Ceai albastru sau ceai Oolong – adevarata maiestrie a artizanilor

Ceai albastru sau ceai Oolong - adevarata maiestrie a artizanilor

Ceaiul Oolong reprezinta doar 2% dintre ceaiurile disponibile in lume, dar cu siguranta merita sa fie descoperit!

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este ceaiul Oolong?
2. Originile ceaiului albastru Oolong
3. De ce este Oolong ceai albastru?
4. Valori nutritionale ale ceaiului Oolong
5. Acest tip de ceai are beneficii pentru sanatate?
6. Degustarea ceaiului Oolong
7. Prepararea unui ceai albastru Oolong

Combina calitatile ceaiului negru si pe cele ale ceaiului verde, obtinand astfel cateva beneficii pentru sanatate cel putin interesante. De exemplu, poate stimula metabolismul si reduce stresul, ajutandu-te sa te simti grozav in fiecare zi.

Ce este ceaiul Oolong?

Este un ceai traditional chinezesc, obtinut din frunzele plantei Camellia sinensis – aceeasi din care se obtine si ceiul negru sau cel verde. Diferenta o face modul de procesare al ceaiului.

Indiferent de culoare, toate frunzele de Camellia sinensis contin anumite enzime care produc o reactie chimica numita oxidare – cea care transforma verdele crud intr-o culoare neagra profunda.

Daca ceaiul verde este ferit de oxidare, pe cealalta parte, ceaiul negru este lasat sa oxideze pana la un negru intens. Ceaiul Oolong se afla undeva intre cele doua – este partial oxidat.

Aceasta oxidare partiala este responsabila de culoarea si gustul caracteristic al ceaiului Oolong. Culoarea frunzelor poate varia insa de la verde la maro inchis.

Mai concret, nivelul de oxidare al ceaiului Oolong poate varia intre 8% si 80%, in functie de stilul de productie al maestrului de ceai. De aceea, unele astfel de ceaiuri tind sa aduca mai mult a ceai verde, iar altele spre ceai negru.

Pana aici, am vorbit despre diferenta de culoare. Dar sa vorbim ceva si despre forma.

Frunzele din care se obtine Oolong sunt in mod traditional laminate, rasucite in fire subtiri sau ondulate in bile stranse – tehnicile acestea de modelare artizanala depind de traditiile maestrului care face ceaiul.

Aceste tehnici reprezinta un aspect important al procesarii, care modifica aspectul, culoarea si aroma frunzelor finale de ceai.
Spre exemplu, in functie de modul si momentul in care frunzele sunt rulate pe parcursul procesarii, maestrul poate modifica subtil intreaga directie a aromei finale!

Gama de ceaiuri organice Clearspring

Originile ceaiului albastru Oolong

Oolong reprezinta adevarata maiestrie artizanala a procesarii ceaiului. Aspectul, forma si aroma pot varia in functie de regiunea in care este cultivat si de modul in care a fost procesat.

Originile Oolong sunt revendicate atat de China, cat si de Taiwan, iar ceaiul este inca foarte venerat in ambele tari.

Una din povesti sustine ca, in China, a fost acordat acestui ceai numele “wulong” sau “dragon negru” – o asociere a frunzelor de ceai negru rasucite intamplator asemeni dragonului mistic chinezesc.

O alta poveste spune despre un fermier de ceai pe nume Wu Liang (prescurtat mai tarziu in Wulong) care a descoperit stilul ceaiului oolong din intamplare.
Fermierul a fost distras dupa o zi lunga de culegere a ceaiului si la intoarcerea la frunzele sale de ceai ofilite a descoperit ca deja incepusera sa se oxideze.
Indiferent de povestea pe care o crezi, este adevarat ca cele mai faimoase Oolong-uri chinezesti sunt cultivate in regiuni muntoase inalte, pe teren stancos si pe vreme rece. Geografia unica si mediul dur confera acestor Oolong-uri aroma bogata pentru care sunt renumite.

Cele mai faimoase Oolong-uri din Taiwan sunt in mod traditional mai putin oxidate (10% pana la 40%) si, prin urmare, tind sa fie mai verzi la culoare si mai deschise ca aroma decat Oolong-urile chinezesti.
Stilurile de Oolong produse in intreaga tara variaza la fel de mult ca stilurile de vin produse in Franta.

Unele Oolong-uri sunt rulate in bile mici stranse, in timp ce altele sunt rasucite in fire lungi. Unele cresc in munti indepartati acoperiti de ceata, in timp ce altele se dezvolta la poalele temperate cu paduri de bambus. Unele sunt culese primavara pentru o aroma erbacee inflorita, in timp ce altele sunt culese in timpul iernii si prajite pentru o aroma consistenta de lemn.

In timp ce cele mai faimoase Oolong-uri provin din China si Taiwan, stiluri diferite de Oolong sunt facute astazi si in alte parti ale lumii. India, Sri Lanka, Japonia, Thailanda si Noua Zeelanda sunt doar cateva dintre tarile producatoare de ceaiuri Oolong din lume.

De ce este Oolong ceai albastru?

Denumirea de ceai albastru provine de la francezul “thé bleu” care este sinonim cu termenul “oolong”.

Dar el nu are culoarea albasta propriu-zisa. Pentru a capata o tenta albastruie, este de multe ori amestecat cu Clitoria ternatea – planta din care se obtine ceaiul albastru fara cofeina.

De ce este Oolong ceai albastru

Valori nutritionale ale ceaiului Oolong

In mod similar cu ceaiurile negre si verzi, Oolong contine vitamine, minerale si antioxidanti foarte utili pentru sanatate.

O ceasca de ceai Oolong preparat va contine aproximativ

  • Fluor: 5-24% din Aportul zilnic recomandat
  • Mangan: 26% din AZR
  • Potasiu: 1% din AZR
  • Sodiu: 1% din AZR
  • Magneziu: 1% din AZR
  • Niacina: 1% din AZR
  • Cofeina: 36 mg.

Unii dintre principalii antioxidanti ai ceaiului Oolong sunt cunoscuti sub denumirea de theaflavine, thearubigine si EGCG. Acestia sunt responsabili de multe dintre beneficiile sale pentru sanatate.

Ceaiul Oolong contine si teanina, un aminoacid responsabil pentru efectul relaxant al ceaiului.

Acest tip de ceai are beneficii pentru sanatate?

Ceaiul Oolong are o serie de proprietati care se afla undeva intre cele ale ceaiului verde si cel negru.

Una dintre caracteristicile si beneficiile ceaiului Oolong este puterea sa diuretica, digestiva, relaxanta si racoritoare, ceea ce il face un ajutor perfect pentru a slabi.

Incorporarea ceaiului Oolong in dieta ta iti va imbunatati silueta, precum si digestia.

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului Oolong:

#1. Afectiuni ale inimii

Intr-un studiu publicat in Journal of Epidemiology and Community Health in 2011 cercetatorii au concluzionat ca Oolong este strans legat de un risc redus de mortalitate datorata bolilor cardiovasculare.

Participantii au inclus 76.979 de adulti, toti cu varsta cuprinsa intre 40 si 79 de ani si fara accident vascular cerebral, boli de inima si cancer la inceputul studiului.
La chestionarea membrilor despre consumul de bauturi, cercetatorii au stabilit ca cei care au baut in mod regulat cafea, ceai verde si / sau ceai oolong au un risc mai scazut de boli de inima in comparatie cu cei care nu au baut astfel de bauturi.

#2. Calitatea vietii legata de sanatate la adultii in varsta

Consumul de ceai a fost asociat cu o calitate mai buna a vietii la adultii in varsta, potrivit unui studiu publicat in Journal of Nutrition, Health, and Aging, in 2017.
Dupa analiza datelor de la adulti cu varsta de 60 de ani sau mai mult, consumul obisnuit de ceai a fost asociat cu o calitate mai buna a vietii, in special in ceea ce priveste mobilitatea, durerea, anxitatea sau depresia.
Asocierile esrau mai pronuntate pentru ceaiul Oolong si cel negru.

Alte studii au investigat asociarea dintre consumul de ceai si riscul de dezvoltare a tulburarilor cognitive la adultii in varsta.

In 2016 a fost publicat un studiu conform caruia adultii in varsta care consumau in mod regulat ceai Oolong, verde sau negru, prezentau un risc mai redus de tulburari cognitive.

#3. Scaderea in greutate

Mai multe studii indica faptul ca ceaiul Oolong poate ajuta la pierderea in greutate.

In 2009, un studiu realizat pe 102 subiecti supraponderali sau obezi, cercetatorii au concluzionat ca ceaiul Oolong poate imbunatati metabolismul grasimilor, reducand astfel greutatea corporala.

Dupa 6 saptamani de baut ceai Oolong zilnic, 64% dintre subectii obezi si 66% dintre cei supraponderali au pierdul peste 2.2 kg.

Studiile anterioare sugereaza ca efectele anti-obezitate ale ceaiului Oolong s-ar putea datora continutului sau de cofeina sau polifenoli.

Degustarea ceaiului Oolong

Deoarece ceaiul Oolong este oxidat la diferite niveluri, in functie de tehnica de prelucrare a maestrului de ceai, aroma sa poate varia de la usoara la corpolenta, florala pana la ierbacee si dulce pana la prajita.
Culoarea frunzelor si nuanta ceaiului preparat pot varia, de asemenea, de la verde la auriu pana la maro.

Diferentele dintre tipurile si aromele ceaiurilor Oolong sunt adesea comparate cu diferentele dintre vinurile fine.
Chiar daca tot vinul provine din struguri, este combinatia dintre soiul strugurilor, cum si unde a fost cultivat strugurele si stilul artizanal al vinificatorului care determina in cele din urma modul in care va gusta vinul in paharul tau.
Chiar si in industria vinicola dintr-o tara, diferite profiluri de arome pot fi gasite in diferite tipuri de vin.

Vorbind despre vinul fin, un somelier de vin (un profesionist calificat in vin) a gustat ceaiul oolong si a oferit aceasta descriere a profilului de aroma:

Exista un fir de crusta de placinta proaspata, coaja de ou, lamaie si sake aici. Aceasta este o ceasca uimitoare. Daca Domaine Huet de epoca, un vin alb din Loira facut dintr-un strugure nebun numit chenin blanc, ar fi un ceai, ar fi aceasta. Fascinant. Uluitor. Uau.
*(este o recenzie facut pentru producatorul de Oolong Teatulia)”

Seamana mult cu o recenzie a vinului, nu-i asa?

Avand in vedere originile sale, ceaiul Oolong este extrem de popular in Asia. De fapt, la fel cum exista concursuri de vin in California, Italia sau Franta, exista concursuri de Oolong in toata Asia pentru a onora mestesugul producatorilor.

Ceaiurile pot fi evaluate dupa orice, de la forma si aspectul frunzelor uscate si umede, pana la culoarea, aroma si gustul ceaiului preparat.
Castigatorii competitiei pot castiga un titlu „cel mai bun din lume”, premii in bani sau sansa ca ceaiul lor artizanal sa fie ridicat de catre distribuitori din intreaga lume.
Dar pentru multi producatori de Oolong, concurenta este o modalitate de a-si demonstra onoarea si pasiunea pentru viata pe care au dedicat-o artei ceaiului Oolong.

Prepararea unui ceai albastru Oolong

Deoarece acest tip de ceai variaza mult in ceea ce priveste nivelul de oxidare si tehnicile de procesare, este posibil sa necesite diferite temperaturi ideale de preparare si timpi de infuzare diferiti.

Daca nu ai instructiunile de preparare ale producatorului, poti urma cateva sfaturi generale:

  • Foloseste apa pura, proaspata, de izvor.
  • Se fierbe apa proaspata si se toarna peste pliculetul de ceai. Pentru cea mai buna aroma, lasa la infuzat timp de 1-2 minute si bucura-te.
  • Daca folosesti ceai varsat, atunci pune in cana in jur de 2 lingurite de frunze uscate.
  • Evita sa fierbi ceaiul Oolong – cele mai multe astfel de ceaiuri sunt concepute pentru a capata un maxim de aroma prin mai multe infuzari scurte (torni cate putina apa, lasi la infuzat, repeti, pana cand se umple cana). Acopera vasul in care ai pus ceaiul la infuzat pentru a pastra toata caldura in recipient.
  • Producatorii acestui fel de ceai petrec foarte mult timp stapanind arta Oolong. Pentru a aprecia cat mai bine aromele artizanale ale unui astfel de ceai, incerca sa te bucuri de el fara zahar sau lapte.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *