Ulei de Cocos: beneficii, proprietati si indicatii terapeutice

Ulei de Cocos: beneficii, proprietati si indicatii terapeutice

Uleiul de cocos a devenit tot mai apreciat de un numar foarte mare de persoane. Poate fi cumparat atat de la plafar cat si din alte magazine, chiar si din supermarketuri si are numeroase intrebuintari.

Cuprinsul acestui articol:
1. Calorii si informatii nutritionale
2. Proprietati ulei de cocos
3. Tratamente si utilizari ulei de cocos
4. Beneficii ulei de cocos
5. Indicatii si contraindicatii ulei de cocos
6. Retete ulei de cocos
7. Cum se utilizeaza si cum se pastreaza uleiul de cocos
8. Pret ulei nuca de cocos

In acest articol va prezentam toate beneficiile si avantajele de care beneficiati utilizand ulei de cocos. Poate fi folosit inclusiv pentru bebelusi si este chiar recomandat, fiind bland cu organismul acestora.

Pentru persoanele care inca se mai intreaba la ce se foloseste uleiul din nuca de cocos sau pentru ce este bun, mai jos sunt toate informatiile de care aveti nevoie pentru a intelege utilitatea acestui produs.

Calorii si informatii nutritionale

Foarte multe substante nutritive din uleiul de cocos se pierd in procesele de extractie si de rafinare, de aceea iti recomandam sa folosesti ulei extra virgin. 100 de grame de ulei de cocos au un aport de 863 kcal dintre care:

  • 5.8 g acizi mononestaturati
  • 86.5 acizi saturati
  • 0.5 micrograme vitamina K
  • 1.8 g acizi polinesaturati
  • 0.04 mg fier
  • 0.09 mg vitamina E.

Proprietati ulei de cocos

Uleiul de cocos este unul dintre putinele alimente care pot fi clasificate ca si “super-alimente”. Beneficiile sale se rasfrang asupra ingrijirii pielii si a parului, pierdere in greutate, imbunatatirea digestiei si sporirea imunitatii impotriva unei serii de infectii si boli.

Uleiul de cocos este utilizat nu numai in tarile tropicale, unde plantatiile sunt mai dese, dar si in America, Europa, Canada si Australia. Treptat, oamenii descopera minunile acestuia, astfel incat uleiul de cocos castiga popularitate pe intreg mapamondul.

Pana in prezent, exista peste 1500 de studii care demonstreaza ca uleiul de cocos este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Asta datorita grasimilor sanatoase numite acizi grasi cu lant mediu – MCFA – care includ acid caprilic, acid lauric si acid capric (decanoic). Aproximativ 62% din uleiurile din nuca de cocos sunt alcatuite din acesti trei acizi grasi sanatosi, iar 91% din grasimile continute de uleiul de cocos sunt grasimi saturate sanatoase.

Majoritatea grasimilor pe care le consumam necesita destul de mult timp pentru digerare, dar MCFA-urile din uleiul de cocos se digera foarte rapid – in numai trei trepte fata de 26 cat necesita restul grasimilor – reprezentand o sursa perfecta de energie.

Spre deosebire de acizii grasi cu lant lung care se gasesc in uleiurile de baza obtinute din plante, cei continuti de uleiul de cocos sunt

  1. Mai usor de digerat
  2. Nu se depoziteaza usor sub forma de grasime
  3. Antimicrobieni si antifungici
  4. De dimensiuni mai mici, permitand astfel o mai usoara permeabilitate la nivel celular pentru o energizare rapida
  5. Procesati de ficat, ceea ce inseamna o convertire imediata in energie, in loc sa fie stocati ca si grasime

Toate acestea fac din uleiul de cocos un super aliment cu beneficii extraordinare pentru sanatatea intregului organism.

Tratamente si utilizari ulei de cocos

Uleiul de cocos este obtinut din nuca de cocos si este un produs naturist. Poate fi folosit inclusiv pentru copii si bebelusi si s-a dovedit faptul ca poate avea numeroase beneficii asupra organismului, persoanele care consuma ulei de cocos virgin fiind mult mai sanatoase. Intra in categoria produselor bio de cea mai buna calitate si daca vreti sa aflati totul despre beneficiile uleiului de cocos continuati sa cititi.

Uleiul de cocos poate fi folosit atat pentru uz intern cat si pentru uz extern, in diverse tratamente cum sunt cele de infrumusetare, dar poate fi folosit si in diete. Poate fi consumat ca atare sau poate fi utilizat in diverse produse pe baza de ulei de cocos. De asemenea uleiul de cocos poate fi folosit si in gospodarie pentru diverse utilizari cum ar fi curatenia, intretinerea suprafetelor pretentioase, etc.
Poti folosi in mod inventiv uleiul de cocos ca inlocuitor pentru unt sau poti pune o lingurita mica in cafea. Nu va schimba cu nimic gustul cafelei iar tu iti vei lua portia de sanatate pentru o zi.

Pentru gospodarie uleiul de cocos se poate utiliza pentru:

• Curatarea ruginii
• Solutie pentru lustruit mobila
• Mentinerea cutitelor pentru mai mult timp in stare buna
• Pentru polisharea masinii

Beneficii ulei de cocos

#1. Ulei de cocos pentru ingrijirea parului

Se poate utiliza ca masca de par, tratament fierbinte sau in produsele de par utilizate zilnic.
Acest ulei gros, asemanator ca si consistenta cu untul, ajuta la cresterea parului, la eliminarea matretii si a diferitelor iritatii ale pielii scalpului, la tratarea parului deteriorat si la hidratarea parului si scalpului uscat, conferind stralucire si netezire.

#2. Ulei de cocos pentru ingrijirea pielii

Proprietatile sale miraculoase fac din uleiul de cocos un hidratant natural, care, datorita antioxidantilor puternici continuti, il fac ideal pentru tratarea pielii mature, uscate, imbunatatirea aspectului pielii ridate, dar si pentru piele acneica si iritata. Aplicat ca atare pe piele, sau in compozitia diverselor produse de ingrijire zilnica, acest ulei favorizeaza imbunatatirea aspectului pielii, regenerarea celulara, hranind, ingrijind si protejand pielea de factorii nocivi din mediu, in acelasi timp.

#3. Ajuta digestia

Uleiul de cocos, datorita cantitatii considerabile de acizi grasi sanatosi din compozitia sa, ajuta la o digestie mai buna – proprietatile sale antimicrobiele combat iritatiile si infectiile de la nivelul intestinelor. Astfel, el poate preveni diverse afectiuni legate de stomac si digestie, inclusiv sindromul de colon iritabil, in acelasi timp imbunatatind absorbtia altor substante nutritive precum vitamine, minerale si aminoacizi.

#4. Imbunatateste imunitatea

Acest super-aliment imbunatateste imunitatea datorita continutului sau ridicat de lipide antimicrobiene, acid lauric, acid capric si acid caprilic, care au remarcabile proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale.
Organismul uman transforma acidul lauric in monolaurina, care, conform cercetatorilor, este eficienta in distrugerea virusilor si bacteriilor responsabile de boli precum herpesul, gripa, hepatita, rujeola, citomegalovirusul si chiar HIV.
Uleiul de cocos contribuie la combaterea bacteriilor precum Listeria monocytogenes și Helicobacter pylori și protozoarele dăunătoare, cum ar fi giardia lamblia. Este ideala si in tratarea Candidei, atat pe plan intern cat si extern – spre deosebire de alte tratamente farmaceutice, efectul este gradual si nu brusc, dar confera pacientului o periada adecvata de timp pentru a se obisnui cu simptomele de sevraj sau cu reactiile Herxheimer (numele dat simptomelor care însoțesc organismul respingerea toxinelor generate în timpul eliminării acestor ciuperci).

#5. Tonic pentru inima

Acidul lauric prezent in uleiul de cocos contribuie la prevenirea diferitelor probleme cardiace, cum ar fi un nivel ridicat al colesterolului, tensiune arteriala, ateroscleroza.

#6. Adjuvant in tratamentul diabetului de tip II

MCFA-urile din uleiul de cocos ajuta la echilibrarea nivelului de insulina din celule si la o digestie sanatoasa. Ajuta functia pancreatica, confera un aport considerabil de energie pe langa reactiile de glucoza, cele care sunt responsabile de crearea rezistentei la insulina si diabetul de tip II.

#7. Uleiul de cocos previne osteoporoza

Stresul oxidativ si radicalii liberi sunt cei mai mari vinovati de aparitia osteoporozei. Deoarece uleiul de cocos are in compozitie un nivel crescut de antioxidanti, ajuta la diminuarea efectelor produse de radicalii liberi, totodata marind capacitatea de absorbtie de calciu la nivelul intestinelor.

#8. Previne problemele gingivale si ingrijeste dantura

Uleiul de cocos a fost folosit de secole ca o modalitate de a curata cavitatea bucala de bacterii si de a trata probleme precum parodontoza. Prin gargara cu ulei de cocos, se elimina bacteriile cauzatoare de carii si, implicit, riscul aparitiei parodontozei si a sangerarilor gingivale.

#9. Ulei de cocos pentru imbunatatirea memoriei si a functiilor cerebrale

In 2004, intr-un studiu publicat in Journal of Neurobiology of Aging, cercetatorii au descoperit ca MCFA-urile din uleiul de nuca de cocos au imbunatatit problemele de memorie la subiectii lor mai in varsta. Deoarece acestea sunt absorbite cu usurinta in organism, ele pot fi accesate de creier mai rapid, fara utilizarea de insulina – ele alimentand celulele creierului mai eficient.

#10. Ulei de cocos pentru echilibrare hormonala

Studiile au aratat ca uleiul de cocos poate fi consumat cu succes in timpul menopauzei, avand efecte pozitive asupra nivelurilor de estrogen. Pentru a echilibra nivelul hormonal, se reduce consumul de zahar si cereale si se incearca un consum de grasimi sanatoase de nuca de cocos, avocado sau seminte de in. Cocosul se poate consuma ca atare, sau sub forma de ulei, unt sau apa din nuca de cocos.

Si acestea sunt numai cateva dintre miraculoasele beneficii pe care uleiul de cocos le are asupra sanatatii intregului nostru organism.

Indicatii si contraindicatii ulei de cocos

Uleiul de cocos are o serie de proprietati terapeutice care il fac sa fie indicat in numeroase afectiuni.

Indicatii ulei nuca de cocos:

  • Pentru diverse afectiuni ale tenului
  • Pentru regim in cazul afectiunilor cardiace
  • Pentru persoanele care sufera de boala Alzheimer
  • In tratamente pentru par si unghii
  • In alte tratamente cosmetice
  • In cure de detoxifiere
  • Uleiul de cocos accelereaza procesul de ardere al grasimilor – in prezent obezitatea reprezinta o mare problema la nivel global. Chiar daca sunt inca persoane care considera ca pentru a putea slabi este foarte important sa se reduca numarul caloriilor consumate, conteaza foarte mult si sursa din care acestea provin. Trigliceridele care au lant mediu din uleiul de cocos pot sa mareasca arderile de energie comparativ cu cele care au lantul lung si s-a dovedit faptul ca 15-30 de grame de acid gras mediu maresc cu 5 consumul energetic din fiecare zi, organismul arzand mai mult de 120 de calorii in fiecare zi.
  • Uleiul de cocos este un adjuvant in tratamentul bolii Alzheimer – aceasta boala este o cauza uzuala de dementa pe glob si apare in special la batrani. Cu ajutorul acizilor grasi din uleiul de cocos sunt produse ketonele, acestea fiind o sursa de energie foarte buna pentru creier. Ketonele ofera creierului energie fara sa fie nevoie de insulina pentru transformarea glucozei in energie. Consumul trigliceridelor cu lant mediu cum sunt cele obtinute din ulei de cocos duc la o imbunatatire rapida a functiilor cognitive in cazul pacientilor care au o forma usoara de Alzheimer.
  • Uleiul de cocos ajuta inima – colesterolul seamana cu ceara si contribuie la formarea celulelor vitale. Acesta circula prin sange atasat proteinelor cunoscute sub denumirea de lipoproteine. In acest sens exista LDL – proteinele cu densitate scauzuta si HDL – proteinele cu densitate ridicata. Nu toate tipurile de colesterol sunt nocive si fac probleme. HDL este un colesterol bun a carui valoare trebuie sa fie mare iar uleiul de cocos, cel mai bun produs bio in acest sens, face totul in locul nostru. Tot ce trebuie sa facem este sa il consumam.
  • Cu ulei de cocos puteti sa combateti inflamatiile – se pare ca uleiul de cocos suprima substantele chimice care sunt responsabile de aparitia inflamatiilor. Studiile care s-au facut pana acum dovedesc ca polifenolii continuti de cocos au un rol antiinflamator si reduc efectele pe care le are artrita. Comparativ cu medicamentele care implica si efecte secundare printre care se numara si afectiunile gastrice, uleiul de cocos nu are efecte secundare.
  • Uleiul de cocos este perfect in detoxifiere – avand aproximativ 50% acizi grasi in continut si acid lauric, dovedindu-se ajutorul acestor enzime la formarea unei monogliceride denumita monolaurina. Monolaurina si acidul lauric distrug agentii patogeni cum sunt virusii si bacteriile.

Contraindicatii ulei de cocos:

Desi este un produs naturist de foarte buna calitate, cu numeroase beneficii si proprietati, la un pret avantajos, uleiul de cocos are si contraindicatii.

Nu este recomandat sa folositi cantitati mari daca aveti afectiuni vasculare, diabet zaharat si obezitate. Pentru persoanele insarcinate sau in timpul alaptarii se recomanda consumul moderat.

Retete ulei de cocos

Uleiul de cocos poate sa fie folosit ca inlocuitor pentru unt, pentru laptele din cafea sau pentru ulei de floarea soarelul. Se poate utiliza pentru a pregati orice tip de mancare, indiferent ca este vorba despre deserturi sau despre felurile principale.

Pentru cei curajosi in bucatarie, se poate folosi ulei de cocos ca ingredient de baza in maioneza, la omlete si la dulciuri.

Este foarte popular si in curele de slabire si in diete. Dieta cu ulei de cocos are rolul de a activa metabolismul, faciliteaza arderile rapide si ajuta foarte mult la reducerea nivelului de colesterol rau si la cresterea colesterolului bun. Uleiul de cocos inhiba apetitul si asta inseamna ca organismul consuma calorii putine in timp ce elimina rapid kilogramele in plus.

Cum se utilizeaza si cum se pastreaza uleiul de cocos

Spre deosebire de majoritatea altor uleiuri, uleiul de cocos are un punct de topire ridicat – aproximativ 24-25 de grade Celsius. Prin urmare, este solid la temperatura camerei si se topeste numai atunci cand temperatura creste considerabil. Totusi, chiar daca el este in stare solida, nu il pastrati in frigider.

Daca doriti sa utilizati uleiul de cocos in scopuri topice – ingrijirea pielii si a parului – topiti uleiul (daca este solid), tinand flaconul intr-un vas cu apa calda. Puteti, de asemenea, sa puneti cantitatea necesara intr-un vas, direct pe flacara, dar nu il incalziti la cuptorul cu microunde.

Daca doriti sa il folositi pentru consum intern, pur si simplu inlocuiti untul sau uleiurile vegetale cu ulei de cocos, in toate retetele. Totusi, nu este recomandat sa inlocuiti chiar toate grasimile vegetale cu ulei de cocos, deoarece pierdeti beneficiile altor uleiuri.

Cand il puneti la pastrare, este de preferat sa il puneti intr-un recipient cu gura larga (il veti scoate mai usor cu ajutorul unei ustensile atunci cand este solid) si un capac etans.

Pret ulei nuca de cocos

Uleiul de cocos are un pret mic raportat la toate beneficiile pe care le aduce. In functie de calitatea acestui produs, pretul poate varia, insa, avand in vedere ca se foloseste o cantitate mica de ulei, cu siguranta merita investitia intr-un produs de cea mai buna calitate. Puteti gasi ulei de cocos in recipiente mai mari sau mai mici in functie de cantitatea dorita, recipientul influentand pretul de asemenea.

Va recomandam sa mai cititi: Totul Despre Lapte de Cocos: beneficii, proprietati, indicatii

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *