Lapte de Migdale: beneficii, proprietati si indicatii terapeutice

Totul Despre Lapte de Migdale: Beneficii, Proprietati si Indicatii terapeutice

Odata cu cresterea dietelor pe baza de plante si a sensibilitatilor la lactoza, multi cauta o alternativa a laptelui de vaca.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este laptele de migdale?
2. Calorii si Informatii Nutritionale
3. Beneficii lapte de migdale
4. Proprietati lapte de migdale
5. Indicatii si Contraindicatii lapte de migdale
6. La ce poti folosi laptele de migdale?
7. Retete lapte de migdale
8. Cum sa alegi cel mai bun lapte de migdale?
9. Pret lapte de migdale

Laptele de migdale este o alterantiva de luat in calcul – este unul dintre cele mai vandute tipuri de lapte vegetal, datorita texturii si aromei sale bogate.

Chiar daca laptele de migdale are unele proprietati comune laptelui de soia, acesta contine un numar mai mic de calorii. Laptele de migdale are in compozitia sa cantitati mari de fibre solubile si de fibre insolubile care iti vor proteja peretii intestinali dar si colonul, vor regla absorbtia zaharului si vor controla nivelul colesterolului.

Te sfatuim inca de la inceput sa verifici bine ambalajul pentru laptele de migdale cumparat pentru ca valoarea lui nutritionala poate sa varieze tinand cont de marca pe care o achizitionezi. In final nu ar trebui sa iti faci griji, pentru ca laptele de migdale reprezinta cel mai bun inlocuitor pentru laptele de vaca disponibil la piata in prezent.

Ce este laptele de migdale?

Laptele de migdale este facut din migdale intregi sau macinate si apa, dar poate include si alte ingrediente, in functie de tip. In timpul procesarii, migdalele si apa sunt mixate, iar apoi strecurate. Astfel se indeparteaza pulpa, iar lichidul care ramane este fin si albicios.

Majoritatea oamenilor prefera sa il cumpere gata facut, desi este destul de usor de facut si acasa.

In majoritatea laptelui de migdale din comert se adauga, de obicei, agenti de ingrosare, conservanti si arome pentru a imbunatati textura, gustul si perioada de valabilitate.

Laptele de migdale este in mod natural fara lactoza, ceea ce inseamna ca poate fi consumat de catre persoanele cu alergie sau intoleranta la lactoza, de catre vegani si vegetarieni.

Totusi, ar trebui evitat de catre cei alergici la nuci.

Calorii si Informatii Nutritionale

Chiar daca exista proprietati comune intre laptele de migdale si cel de soia, laptele de migdale are un numar mai mic de calorii. Iti oferim un exemplu pentru a intelege mai bine la ce ne referim.

Un pahar cu lapte de vaca are undeva la 140 de calorii, un pahar de lapte de orez are doar 120 calorii, unul de soia are 80 de calorii in timp ce un pahar de lapte de migdale are doar 40 de calorii si 30 atunci cand nu contine deloc zahar.

Laptele de migdale are, pe langa numarul mic de calorii, si fibre solubile si insolubile care pot sa iti protejeze foarte bine peretii intestinali si colonul, regland absorbitia de zahar si controland nivelul de colesterol.

Laptele de migdale este un produs recomandat in dieta persoanelor care nu au probleme cu glanda tiroida. Nu doar ca are un numar mic de calorii si numeroase proprietati asupra oranismului, dar un alt avantaj al laptelui de migdale este faptul ca este hranitor si satios.

O cana de 240 ml de lapte de migdale comercial contine aproximativ:

  • 39 calorii
  • 3 gr grasimi
  • 1 gr proteine
  • 3.5 gr carbohidrati
  • 0.5 gr fibre
  • 24% din DZR de calciu
  • 4% din DZR de potasiu
  • 18% din DZR de vitamina D
  • 110% din DZR de vitamina E

Laptele de migdale este o sursa excelenta si naturala de vitamina E, care este un antioxidant solubil in grasimi care va ajuta sa va protejati corpul de daunele radicalilor liberi.

Unele soiuri sunt imbogatite cu calciu si vitamina D, care sunt nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor. Versiunile de casa nu sunt o sursa buna a acestor nutrienti.

In cele din urma, laptele de migdale are un continut scazut de proteine, cu 1 cana (240 ml) furnizand doar 1 gram.

Cu lapte de migdale vei descoperi ca dupa un pahar in care ai pus cereale si o lingurita de miere esti mult mai energic si mai cu chef de viata si in plus nu iti mai este foame pentru o buna parte a zilei, ceea ce este foarte important.

Beneficii lapte de migdale

Asa cum am spus si mai sus laptele de migdale are o serie de beneficii pe care trebuie sa le iei in calcul in momentul in care te intrebi daca ar trebui sau nu sa folosesti acest produs. Iata si toate avantajele care il fac atat de cautat:

  • Laptele de migdale te ajuta sa salbesti, sa iti reglezi colesterolul si sa iti tii gastrita in frau, si tot ceea ce ar trebui sa faci este sa bei lapte de migdale zi de zi.
  • Laptele de migdale contine putine calorii si de aceea este un aliment perfect pentru toti cei care isi doresc sa slabeasca. Deci daca inlocuiesti laptele de vaca cu laptele de migdale cat mai repede, toate kilogramele in plus vor disparea foarte repede. In plus, pentru ca cele doua tipuri de lapte au o consistenta similara nici nu vei vedea diferenta.
  • Laptele de migdale este minunat atunci cand ai un nivel mare de colesterol sau de trigliceride pentru ca iti va creste cu mult nivelul de colesterol bun si va scadea nivelul de colesterol rau. Ca si punct de reper poti lua faptul ca laptele de migdale poate sa iti scada nivelul de colesterol dublu fata de cat ar putea sa faca uleiul de masline. In plus acest lapte iti intareste si inima.
  • Laptele de migdale are un continut bogat de potasiu ceea ce il face un aliment perfect pentru a creste nivelul de potasiu existent in organism, care poate scadea foarte mult in momentul in care suferi de diaree sau vomiti.
  • Laptele de migdale are in compozitia sa fibre care te vor proteja si iti vor proteja de asemenea si peretii intestinului.
  • Un numar tot mai mare de persoane care au gastrita sau alte afectiuni gastro intestinale pun lapte de migdale in dieta de zi cu zi pentru a regla functia intestinala.
  • Laptele de migdale are un bun continut de vitamina B care iti va intari unghiile si parul si iti va ajuta pielea sa arate mai bine si mai hidratata. Te poti mentine tanar si frumos mai mult timp folosind lapte de migdale.
Proprietati Lapte de migdale

Proprietati lapte de migdale

Laptele de migdale poate sa fie folosit in locul laptelui de vaca. In plus, este asimilat foarte bine si in acelasi timp este bogat in vitamine si microelemente esentiale bunei functionari a organismului. In laptele de migdale toate substantele sunt mai usor de dizolvat si mai accesibile pentru organism.

Este considerat un elixir al tineretii si un adevarat complex de vitamine pentru ten, par, oase si unghii. Laptele poate sa fie consumat si de catre copii.

Laptele de migdale este de asemenea foarte gustos cu smochine, miere si scortisoara sau poti pune in el cicoare si pudra de roscove, o alternativa perfecta pentru cafeaua cu lapte.

Laptele de migdale este lipsit de lactoza, gluten si colesterol, insa pentru ca are aceeasi consistenta ca si laptele de vaca se poate folosi in aceleasi scopuri.

Laptele de migdale are si un continut foarte bogat de vitamina E si este un antioxidant natural care poate sa previna cancerul si sa incetineasca procesul de imbatranire. In plus, acest lapte contine si vitnamine A si D, proteine, Omega-6, acizi grasi, zinc, fier, magneziu, potasiu si calciu.

Indicatii si Contraindicatii lapte de migdale

Se pare ca nici macar un produs cum este laptele de migdale nu este perfect. Inainte de a il include in dieta zilnica ar trebui sa treci in revista toate modurile in care te poate afecta negativ.

Migdalele sunt alimente goitrogenice si asta inseamna ca ele contin chimicale naturale care iti pot impiedica organismul sa absoarba si sa utilizeze iodul cum trebuie iar asta iti poate afecta tiroida. Alimentele cum sunt varza, soia, semintele de in, migdalele si broccoli pot sa provoace inflamatii la nivelul tiroidei. Daca le consumi foarte des, produsele chimice continute pot sa blocheze accesul tiroidei la iod si asta va duce in final la formarea de tumori.

Chiar daca alimentele care sunt goitrogenice sunt nocive atunci cand sunt consumate in exces, pot sa fie chiar benefice pentru sistemul imunitar in cantitati moderate.

Daca tiroida este hipoactiva iti recomandam sa nu folosesti aceste alimente in exces si daca este nevoie ar trebui sa eviti pe cat posibil laptele de migdale. Daca tiroida ta functioneaza normal consumul moderat de lapte nu iti face rau deloc.

Laptele de migdale nu este pentru bebelusi

In general nu se recomanda sa inlocuiesti laptele de vaca cu laptele de soia sau cu laptele de migdale in dieta bebelusilor. Laptele de migdale pur si simplu nu are toate substantele nutritive de care toti bebelusii au nevoie. Daca alegi sa inlocuiesti laptele praf sau laptele de san cu lapte de migdale, bebelusul tau va fi subnutrit si este posibil sa aibe probleme de sanatate pe tot parcursul vietii sale.

Chiar si cu un consum ocazional de lapte de migdale, totul poate deveni periculos in cazul copiilor mici. Studiile facute de colegiul american de nutritie demonstreaza ca bebelusii care beau lapte de migdale vor face o boala tiroidiana autoimuna.

Chimicalele care genereaza gusa endemica au un efect mai pronuntat asupra organismului unui bebelus decat in cazul adultilor. Astfel daca ai copii mici nu le da sa bea deloc lapte de migdale.

Laptele de migdale poate sa contina cantitati mari de zahar!

Unul din cele mai evidente inconveniente ale laptelui de migdale este continutul mare de zahar. Chiar daca in mod natural migdalele nu au zahar, cei mai multi producatori de lapte pun zahar pentru ca produsul sa aiba ceva mai mult gust.

Cele mai comune marci de lapte de migdale de pe piata din prezent au 20 de grame pe portie. Din fericire sunt si marci care nu contin deloc zahar si chiar nu contin carbohidrati ceea ce este foarte bine. Te sfatuim sa ai grija ce cumperi si sa citesti cu mare atentie ambalajul inainte de a opta pentru o marca de lapte din migdale.

La ce poti folosi laptele de migdale?

Laptele de migdale este o bautura destul de versatila care poate fi folosita cu usurinta ca inlocuitor al laptelui de vaca.

Mai jos sunt cateva idei despre cum sa-l incluzi in dieta ta:

  • ca bautura hranitoare, racoritoare
  • in cereale, muesli sau ovaz
  • in ceai, cafea sau ciocolata calda
  • in smoothie-uri
  • in gatit si coacere, cum ar fi in retetele de briose sau clatite
  • in supe, sosuri sau dip-uri
  • in inghetata de casa
  • in iaurt de migdale de casa

Retete lapte de migdale

Una dintre cele mai importante retete cu lapte de migdale este chiar reteta laptelui in sine. De fapt, chiar te sfatuim sa incerci sa iti faci laptele de migdale acasa. Nu este greu deloc si ai nevoie numai de o cana de migdale crude, trei cani cu apa, sare si zahar. Iti prezentam si pasii pe care va trebui sa ii respecti pentru a obtine propriul lapte de migdale:

  • Lasa migdalele la inmuiat noaptea pentru aproximativ 8 ore
  • Strecoara foarte bine migdalele si clateste-le bine
  • Introdu migdalele si apa in mixer
  • Amesteca ingredientele timp de 10 minute schimband din cand in cand viteza mixerului. Spre exemplu poti sa amesteci la cea mai mica viteza timp de trei minute si apoi poti trece la cea mai mare pentru alte trei minute.
  • In momentul in care ai obtinut un lichid de culoare alba omogen, poti pune putin zahar si miere pentru ca aceasta compozitie sa fie aromata.
  • Strecoara amestecul pe care l-ai obtinut cu tifon in asa fel incat laptele sa nu aiba reziduuri.
  • Atat! Acum ai laptele de migdale preparat chiar de tine.

Un avantaj pe care il ofera laptele de migdale este faptul ca are culoarea alba si o consistenta similara cu laptele de vaca. Poti sa il combini cu cereale si poti sa il pui in cafea sau poti sa il bei pur si simplu, dar poti si sa il folosesti pe post de ingredient pentru a iti prepara mai multe mancaruri delicioase.

Poti sa folosesti laptele de migdale in bucatarie si iti vom prezenta cateva retete savuroase in care laptele de migdale este vedeta si care iti permit sa profiti de absolut toate beneficiile pe care laptele de migdale ti le ofera.

Salsa cu ceapa

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente pentru a prepara salsa cu ceapa:

Salsa cu ceapa
Foto: pumpsandiron.com

Pentru a face aceasta reteta trebuie sa tai mai intai ceapa marunt si sa o fierbi in aburi cu ulei de masline. La cinci minute poti pune laptele de migdale, smantana si sarea. Ulterior tot ce trebuie sa faci este sa amesteci absolut toate ingredientele si sosul este gata!

Pateu vegetal

Ai nevoie de urmatoarea lista de ingrediente pentru un pateu vegetal savuros:

pate de migdale
Foto: plantmilk.org

Pentru a prepara pateu vegetal trebuie in primul rand sa lasi crutoanele la inmuiat in laptele de migdale timp de cateva ore. Fierbe ceapa si usturoiul la aburi si apoi mixeaza ingredientele intr-o tigaie alaturi de ulei. Pune pateul la cuptor timp de jumatate de ora si dupa ce s-a racit acesta va putea fi servit. Daca vrei poti pune si sos de tomate peste.

Cum sa alegi cel mai bun lapte de migdale?

Majoritatea magazinelor alimentare locale ofera o varietate de lapte de migdale.

Atunci cand alegi un produs, asigura-te ca optezi pentru o varietate neindulcita. De asemenea, poti selecta un tip fara conservanti adaugati sau emulgatori daca aceste ingrediente te preocupa.

In cele din urma, daca urmezi o dieta restrictionata, cum ar fi veganismul sau vegetarianismul, si esti ingrijorat de aportul de nutrienti, alege lapte de migdale care este fortificat cu calciu si vitamina D.

Este posibil ca unele optiuni de casa si unele locale sa nu contina acesti nutrienti.

Pret lapte de migdale

Pretul laptelui de migdale poate varia considerabil. De exemplu, un litru de lapte de migdale fara zahar si fara gluten de la Natumi este 15.50 lei. Desigur pretul variaza in functie de ingredientele folosite si de firma dar si de cantitatea cumparata.

Laptele de migdale se mai poate gasi si in combinatii cum este laptele de soia si orez de la The Bridge care are un pret de 12.50 lei pe litru.

Produsele care au in compozitia lor mai multe ingrediente cum sunt si cele interzise in dieta ca zaharul si carbohidratii vor fi si mai ieftine, insa pe tine ar trebui sa te intereseze produsele care sunt cele mai bune pentru tine nu cele care au cel mai mic pret.


Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

2 comentarii

  1. Catinca Vasilache

    Foarte interesant articolul,folositor și va mulțumesc !

  2. Informatii detaliate, complete si foarte utile, multe multumiri !!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *