Uleiul, laptele si apa de cocos in produsele cosmetice

Uleiul, laptele si apa de cocos in produsele cosmetice

Palmierul de cocos (Cocos nucifera), singura specie acceptata in genul Cocos, este recunoscut pentru multiplele sale utilizari, fiecare dintre partile sale componente avand o semnificativa valoare economica.

In ceea ce priveste fructele sale, din straturile lor exterioare fibroase se obtin fibrele de cocos (coir), coaja dura a nucilor de cocos pe care le vedem in magazine fiind doar partea lor interioara ce inveleste samanta.

Cat este verde, nuca de cocos are in interior doar o pulpa gelatinoasa foarte subtire si suc (apa de cocos) dar pe masura ce se usuca, pulpa absoarbe lichidul din interior si prinde volum formand „miezul„ alb al nucii de cocos.

Acesta, sub forma cruda, contine circa 33% grasimi, 15.2% carbohidrati (9% fiind fibre alimentare), 3.3% proteine si un continut semnificativ de minerale (mangan, cupru, seleniu, fier, fosfor si potasiu).

3 produse din nuca de cocos pentru ingrijirea pielii si a parului

Apa de cocos din interiorul fructului, laptele si uleiul de cocos extrase din pulpa nucii (le diferentiaza doar gradul de consistenta) sunt ingrediente regasite des in produsele cosmetice si au multiple efecte benefice asupra organismului uman:

Ulei de cocos

Uleiul de cocos aplicat direct pe piele o hraneste in profunzime, ii da un aspect catifelat si o netezeste, eliminand ridurile si avand un efect puternic hidratant, iar acizii grasi cu lant mediu pe care ii contine in cantitati mari (acidul lauric, acidul caprilic) sunt metabolizati de organism ca puternici agenti antibacterieni, antivirali si antifungici.

Este deci foarte indicat pentru intretinerea tuturor tipurilor de ten dar este recomandat in mod special pentru tenurile acneice.

In plus, uleiul de cocos are efecte benefice si pentru intretinerea parului. Il hraneste, il ajuta sa creasca repede si sanatos si ii da stralucire.

Apa de cocos

Apa de cocos contine electroliti de baza (calciu, potasiu, sodiu, fosfor si magneziu) ce contribuie la autoreglarea temperaturii corpului, sustinand hidratarea organismului.

Este bogata in aminoacizi, antioxidanti, acid lauric (convertit de organism in monolaurina) si contine hormoni vegetali ce promoveaza activ diviziunea celulara, cresterea celulelor si diferentierea lor (cytokinine), avand asupra celulelor umane un efect anti-imbatranire.

Apa de cocos are deci un puternic efect antioxidant, hidratant, revitalizant si anti-imbatranire, albeste pielea si asigura acesteia si parului minerale naturale si nutrienti.

Este folosita cu succes in lotiuni hidratante, tonere, seruri, geluri, diverse produse pentru intretinerea parului, in vopsele si in produse de infrumusetare.

Lapte de cocos

Laptele de cocos are si el efect nutritiv asupra pielii si a parului datorita continutului ridicat de lipide, proteine, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu, zinc) si vitamine (B1, B3, B5, B6, C, E).

El include o serie de compusi cu efect antioxidant si contine si el in proportie ridicata acid lauric, acid gras transformat de organism in monolaurina, una dintre cele mai naturale substante antivirale, antibacteriene si antifungice.

Prin urmare, laptele de cocos este eficient in produsele de curatare a pielii si in cele destinate hidratarii si reconditionarii pielii afectate de soare.

Lipidele din laptele de cocos sunt in principal acizi grasi cu lant scurt si mediu si nu sunt stocate de organism ca si grasimi, ci sunt folosite in general pentru a furniza energie trupului.

Cum se folosesc cele 3 pentru ingirjirea pielii si a parului?

Iata in continuare cateva modalitati simple de a beneficia de toate aceste calitati ale produselor obtinute din nuca de cocos pentru ingrijirea pielii si a parului dumneavoastra.

#1. Ulei de cocos pentru ingrijirea scalpului

Masati-va regulat scalpul cu ulei de cocos. In acest mod il hraniti, ii dati stralucire si il sustineti sa creasca repede si sanatos.

Daca insa pielea capului are tendinta de ingrasare, puteti inlocui uleiul de cocos cu apa de cocos amestecata cu putin turmeric.
Apa de cocos este recomandata in mod special pentru tratarea scalpului uscat, predispus la matreata.

#2. Unt de corp din ulei de cocos

Va puteti prepara un unt de corp spumos din uleiul de cocos, daca acesta se afla in stare solida (nu este topit).

La o cana de ulei de cocos puteti adauga optional 1 lingurita de vitamina E si cateva picaturi de uleiuri esentiale, pentru parfum.

Ingredientele se amesteca la viteza mare cu un tel de sarma timp de 6-7 minute sau pana cand compozitia capata o consistenta usoara si aerisita, iar untul obtinut se pastreaza intr-un recipient din sticla bine inchis, la temperatura camerei sau in frigider (pentru a evita topirea lui).

#3. Curatare si hidratare pentru ten cu apa de cocos

Spalati-va fata cu apa de cocos la inceputul si la sfarsitul zilei sau aplicati comprese cu apa de cocos in zonele de pe corp unde aveti pielea mai uscata. Puteti chiar folosi apa de cocos in locul cremelor hidratante si veti observa in timp ca pielea va este tot mai catifelata si mai revitalizata.

#4. Apa de cocos in loc de demachiant

Apa de cocos este foarte eficienta si ca demachiant. La sfarsitul zilei puteti indeparta machiajul de pe fata cu apa de cocos, folosind o discheta demachianta de bumbac.

In acest fel veti beneficia si de efectul tonifiant pe care il are apa de cocos asupra pielii.

Tot pentru lotiune demachianta puteti folosi si ub amestec format dintr-o parte lapte de cocos cu doua parti ulei de masline.

#5. Masca din apa de cocos si turmeric, pentru ten uscat

Pentru pielea uscata, puteti prepara o masca amestecand apa de cocos cu putina pudra de turmeric pana cand obtineti o pasta fina, eventual mai adaugati putin ulei de cocos pentru ca aceasta sa fie usor de intins pe piele.

Aplicati masca pe fata si lasati-o sa actioneze 10 minute, dupa care indepartati-o complet.

#6. Lapte de cocos ca si lotiune hidratanta pentru ten

Obtineti o lotiune hidratanta pentru fata daca amestecati cantitati egale de lapte de cocos si miere, iar daca pielea va este foarte uscata puteti adauga si cateva picaturi de ulei de migdale.

Aplicati aceasta lotiune pe fata si lasati-o sa actioneze 10-20 de minute, dupa care indepartati-o cu apa rece.

#7. Spray pentru calmarea arsurilor solare cu lapte de cocos

Preparati-va un spray cu lapte de cocos pentru calmarea arsurilor solare.

Intr-un flacon curat cu pulverizator puneti o parte apa de trandafiri si doua parti lapte de cocos, pastrati recipientul in frigider si in zilele toride de vara cand reveniti acasa cu pielea arsa de soare pulverizati acest lichid pe zonele afectate si relaxati-va 30 de minute.

Componentele active din laptele de cocos si apa de trandafir vor calma roseata cauzata de expunerea la soare.


Articole din aceeasi categorie:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *