Totul Despre Lapte de Cocos: beneficii, proprietati, indicatii

Totul Despre Lapte de Cocos: beneficii, proprietati, indicatii

Bautura numita lapte de cocos este un lichid care rezulta dupa ce este razuita pulpa fructului de cocotier. Nu trebuie sa il confunzi cu apa de cocos. Gustul bogat al laptelui este datorat faptului ca fructul acesta exotic are grasimi vegetale cu o densitate mare. Laptele de cocos se poate folosi pentru a prepara smoothie-uri, supe, paste cu sos alb, curry si tocanita.

Cuprinsul acestui articol:
1. Beneficii lapte de cocos
2. Proprietati lapte de cocos
3. Indicatii si Contraindicatii lapte de cocos
4. Calorii si Informatii Nutritionale
5. Retete lapte de cocos
6. Pret lapte de cocos

Cerealele pe care le mananci dimineata, orezul cu lapte, budinca de chia, retetele de inghetata si de briose pot fi facute cu acest lapte, care este o sursa superioara de substante nutriente esentiale. Pretul pentru laptele de cocos nu e unul care sa te descurajeze. Desigur, variaza in functie de certificarea bio, de calitate, de gramaj si de proprietatile de conservare folosite.

Beneficii lapte de cocos

Grasimile sanatoase ajuta la slabire si
au efecte benefice pe termen lung

Cele mai noi cercetari arata ca un consum insuficient de grasimi poate sa duca in general la ingrasare.
Potrivit specialistului Bruce Fife in articolul “The fat can make you thin”, cei care includ in alimentatie mai multe grasimi bune cum sunt trigliceridele care au lant mediu existente si in laptele de cocos, vor manca mai putin decat persoanele care nu consuma grasimi suficiente.

Chiar daca toate grasimile ajuta la mentinerea unei stari de satietate in organsim, trimitand un semnal spre receptorii din creier care se ocupa de pofta de mancare, grasimile din laptele de cocos pot sa creasca metabolismul si probabil pot sa stimuleze si pierderile in greutate in momentul in care este urmat de o dieta mai saraca in calorii.

Asigura sanatatea sistemului imunitar

Laptele de cocos contine acid lauric, lipide antimicrobiene si acid capric cu proprietati antibacteriene foarte bune. De asemenea are si proprietati antifungice, antivirale si antibacteriene. Organismul va transforma acidul lauric in monolaurina care duce lupta contra virusurilor si bacteriilor cauzatoare de herpes, gripa si chiar infectia cu HIV.

In conformitate cu studiile conduse de profesorii din domeniu, copiii care au pneumonie si care sunt tratati cu antibiotice si cu ulei de cocos au mai multe beneficii decat cei care urmeaza un tratament doar cu antibiotice.

Are un continut foarte bun de vitamine si niacina

Daca folosesti lapte din nuca de cocos ai o sursa bogata de niacina, numita si vitamina B3, comparativ cu momentul in care consumi lapte norma. Acesta are 1.8 mg de niacina la o ceasca ceea ce reprezinta 13 procente din cantitatea zilnica recomandata in cazul femeilor si 11 procente din cantitatea zilnica recomandata pentru barbati, comparativ cu numai 0.23 de miligrame care sunt prezente in laptele de origine animala.

Beneficii lapte de cocos

Niacina impreuna cu alte vitamine existente in complexul B te ajuta sa metabolizezi nutrientii din alimente astfel incat acestia sa poata fi folositi pentru a produce energie. De asemenea, te ajuta mult si la producerea hormonilor sexuali esentiali in sanatatea sistemului reproducator precum si hormonii de stres.

Contine fier si
este perfect pentru cei care au anemie

Iti recomandam sa alegi lapte de cocos in locul laptelui normal si vei beneficia de mult mai mult fier. Fiecare portie de o ceasca de lapte de cocos iti furnizeaza o cantitate impresionanta de fier, mai exact 3.9 miligrame de fier ceea ce inseamna de fapt aproape jumatate din doza ta zilnica recomandata pentru barbati si pentru femei 22 la suta.

Fierul sustine in mod direct metabolismul si contribuie la producerea de energie. De asemenea poate sustine direct metabolismul si ajuta la transportul oxigenului spre tesuturi. Fara oxigen, celulele nu sunt capabile sa creeze reactii chimice necesare si sa sustina foarte bine functionarea zilnica a corpului.

Contine cupru – un aliat al sistemului imunitar

Laptele de cocos iti ofera si un alt avantaj nutritional fata de laptele normal pentru ca furnizeaza o cantitate mai mare de cupru. Cuprul inclus in dieta completeaza functia fierului pentru ca ajuta la producerea de energie. Curpul mentine sistemul imunitar puternic si contribuie la producerea colagenului din tesuturile conjunctive elastice si fiecare portie de lapte de cocos va creste aportul de curpu cu aproximativ 638 micrograme insemnand de fapt 71 la suta din doza zilnica recomandata pe cand o portie egala de lapte de origine animala ofera 24 de micrograme.

Este benefic
pentru sanatatea inimii

Acizii grasi saturati care au lant mediu existenti in laptele de cocos au rolul de a imbunatati starea de sanatate a inimii.

Un studiu recent arata ca femeile filipineze care consuma mai mult ulei de cocos au proflilul de lipide mai sanatos si ecesta este de fapt un factor determinant major in bolile cardiace.

De asemenea, acizii grasi cu lantul mediu din laptele de cocos pot sa ucida trei tipuri majore de organisme arterogenice, bacterii care cauzeaza formarea placii de aterom in cadrul arterei si care pot genera boli de inima.

Te ajuta sa iti mentii
frumusetea parului si stralucirea sa

Laptele de cocos este foarte nutritiv dupa ce a fost ingerat si nutrientii pot sa ajute la fortifierea si la reabilitarea parului si pielii in acelasi timp.

Acizii grasi continuti de acesta sunt, de fapt, substante antiseptice naturale care pot sa ajute la tratarea matretii si a infectiilor pielii, la vindecarea ranilor si la pielea uscata cu mancarimi.

In plus, avand un continut ridicat de acizi grasi, acest lapte vegetal este foarte util pe post de hidratant natural, pentru o piele sanatoasa, putand sa contribuie la diminuarea ridurilor si la refacerea pielii ridate si imbatranite.

Este un bun inlocuitor
al laptelui de origine animala

Da, este perfect in cazul alergiilor sau intolerantei la lactoza.

Alergia la lapte si produse derivate din lapte provine de la o reactie a organismului la o proteina denumita cazeina. Cazeina este in toate produsele care contin lapte de vaca, in cantitati variate. Proteinele similare se gasesc si in laptele de capra, astfel incat peste 50 de procente dintre persoanele care sunt alergice la laptele de vaca nu il pot tolera nici pe cel de capra.

Pentru ca laptele de cocos este 100% vegetal, este o alegere perfecta pentru persoanele cu alergii la lactate, exceptand situatia in care acesta sunt alergice si la laptele de cocos.

Laptele de cocos este un adaos foarte bun la prepararea sosurilor, fiind o aternativa interesanta la agentii de ingrosare precum faina si amodonul de porumb. Are o consistenta destul de groasa, o textura fina si cremoasa si un gust dulceag spre actisor.

Laptele de cocos poate indulci si amesteca cele mai purtenice arome si functioneaza chiar si la cele mai inalte temperaturi, oferind preparatelor o aroma deosebita.

Proprietati lapte de cocos

Nucile de cocos sunt printre primele nuci care au fost cultivate in zona tropicala si sunt cele mai importante de aici. Raspandirea lor in toata lumea este legata de istoria oamenilor atat de mult incat numeroase stereotipuri de diversitate genetica specifice nucilor de cocos reflecta hartile primelor trasee comerciale.

Sunt numeroase persoane care aleg sa renunte la produsele lor de origine animala, fie pentru propria sanatate, fie pentru propria silueta, sau din principiu.
Intr-o dieta raw vegana, laptele de cocos are un rol foarte important. Studiile arata ca acesta numeroase proprietati care ajuta la slabit, la imbunatatirea functiei imunitare, poate scadea riscul de boli de inima si poate imbunatati sanatatea pielii si a parului.

Indicatii si Contraindicatii lapte de cocos

Dincolo de toate beneficiile anterior mentionate, acest tip de lapte vegetal are si cateva contraindicatii, cum ar fi:

  • Persoanele care au probleme cu rinichii si cu nivelul mare de potasiu in sange nu ar trebui sa consume lapte de cocos
  • Este contraindicat persoanelor care au alergie la nuci
  • Poate genera balonare

Laptele si uleiul de cocos pot fi folosite in timpul sarcinii si in alaptare, fiind chiar indicate.

Uleiul de cocos este folosit in foarte multe produse cosmetice si te va ajuta cu siguranta sa scapi de vergeturile nedorite de pe abdomen.

In ceea ce priveste laptele de cocos, acesta nu afecteaza cu nimic fatul si poate fi utilizat inclusiv in perioada de alaptare, nuca de cocos fiind considerata un supliment al copilariei.

Este bine si recomandat ca atunci cand esti insarcinata sau in timpul alaptarii, sa cumperi produse cat mai bio, sau cat mai green, care sa aiba un numar redus de E-uri si conservanti artificiali pentru ca toate acestea au tot potentialul de a te afecta. In rest poti consuma nuca de cocos, ulei de cocos sau lapte de cocos in cantitati moderate fara nicio grija.

Daca tii o dieta este bine sa analizezi cantitatea de zahar pe care o contine laptele de cocos pe care tocmai ce l-ai cumparat. De asemenea, iti recomandam sa te gandesti de doua ori inainte de a cumpara produse care au arome si coloranti artificiali in primul rand pentru sanatatea ta.

Calorii si Informatii Nutritionale

Laptele de cocos are 197 de calorii per suta de grame si un indice glicemic de 40.

Contine proteine, glucide, fibre alimentare, amidon si zaharuri; lipide – grasimi polinesaturate, saturate, trans, mononesaturate, Omega-3 si Omega-6 dar si vitamine cum sunt A, C, D, E, K, B1, B2, B3 si B5.

Retete lapte de cocos

Iti prezentam o reteta de inghetata foarte rapida si usor de facut care in plus este si 100% naturala.

Este vorba despre o reteta de inghetata de banane si lapte de cocos, poate chiar cea mai simpla reteta naturala, gustoasa si foarte usor de realizat din toate cele care exista pana acum in cartile de retete. Poti inclusiv sa oferi copiilor aceasta inghetata, fiind foarte bogata in nutrienti.

Se pun 4 sau chiar mai multe banane fara coaja la congelator intr-o punga sau intr-un vas de plastic. Dupa ce bananele s-au congelat le punem in blender si adaugam 200 ml lapte de cocos si putina miere sau agave, stevia, sirop de artar sau alt indulcitor care iti place si le amestecam.

Putem sa reglam consistenta ingetatei din banane sau din lapte. In momentul in care esti multumit de cremozitate poti pune intr-un vas si din nou in congelator si gata este inghetata!

Dupa gust poti sa complici aceata reteta punand crema de ciocolata, cacao, fructe de padure si fructe exotice, fulgi de migdale, nuci, caju spart si altele. De asemenea poti face inclusiv desertul copilariei, orez cu lapte care se poate adapta si prepara cu lapte de cocos.

inghtetata cu banane si lapte de cocos
Foto: domesticgothess.com

Pret lapte de cocos

Nu trebuie sa te sperii de pretul laptelui de cocos acesta fiind in general rational ca si costuri raportat la toate beneficiile pe care ti le aduce.

Spre exemplu 400 de mililitri de lapte vegetal din nuca de cocos de la Sano Vita costa doar 3.92 de lei si vei beneficia de un produs de o calitate superioara, fara coloranti, arome artificiale si zahar.

Cele mai multe bauturi pe baza de cocos sunt considerate concentrate de lapte de cocos avand un minim de 17% de nuca/miez in compozitie. Poti sa consumi laptele de cocos in combinatie cu apa sau ca atare, alaturi de cerealele de dimineata si in componenta preparatelor culinare asiatice sau in componenta unor deserturi inlocuind cu mare succes laptele din comert de origine animala.

Are un gust dulce natural si este bogat in grasimi avand o aroma de cocos intensa. Laptele este extras din pulpa nucii de cocos stoarsa din care se obtine acest preparat delicios. Avand in vedere toate proprietatile sale si multitudinea de utilizari iti recomandam sa cumperi lapte de cocos ori de cate ori ai ocazia si daca poti sa il inlocuiesti de tot pe cel de origine animala cu un lapte vegetal.


Te-ar mai putea interesa:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *