Quinoa – mama tuturor cerealelor

Quinoa - mama tuturor cerealelor

In acest articol, ne-am propus sa va povestim, pe scurt, de ce Quinoa este considerata “mama tuturor cerealelor” – denumirea data de incasi pentru ceea ce noi consideram astazi un adevarat superaliment.

Origine si denumiri populare

Originara din Peru dar intalnita si in Bolivia, Ecuador, Chile, Argentina, Columbia, faimoasa bobita de quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.

“Boabele de quinoa sunt niste sfere mici, galbene si turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pina la 2 mm. Se prepara intr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele cresc in volum de aproximativ patru ori”, noteaza dr Gillian McKeith, cunoscuta nutritionista britanica.

Considerat aliment de baza in civilizatia incasa, a fost numita de ei “cereala-mama“, astazi fiind cunoscute peste 120 de varietati de quinoa.

Desi face parte din familia cerealelor, este de fapt o pseudo-cereala intrucat se situeaza la granita dintre cereale si ierburi.

A fost denumita si “cereala care bate carnea”, datorita nivelului proteic care il depaseste pe cel al multor tipuri de carne (aceste proteine fiind mai usor de digerat decat cele din carne), aceasta proteina vegetala are exceptionalul merit ca nu produce colesterol sau rigidizarea arterelor.

Cateva dintre beneficiile consumului de Quinoa

infographic quinoa

Proprietatile acestor seminte comestibile reduc cantitatea de grasimi din sange si previn formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord.

Pe langa gustul usor si aroma de nuca, bobitele ca niste perle putin turtite de culoare galbui, sunt digerate usor si contin cele mai multe proteine (16 – 23 %) dintre toate semintele comestibile.

Contine de asemenea fibre si aproape toti aminoacizii esentiali cunoscuti, care se gasesc extrem de rar in proteina vegetala.

Atunci cand este consumata frecvent sub forma de germeni (contin enzime naturale) aceasta pseudo-cereala scade riscul problemelor cardiace.

Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si din grupa B-urilor si sunt o buna sursa de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita tuturor acestor vitamine si minerale, stimuleaza sistemul imunitar.

Quinoa contine mai mult calciu decat laptele, ajutand la intarirea scheletului, a oaselor si a cartilajelor, devenind astfel un bun factor de protectie impotriva degradarii oaselor, artritei, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare.

Boabele incoltite sunt recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab. Se recomanda si persoanelor cu intoleranta la gluten si constituie o alternativa la orez si cuscus.

Cum se gateste aceasta pseudo-cereala?

Quinoa se poate pregati ca si orezul doar ca se fierbe mai putin, 14 – 18 minute, in proportia de 2 cani apa la o ceasca de boabe. Boabele cresc in volum de aproape 4 ori.

Se poate manca la micul dejun amestecata cu miere, migdale sau fructe de padure sau adaugata in salate, supe, tocanite, budinca de cereale, mancaruri de cartofi.

Retete cu Quinoa

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *