Totul despre Quinoa – Beneficii, proprietati, indicatii terapeutice

Totul despre Quinoa - Beneficii, proprietati, indicatii terapeutice

Cuprinsul acestui articol:

  1. Ce este quinoa?
  2. Ce gust are quinoa?
  3. Cum se gateste?
  4. Tipuri de quinoa
  5. Quinoa – Beneficii pentru sanatate
  6. Proprietati seminte de quinoa
  7. Tipuri de produse care se prepara din quinoa
  8. Tratamente si utilizari
  9. Indicatii si Contraindicatii
  10. Calorii si informatii nutritionale quinoa-valori pentru 100g
  11. 5 lucruri pe care sa le faceti cu Quinoa
  12. Reteta – Quinoa cu rosii si morcovi
  13. Cum se pastreaza quinoa?
  14. Pret quinoa

Quinoa este un ingredient cu o valoare nutritiva ridicata, ce castiga din ce in ce mai mult teren in bucatariile romanesti.

Ea a fost cultivata de acum 3-4000 de ani pentru a fi consumata de localnicii din bazinul lacului Titicaca din Peru și Bolivia, desi dovezile arheologice sustin folosirea ei ca si planta furajera inca de acum 5.200 / 7000 de ani!

Incasii, care au considerat aceste recolte ca fiind sacre, au numit-o “mama tuturor boabelor“, iar imparatul incas semana in mod traditional primele seminte ale sezonului cu unelte din aur.

Ce este quinoa?

Ouinoa este o planta care face parte din familia cerealelor ancestrale, fiind originara din America de Sud. Este o planta erbacee cu flori, o pseudocereala inrudita botanic mai degraba cu spanacul si amarantul.

In zona Americii de Sud, poate fi gasita si la altitudini de peste 4000 de metri, fiind unul dintre ingredientele cel mai des intalnite in mancarurile localnicilor.

ce-este-quinoa

Ce gust are quinoa?

Aceasta samanta micuta are o aroma usoara de nuca si o textura pufoasa, cremoasa si usor de mestecat.

La fel ca si orezul, absoarbe aroma oricarui sos sau ingredient cu care este combinata.

Cum se gateste?

Inainte de a o gati, se clatesc bine boabele de quinoa cu apa – asta va indeparta si eventualul gust amarui.

Quinoa se gateste la fel ca si orezul doar ca intr-un timp mai scurt. Puteti folosi instructiunile de gatire care se regasesc pe pachet.

Pentru un plus de aroma, puteti fierbe quinoa in supa in loc de apa. Iar daca doriti un aspect mai deosebit, puteti folosi quinoa tricolora.

Bine de stiut este ca 1 cana de quinoa uscata reprezinta aproximativ 3 cani gatita (sau 4-6 portii).

Timpul de fierbere este undeva intre 15 si 20 de minute.

Tipuri de quinoa

Exista multe tipuri din aceste seminte care se consuma in lume, insa, in tara noastra sunt apreciate in special cele albe, rosii si negre.

Quinoa alba se intalneste cel mai des si este cea mai delicata ca si textura. Se gateste in doar 15 minute, iar pentru a nu se lipi boabele intre ele, se recomanda sa puneti o lingura de ulei.

Quinoa rosie nu difera cu mult de cea alba, insa este intrebuintata pentru aspectele sale decorative. Textura este crocanta, iar boabele nu se lipesc intre ele. E nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a fi gatita.

Quinoa neagra este cea mai buna din punct de vedere nutritiv, avand cele mai mari valori energetice. Este crocanta si usor nisipoasa si se gateste in 25 de minute.

Toate culorile au aproximativ aceleasi beneficii, motiv pentru care veti gasi in magazine si mixuri de quinoa.

Quinoa – Beneficii pentru sanatate

Micutele bobite sunt bogate in proteine, magneziu, fibre si fier. De asemenea, sunt o sursa foarte buna de fosfor si calciu, recomandandu-se in special in regimurile alimentare vegane.

Aceasta preudocereala ofera organismului o cantitate foarte mare de energie, multumita continutului bogat de riboflavina. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de vitamina B2. Ele ajuta si circulatia sanguina in organism, imbunatatind, astfel, metabolismul acestuia, dar si calitatile cognitive ale creierului.

Ele contribuie la absorbtia colesterolului, avand proprietati anticanceroase si antiinflamatorii. Functionarea intregului sistem cardiovascular este imbunatatita datorita consumului semintelor de quinoa. Astfel, se previne aparitia unor boli cardiovasculare noi si se ajuta la tratarea celor vechi.

Proprietati seminte de quinoa

Iata cateva dintre cele mai importante proprietati ale acestei pseudocereale:

1. Contin toti cei noua aminoacizi esentiali.

2. Sunt bogate in proteine.

3. Contin magneziu, mangan si cupru. De asemeni, contin triptofan, fier si fosfor.

4. Au in compozitie un complex de vitamine puternic, precum B, E, A, C, D si K.

5. Cel putin 16 tipuri diferite de tritepine se gasesc in compozitia semintelor de quinoa, ceea ce le confera proprietati anticanceroase, antiinflamatorii si ajuta la inhibarea colesterolului.

6. Sunt o sursa puternica de energie, multumita continutului de riboflavina. Aceasta ajuta la reducerea frecventei aparitiei migrenelor si imbunatateste metabolismul energetic din muschi si celulele cerebrale.

Tipuri de produse care se prepara din quinoa:

1. Cereale

Reteta de cereale cu quinoa este una simpla si se prepara in doar cateva momente.

Aveti nevoie de ½ ceasca de quinoa, 1-2 lingurite de miere, 1 lingura ulei de cocos, 2 mere, 1 lingura scortisoara, chipsuri de cocos si unt de cacao. Dupa gust, puteti adauga si ciocolata alba.

Micile bobite se fierb cu o ceasca de apa pana se inmoaie, iar feliile de mar cu scortisoara se incing in tigaia cu ulei de cocos. Amestecati ingredientele si veti obtine una dintre cele mai bune budinci pe care ati gustat-o.

2. Lapte

Lipsit de gluten, laptele de quinoa este bogat in calciu si alti nutrienti necesari corpului. Este usor de digerat si sarac in calorii. Se recomanda celor care sufera de boala celiaca. De asemenea, acesta contine TOTI aminoacizii necesari.

3. Fulgi

Fulgii de quinoa sunt adeseori adaugati la finalul mancarurilor pentru a ingrosa amestecul si a ii da un plus de savoare. Ei se deosebesc de alte produse de acest tip prin capacitatea mare de rehidratare.

4. Paste

Pastele de quinoa au o valoare nutritionala net superioara celor facute din grau. Mai mult, acestea nu se lipesc intre ele la fierbere si au un gust deosebit, care va fi pe placul oricarui membru al familiei. De obicei, se gasesc in combinatie cu alte condimente, precum busuiocul, sfecla rosie sau usturoiul. Majoritatea sunt produse dupa toate normele agriculturii ecologice.

5. Faina

Faina de quinoa este si ea foarte bogata in nutrienti si mult mai bine tolerata de organism decat cea de grau. Din ea se pot face briose, paine, clatite si chiar gogosi. Avand mult magneziu, fier, fibre si zinc, ea este net superioara altor cereale.

Tratamente si utilizari

Incasii numeau aceasta preudocereala „cereala -mama” si era considerata o planta sacra. Unul dintre tratamentele pe care le puteti aplica folosind acest ingredient este unul paramedical si ajuta la curatarea aurei. Cele mai importante informatii despre valoarea ei alimentara sunt descrise in cartea „Hrana vie pentru sanatate” a dr. Gillian McKeith: contine proteine mai bune, mai usor de digerat decat cele din carne.

In continuare, vom cita cateva tratamente recomandate de doctorul McKeith:

Quinoa conţine mai mult calciu decat laptele, ajutand astfel la intarirea scheletului, a oaselor si a cartilajelor. Aceasta poate fi un bun factor de protectie împotriva artritei, degradarii oaselor, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare”.

“Auzul bun, respiratia sanatoasa, starea parului, lipsa problemelor urinare, producerea maduvei osoase, functionarea creierului, ambitia de a reusi în viată, dintii si oasele puternice, toate depind de buna functionare a rinichilor”. Semintele de quinoa ajuta la o mai buna functionare a glandelor renale si suprarenale.

Fiind bogata in fibre, aceasta acopera necesarul zilnic la fel de mult ca prunele uscate. Ele sunt importante pentru digestie si sanatatea intestinelor, reducand riscul aparitiei unor tipuri de cancer. Mai mult, ele ajuta si la slabit, deoarece senzatia de satietate va dura mai mult dupa ce veti manca seminte de quinoa.

O portie din aceasta preudocereala contine jumatate din necesarul zilnic de acid folic si nu contine gluten, asa cum se intampla cu graul. Acidul folic este foarte bun pe perioada sarcinii. Magneziul contribuie la sanatatea oaselor si a sistemului cardiovascular.

Indicatii si Contraindicatii

Semintele de quinoa sunt indicate in:

  • Afectiuni cardiovasculare
  • Afectiuni renale
  • Afectiuni digestive
  • Lipsa vitaminelor
  • Un necesar cognitiv superior
  • Un ficat lenes
  • Stimularea sistemului imunitar
  • Alergii
  • Puls slab
  • Lipsa mineralelor
  • Imbunatatirea auzului si a respiratiei
  • Intarirea oaselor si a cartilajelor
  • Probleme urinare
  • Par si ten lipsite de vitalitate

Trebuie totusi sa o consumati cu grija, pentru ca:

  • Ingerate in cantitati mari, pot provoca balonare si probleme digestive
  • Pot interfera cu absorbtia nutrientilor
  • Pot creste efectele medicamentelor luate pentru tensiunea arteriala.
  • Pot creste activitatatea medicamentelor luate pentru inima sau diabet.
  • Pot aparea posibile iritatii ale stomacului
  • Poate avea un efect alergenic
  • Nu exista studii suficiente care sa arate cum afecteaza quinoa mama gravida, fatul si alaptarea.

Calorii si informatii nutritionale quinoa-valori pentru 100g

Calorii

 

Nutrienti / Valori / %RC* %DZR**

Calorii 120 (502 kJ) 6%
Din Carbohidrati 85 (356 kJ) 71%
Din Grasimi 17 (72 kJ) 14%
Din Proteine 18 (74 kJ) 15%
Din Alcool 0 (0 kJ) 0%

Carbohidrati

Nutrienti / Valori / %DZR
Carbohidrati 21.3 g 7%
Fibre 2.8 g 11%
Amidon 17.6 g
Zaharuri 0.9 g

Grasimi si Acizi grasi

Nutrienti / Valori / %DZR
Grasimi 1.9 g 3%
Grasimi Saturate 0.2 g 1%
Grasimi Mononesaturate 0.5 g
Grasimi Polinesaturate 1.1 g
Acizi grasi Trans 0 g
Acizi grasi Trans-monoenoic 0 g
Acizi grasi Trans-polienoic 0 g
Acizi grasi Omega-3 0.1 g
Acizi grasi Omega-6 1 g
Acizi grasi Omega-9 0.5 g

Steroli

Nutrienti / Valori / %DZR
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 0 mg

Proteine si Amino Acizi

Nutrienti / Valori / %DZR
Proteine 4.4 g 9%

Vitamine

 

Nutrienti / Valori / %DZR
Vitamina A 5 IU 0%
Vitamina C 0 mg 0%
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina E (Alfa Tocoferol) 0.6 mg 3%
Vitamina K 0 mcg 0%
Tiamina 0.1 mg 7%
Riboflavina 0.1 mg 6%
Niacina 0.4 mg 2%
Vitamina B6 0.1 mg 6%
Folati 42 mcg 11%
Vitamina B12 0 mcg 0%
Acid Pantotenic 0 mg 0%
Colina 23 mg
Betaina 0 mg

Minerale

Nutrienti / Valori / %DZR
Calciu 17 mg 2%
Fier 1.5 mg 8%
Magneziu 64 mg 16%
Fosfor 152 mg 15%
Potasiu 172 mg 4%
Sodiu 7 mg 0%
Zinc 1.1 mg 7%
Cupru 0.2 mg 10%
Mangan 0.6 mg 32%
Seleniu 2.8 mcg 4%
Fluor 0 mcg

Altele

Nutrienti / Valori / %DZR
Alcool 0 g
Apa 71.6 g
Cenusa 0.8 g
Cafeina 0 mg
Teobromina 0 mg

*se poate vedea si informatii nutritionale quinoa – www.nutritionvalue.org

5 lucruri pe care sa le faceti cu Quinoa

#1. Consumati aceasta cereala calda, sub forma de porridge sau budinca – fierbeti-o in lapte de soia, garnisiti-o cu fructe, alune sau nuci. Pentru ceva mai dulce, puneti la fierbere putina vanilie sau scortisoara si putin sirop de artar.

#2. Preparati quinoa ca si garnitura – o puteti fierbe si folosi simpla sau in combinatie cu ciuperci si alte legume sotate, cartofi dulci sau legume verzi preparate la abur.

#3. O puteti folosi, de asemenea, ca zi baza pentru diverse salate – puteti adauga tofu, legume si dressing-ul preferat.

#4. Puteti prepara frittata cu quinoa – varianta italiana a unei omlete, cu ingrediente diverse pe care le aveti acasa.

Ingrediente necesare pentru a prepara frittata vegetariana:

  • 1/4 cana + 2 linguri ulei de masline extravirgin, impartit
  • 2 cani de ciuperci maruntite fin
  • 1/2 cana ceapa verde tocata marunt (aprox. 1 buchet mic)
  • 1 ardei rosu, tocat fin (aproximativ 1/2 cana)
  • 3 catei de usturoi tocati (aproximativ 1 lingura)
  • 3 cani kale fin taiate (tulpini eliminate) sau spanac
  • 1 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 1 lingurita patrunjel uscat
  • 1 cana de quinoa gatita (aproximativ 1/3 cana uscata)
  • 1 cana faina de fasole garbanzo
  • 1 cana si un sfert de apa
frittata vegetariana
Sursa foto:
makingthymeforhealth.com

Pregatirea preparatului:

Preincalziti cuptorul la 200°C apoi ungeti o tava pentru briose (cu 12 compartimente) cu putin ulei.

Intr-o tigaie mare, incingeti 2 linguri de ulei de masline la foc mediu, in care adaugati ciupercile, ceapa verde si ardeiul gras. Lasati-le la calit pentru aproximativ 5 minute. Adaugati usturoiul si varza kale (sau spanacul) si mai lasati pe foc pentru inca 5 minute, pana cand se inmoaie legumele, dupa care puteti lua tigaia de pe foc.

Intr-un bol mare, amestecati pana la omogenizare faina de fasole garbanzo, condimentele, uleiul de masline ramas si apa. Adaugati legumele din tigaie si amestecati-le bine pentru a a se combina.

Puneti amestecul in tava pentru briose, umpland fiecare compartiment cam pe trei sferturi. Coaceti timp de 25-30 de minute, pana capata o culoare maro-aurie.

Lasati micile frittata sa se raceasca cel putin 15 minute inainte de a le scoate din forma.

Pofta buna!

#5. Puteti adauga quinoa la diverse supe pentru a le imbogati valoarea nutritionala.

Reteta – Quinoa cu rosii si morcovi

Aceasta este o reteta cu quinoa usoara, foarte sanatoasa si delicioasa.

  • 100 grame quinoa (eu am folosit quinoa alba, dar se poate folosi si quinoa rosie, sau asortata)
  • sare, condimente dupa gust
  • 1 lingurita ulei masline extravirgin
  • 2 rosii mari, bine coapte
  • 1 morcov mediu

Se hidrateaza quinoa in apa cu putina zeama de lamaie pentru cateva ore. Se adauga in vasul de gatit, dupa care se adauga morcovii curatati si taiati in cubulete.

Se spala rosiile, se taie bucati si se proceseaza cateva secunde in blender, pana se obtine un smoothie, care se adauga in vas, peste quinoa si morcov.

Quinoa cu rosii si morcovi
Sursa foto: detoxinista.com

Se pune totul la fiert si se amesteca din cand in cand, sa nu se prinda de fund. Dupa ce morcovul si quinoa s-au fiert in sucul de rosii, se stinge focul si se lasa deoparte cca 10 min. (vasul acoperit), astfel incat quinoa sa absoarba tot lichidul ramas si sa devina mai pufoasa.

Se adauga uleiul de masline, sare si piper, daca e cazul, se amesteca bine si se serveste imediat.

Cum se pastreaza quinoa?

Cruda, quinoa se va pastra intr-un recipient etans, intr-un loc racoros si uscat – se pastreaza asa pana la 1 an.

Cea gatita se pastreaza intr-un recipient etans, pana la 5 zile, la frigider.

Se poate si congela, dar cu conditia sa se consume in decurs de 1 luna.

Pret quinoa

Pretul unui kilogram de seminte de quinoa este de aproximativ 22 de lei, destul de accesibil pentru intreaga gama de avantaje pe care acestea le au asupra sanatatii si a unui regim de viata echilibrat.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

2 comentarii

  1. Impresionant, ma bucur ca am gasit-o.
    Abia astept sa probez proprietatile ei minunate.

  2. Informatii interesante, un alt super aliment, mai cu seama pentru cei care se feresc de gluten.
    Multumesc mult!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *