ce trebuie sa stii despre

Invitat special: Gheorghe Blaj, nutritionist ne vorbeste despre dieta fara gluten – o dieta care devine din ce in ce mai des intalnita, o dieta care este necesara pentru cei care sufera de boala celiaca.

Cu toate ca aceasta proteina numita gluten este un element esential si de baza al alimentatiei noastre, care nu face nici un rau sanatatii, in momentul cand este consumata in cantitati mult prea mari (datorita procesarii excesive si a eliminarii taratelor din fainuri, glutenul ajunge sa fie elementul preponderent in compozitia acestora) ea ajunge sa creeze probleme.

Cum ne dam seama daca putem consuma gluten sau nu?

Cateva dintre simptomele care arata catre o posibila intoleranta la aceasta proteina sunt:

  • balonare
  • dureri articulare
  • dermatite
  • dupa consumul de gluten apare o stare de rau, de lesin
  • insomnii si agitatie
  • poate aparea depresia

Pentru cei care nu pot sau nu vor sa consume aceasta proteina, este recomandat sa evite fainurile albe de grau, produse de panificatie si sa citeasca atent etichetele produselor pentru a fi siguri ca aleg doar produse fara gluten.

In cadrul acestei emisiuni, Gheorghe Blaj ne vorbeste cate putin si despre diversele tipuri de diete pentru slabire si ne ofera cateva sfaturi nutritionale pe care le putem urma atunci cand dorim sa slabim sanatos. Caci nu glutenul este cel care ne ingrasa, contrar opiniei publice, ci o alimentatie incorecta.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *