Ai atacuri de panica? Afla 7 remedii naturale care te scapa de ele!

Suferi de atacuri de panica? Afla 7 remedii naturale care te scapa de ele

Ce sunt atacurile de panica?

Atacul de panica poate fi definit ca o stare de frica sau de anxietate puternica, aparuta subit, sau legata de anumite imprejurari, fiind disproportionata in raport cu situatia de moment in care a aparut, care atinge apogeul in aproape 10 minute.

Desi situatiile care declanseaza atacul de panica nu pun in pericol viata, cel afectat va resimti foarte intens ca este in pericol de moarte iminenta si ca pierde controlul asupra emotiilor si actiunilor sale. O astfel de manifestare poate fi izolata, intr-un moment al vietii, sau poate aparea in mod regulat, urmata de teama constanta si obsesiva de aparitie a altor atacuri de panica viitoare, caz in care se poate vorbi de un diagnostic de tulburare de panica.
Tulburarea debuteaza de regula dupa varsta de 20 de ani, apare cam la 2-5% din oameni si deseori este insotita si de stari depresive.

Simptomele atacurilor de panica

Cum spuneam mai sus, multora dintre noi ni se poate intampla sa traim la un moment dat un atac de panica sau mai multe, fara sa dezvoltam o tulburare clinica.

Problema apare atunci cand o persoana trece in mod frecvent prin astfel de situatii neplacute si este coplesita de frica si ingrijorarea unor aparitii ulterioare.

Simptomele atacurilor de panica sunt foarte multe si diverse, iar persoana care sufera un atfel de atac este convinsa ca se afla in pericol sa-si piarda viata.

La modul general, simptomele atacurilor de panica se pot manifesta prin:

  • Hiperventilatie – este caracterizata printr-o respiratie accelerata si un ritm cardiac mai alert, insotite de o tensiune musculara. Aceasta are loc atunci cand cantitatea de aer din torace este mai mare decat poate gestiona corpul in mod obisnuit.
  • Durere in piept – se manifesta dupa hiperventilatie sau concomitenta cu aceasta, fiind insotita de batai puternice, rapide si neregulate ale inimii si de angina pectorala, din cauza carora atacurile de panica pot fi usor confundate cu un atac de cord.

Fara sa stie care este elementul declansator al acestei stari, persoana mai poate simti:

  • dispnee
  • senzatie de sufocare
  • nod in gat
  • transpiratii
  • amorteli, furnicaturi
  • vertij
  • lesin
  • palpitatii
  • tremor
  • frisoane sau senzatie de caldura
  • dureri toracice
  • greata si dureri abdominale

In cazurile extreme, pe langa cele mentionate mai sus pot aparea:

  • agorafobie (teama de spatii largi, deschise)
  • incapacitatea de a verbaliza
  • frica de-a pierde controlul
  • frica de a innebuni
  • derealizare sau depersonalizare
  • frica de moarte

Se vindeca atacurile de panica?

Inainte de a prescrie vreun tratament pentru tulburarea de panica, medicii ar trebui sa recomande, ca masuri profilactice, reducerea sau renuntarea la cofeina, nicotina sau alcool, adoptarea unei diete corespunzatoare si a unui stil de viata sanatos precum si includerea exercitiilor fizice in rutina zilnica.

Medicii de familie trebuie sa indrume pacientii catre investigatii clinice de specialitate deoarece simptomele atacului de panica pot ascunde alte afectiuni precum bolile cardiovasculare, hipertiroidismul, hipoglicemia, edemul pulmonar, astmul.

Daca, in urma investigatiilor, nu au fost identificate cauze somatice pentru aparitia simptomelor recurente de panica, atunci se poate da diagnosticul de tulburare de panica, si se va administra, fie tratamentul medicamentos sau psihoterapia, fie ambele metode.

Tratamentul medicamentos va fi prescris de medicul psihiatru si va consta in antidepresive care actioneaza la nivelul sistemului serotoninergic si inhiba recaptarea serotoninei. In functie de rezultate si de efectele adverse, dozajul poate sa difere de la un pacient la altul si poate fi ajustat pe tot parcursul tratamentului.

Durata tratamentului este de cel putin 4-6 luni iar, in fazele de inceput ale acestuia, alaturi de antidepresive, vor putea fi prescrise, pe termen scurt din cauza riscului de a da dependenta, medicamentele benzodiazepine care au capacitatea de a controla mai eficient accesele de panica.

Cu ajutorul psihoterapiei, pacientii care sufera de tulburari de panica sunt ajutati si invatati sa se relaxeze, sa inteleaga ca simptomele pe care le au nu sunt deloc periculoase si ca acestea sunt sub controlul mintii lor.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este cea mai utilizata metoda de tratament a pacientilor care au astfel de tulburari, si cuprinde doua etape:

  • Terapia cognitiva, in care bolnavii sunt ajutati sa identifice si sa elimine cauzele emotionale care au generat atacuri de panica.
  • Terapia de expunere, prin care pacientii sunt pusi fata in fata cu sursa temerilor lor si sunt incurajati sa le infrunte, prin implicarea, intocmai, in acele activitati de care se tem sau pe care le evita.

Cauzele ascunse ale tulburarii de panica pot fi depistate de catre psihoterapeuti si prin terapiile psihodinamice si psihanalitice.

Care sunt principalele cauze ale atacurilor de panica?

Ca si in cazurile de anxietate si depresie, cauzele clare ale declansarii atacurilor de panica sunt necunoscute. Acestea pot fi in legatura cu problemele de sanatate de care sufera pacientii, cu unele stari emotionale intense sau cu consumul anumitor substante.

Problemele de sanatate care duc la aparitia atacurilor de panica pot fi tulburari neurologice sau disfunctii tiroidiene, datorate unor dezechilibre chimice, la nivelul creierului dintre care: astmul bronsic, BPOC, epilepsia, hipotiroidia, prolapsul de valva mitrala sau alte boli cardiovasculare.

Starile emotionale intense pot fi consecintele unor afectiuni psihice precum, depresia, tulburarile de anxietate, agorafobia sau stresul posttraumatic.

Substantele care pot declansa atacurile de panica sunt: nicotina in exces, cafeina, respectiv bauturile care contin aceasta substanta, alcoolul ingerat in cantitati mari sau consumul de droguri. De asemenea, anesteziile generale folosite pentru anumite operatii sau interventii chirurgicale pot sa favorizeze instalarea atacurilor de panica.

Alti factori de risc ai atacurilor de panica ii reprezinta antecedentele familiale, trairea unor evenimente tragice sau alti factori de mediu, schimbarile hormonale si functionale cum ar fi, de exemplu in instalarea menopauzei la femei.

Tratamente si remedii naturale pentru inlaturarea atacurilor de panica

Inainte sa recurgem la medicatia alopata, ca tratament principal impotriva atacurilor de panica, ar trebui sa recurgem intai la o curatare si o ordonare a propriei vieti, inlaturand orice sursa de stres care poate accentua labilitatea psihica. Obiceiurile proaste si daunatoare, gandurile destructive si emotiile negative, care alimenteaza starea de nervozitate si de anxietate, ar trebui eliminate definitiv.

Acestea pot fi:

  • Consumul excesiv de cofeina, nicotina, alcool, sau de diverse substante, precum drogurile sau unele medicamente, care pot avea efecte devastatoare asupra oricarei persoane, cu atat mai mult asupra celor cu predispozitie la atacuri de panica.
  • Statul la calculator perioade lungi de timp, pe jocuri video sau retele de socializare, va duce negresit la aparitia atacurilor de panica. Realitatea virtuala este locul unde va creste frica si nesiguranta fata de lumea exterioara, va predispune la anxietate si depresie, va scadea controlul asupra emotiilor.
  • Privitul la televizor, mai mult de 30 de minute pe zi, creste nervozitatea, incarca subconstientul cu sugestiii negative, scade capacitatea de control a emotiilor.
  • Discutiile in contradictoriu si certurile destabilizeaza echilibrul interior. Incheiate cat mai repede, mintea si corpul vor simti din nou starea de calm si de liniste. Inconjurati-va de oameni pozitivi care vor fi intotdeauna o sursa de binedispunere si relaxare pentru minte si spirit.
  • Sedentarismul se traduce ca o stare de inactivitate a corpului dar in sine, este o stare de spirit. Exercitiile fizice vor ajuta persoanele care sufera de tulburari de panica, prin reglarea nivelului de serotonina care induce starea de calm si relaxare si care contribuie la stimularea sistemului imunitar. Orice fel de activitati care implica miscare si care sunt facute din placere precum sportul, plimbarile in natura, facutul curateniei, gatitul etc, vor avea efecte destresante, diminuand riscurile de atac de panica.

In paralel cu eliminarea elementelor toxice din viata, se pot incerca diverse proceduri care vor avea ca scop un control mai bun asupra simptomelor de atac de panica.

Respiratia completa

Respiratia completa este primul lucru pe care trebuie sa il invete o persoana care sufera de atacuri de panica. Aceasta metoda, daca este facuta cum trebuie, va actiona cel mai rapid in situatii de criza. Emotiile si respiratia sunt intr-o legatura extrem de stransa, controlul uneia aducand dupa sine si controlul celeilalte. Desi necesita un oarecare timp de exersare, respiratia completa si corect executata, va ajuta la reducerea frecventei si intensitatii atacurilor, mergand pana la performanta de a le evita.

Iata cum se poate realiza o respiratie completa:

  • In pozitie asezata, vom tine spatele drept si pune o mana pe abdomen si una pe torace.
  • Expiram adanc si ne tinem respiratia vreme de doua secunde, dupa care inspiram pe nas gradat, fara graba, deschizand la maxim narile, astfel incat aerul sa patrunda fara zgomot.
  • Intai umplem cu aer zona inferioara a plamanilor ceea ce va face ca abdomenul sa impinge palma plasata pe el.
  • Apoi vom umple zona mediana a plamanilor, ceea ce va provoca dilatarea la maxim a toracelui si abia in final vom umple cu aer zona superioara a plamanilor, ceea ce va determina inaltarea claviculelor.
  • Ne vom tine respiratia alte doua secunde, dupa care expiram lent aerul pe gura.

Se vor face in total minimum 50 de astfel de respiratii complete pe zi, in cure care dureaza doua luni. Cand se va simti iminenta unui atac de panica, cel mai bun remediu este aceasta tehnica de respiratie pe care tocmai ati invatat-o.

Meditatia, Yoga, terapia prin ras, terapia prin muzica, masajul de relaxare

Meditatia, Yoga, terapia prin ras, terapia prin muzica, masajul de relaxare, sunt de asemenea modalitati frecvente de reducere a stresului pentru cei care au atacuri de panica.

Inscrierea in grupuri de suport sau forumuri de discutii

Inscrierea in grupuri de suport sau forumuri de discutii va duce la intalnirea altor persoane cu aceeasi afectiune si la intelegerea mai bine a propriei afectiuni, si, pe cale de consecinta, la ameliorarea simptomatologiei.

Acupunctura

Acupunctura stimuleaza secretia de endorfine care, o data eliberate in organism, vor induce starea de bine care va ramane imprimata in memoria glandulara, vor relaxa psihicul si vor elimina treptat tensiunea produsa de atacurile de panica.

Ca remedii naturale pentru atacuri de panica, vom putea incerca:

1. Aromaterapia

Ca si in cazurile de anxietate, stres, depresie sau oboseala cronica, aromaterapia va avea unul din cele mai importante roluri si in combaterea atacurilor de panica.

Uleiurile esentiale pot fi puse in apa calda pentru baie sau pot fi folosite la masaje de relaxare. Cele mai comune uleiuri esentiale care pot fi folosite pentru combaterea anxietatii si a tensiunilor musculare sunt: uleiul de lavanda ,de trandafir, chiparos si geranium, bergamota, musetel, margaritar sau iasomie.

2. Vitaminele

Vitaminele, in special complexul de B, sunt principale arme impotriva atacului de panica prin efectul pe care il au asupra restabilirii echilibrului chimic din creier. Cercetarile au concluzionat ca lipsa acestora poate duce la aparitia diverselor boli psihice precum anxietatea si depresia.

3. Hameiul

Hameiul este o alta planta minunata care poate ajuta in astfel de stari. Se stie ca muncitorii care aduna hameiul sufera de o stare de somnolenta denumita „oboseala culegatorului de hamei”. Asadar, puneti 2 linguri de hamei uscat la o cana de apa fierbinte si beti nu mai mult de trei ori pe zi.

4. Valeriana

Valeriana este una dintre cele mai folosite plante medicinale si cele mai populare solutii naturale pentru prevenirea atacurilor de panica, reducerea anxietatii si depresiei.

Se poate consuma sub forma de ceai, capsule si extracte lichide. Tratamentul pe baza de valeriana trebuie urmat timp de cel putin 4 saptamani, deoarece efectele pozitive se vad in timp.

Pastilele, ceaiurile si picaturile orale pe baza de valeriana ajuta la reglarea tulburarilor de somn si la reducerea stresului. Acestea au un efect calmant asupra organismului si reduc starile de anxietate.

5. Levantica

Levantica este recunoscuta pentru proprietatile sale calmante si antidepresive, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru depresii, anxietate, nevroze, psihoze.

Atunci cand inima bate prea repede si cand situatia in care te afli prevesteste un atac de panica, se poate apela la miraculoasa levantica. Se poate consuma zilnic, sub forma de ceai si ulei de levantica, pentru o perioada mai lunga de timp. Efectul pe care il produce levantica este de de relaxare, de calmare, de inducere a starii de bine.

6. Laptele

Laptele contine triptofan care este aminoacidul folosit de creier pentru a produce serotonina. Se recomanda a bea un pahar de lapte cald atunci cand apar stari de neliniste sau de nervozitate. Alte alimente bogate in triptofan sunt carnea de curcan si bananele.

7. Passiflora si Magneziu

Este combinatia ideala dintre o planta sedativa si un mineral cu efect tonic nervos care este printre cele mai rapide si eficiente remedii contra atacurilor de panica. Se urmeaza cure cu passiflora si magneziu de minimum 2 luni, timp in care se va administra aceasta combinatie zilnic. Cura cu aceasta combinatie va calma psihicul si reduce starile nervoase, ca imbunatati capacitatea de control a gandurilor si emotiilor si va conferi o stare optimism.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

14 comentarii

  1. Buna ziua,
    Extraordinar acest articol. Am si eu probleme cu atacurile de panica. Problema e complexa, si nu poti gasi cel mai bun tratament. Pentru ca, daca te duci la psihiatru, iti da antidepresive. Daca mergi la cardiolog, iti da antihipertensive. Daca mergi la doctorul de familie, iti da ce ti-au recomandat ceilalti doi, pentru ca sunt medici specialisti. Eu am 64, 5 ani; am verificat tiroida, inima, ecografie, etc si nu am probleme. Totul este pe fond emotional, si de la panica, mi se ridica si tensiunea, uneori. Nu vreau sa iau antidepresive, pentru ca au reactii secundare, si, din cate am citit, sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, la varste mai inaintate. Daca puteti sa imi mai sugerati ceva folositor fata de acest subiect, si ceea ce am spus eu in comentariu, va rog sa o faceti. Stiu despre respiratie, ca este foarte importanta, fac si eu asta, dar felul in care o descrieti, mi se pare mai complicat. Cu multumiri, Mihaela

  2. Si eu sufar de atacuri de panica si nu stiu cum scap de ele ma chinui asa de 7 ani

    • Eu reusesc sa le controlez mai nou cu anumite schimbari in dieta, ceaiuri naturale si sport….sper sa fi gasit solutia si sa nu fie doar ceva de moment.

  3. Eu cand am atac de panica,ma opresc din toate ,stau pe pat relax,si sun o prietena,fiica si vorbesc la telefon si imi trece starea de panica,asta dureaza in jur de 15 minute.

  4. Buna ziua! Am 28 de ani sufer de ceva timp de atacurile intensive de panica, nu-mi ajunge aer sa respir si se agraveaza din ce in ce mai mult! Va rog sa ma ajutati, nu mai stiu ce sa fac. Aseara am plins pina am adormit, astazi am inceput efectiv sa tremur, medicii ma baga de Antidepresive, ceea ce cred ca este prea devreme sa depind de ele!

  5. Si eu am probleme de sanatate,am nod in git dureri de cap,lesin ,nu am aer transpiratii,cind am aceste stari ma ia cu plins,mentionez ca primele 3simptome le am toata ziua,si se agraveaza cind nu am aer si cu transpiratii mari este f greu ma apuca plinsul

  6. Eu am o stare de frica si simt nevoia sa dorm in permanenta. Pe langa asta, chiar daca afara este foarte cald, ma iau frisoanele si simt cum vine o raceala din interior si incep sa tremur fara sa ma pot controla. In plus transpir foarte rau

    • Buna Flori,

      Daca stii engleza iti recomand exercitii de respiratie:
      https://www.youtube.com/@SOMABreath/search?query=ANXIETY
      Da o privire si vezi care ti se potriveste.
      Cu drag.

    • pasul 1: trebuie sa realizezi cand au aparut simptomele astea. aproximativ
      pasul 2: ce anume s-a intamplat inainte de acea data? (schimbari de locuinta, scoala, familie, serviciu, etc.) recapituleaza cu atentie tot ce s-a petrecut atunci
      pasul 3: care din lucrurile care s-au petrecut atunci le-ai facut cu teama? care iti provoaca griji? trebuie sa fie ceva care sa se evidentieze in toate intamplarile din viata ta; e foarte important sa fii sincera cu tine insati; chiar daca tu ai facut ceva gresit, sa recunosti asta in sinea ta.
      pasul 4: accepta ca schimbarile, lucrurile, faptele pe care le-ai facut, ai participat sunt chestiuni de viata si daca nu au iesit bine sau sunt o sursa de griji, vezi daca merita sa lupti pentru ele sau sa le abandonezi, sa le schimbi.
      pasul 4: accepta ca aceea este frica pe care o resimti. constientizeaza ca ti-ai innabusit frica atunci, ai trecut peste ceva important, dar hotararea e a ta.
      atacurile de panica se vor diminua si, in cele din urma, vor disparea.
      e bine sa fim buni, sa ne acceptam si sa ne asumam greselile si sa ne cerem iertare mai des … multa sanatate iti doresc!

  7. Bună ziua,

    Mă confrunt și eu de mai mult de 7 luni cu atacuri de panică.

    La mine problema se manifestă că nu îmi pot umple plămânii în întregime cu aer și nu pot căsca.

    Îmi vine foarte des să casc, dar pentru că nu pot să îmi umplu plămânii cu aer, nu îmi iese căscatul.

    Creierul percepe că nu am suficient oxigen, vrea să oxigeneze creierul și mă forțează să casc, chiar dacă nu mi-e somn sau nu mă simt obosit.

    Majoritatea spun să te focusezi pe respirație, dar problema e că atunci când nu poți respira, cum să te focusezi pe ea? Mai bine te focusezi pe altceva:

    Am făcut o ‘meditație’ interesantă la un moment dat. Stai cu ochii închiși, în șezut sau culcat și începi de la cap la picioare să îți umpli cu apă fiecare parte a corpului (cap, gât, umeri, brațe, etc. până la picioare) să simți că ești mai greu/ea.
    O altă tehnică este să îți imaginezi că zonele care îți ating scaunul sau canapeaua / patul le hașurezi cu un marker sau creion.

    Eu mai pictez uneori sau fac sport (alerg, box, înot).

    Nu vor face minuni dar s-ar putea să ajute pe moment.
    Sănătate multă!

    • Buna ziua,

      Sunt campioana la experimentat atacuri de panica, de la moderat la extrem. La mine vin la pachet cu insomnia. Am citit despre cauze ani de zile, am urmat multe terapii. De foarte mare ajutor mie imi este reflexoterapia si Emocalm de la Dacia Plant, precum si tinctura de roinita (dar nu facuta cu alcool, ci ci glicerol) – eu iau de la FutuNatura, Lemon Balm tincture 50 ml. Se ia de 4 ori pe zi inainte de mese cu 30 de minute 1/2 linguritza intr-o ceasca cu apa. Si mai bine ptr termen lung este sa intrati pe contul Instagram al Medical Medium sau pe site-ul sau http://www.medicalmedium.com si sa aflati care sunt cauzele posibile. A nu se confunda cauzele cu factorii declansatori (stress, suprasolicitare, eveniment traumatic, etc.). Si da, sportul ajuta f mult. Va doresc din suflet multa sanatate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *