Totul Despre Migdale: Beneficii & Proprietati, Indicatii

totul despre migdale

Chiar daca foarte multe persoane pot sa considere ca migdalele seamana cu nucile, stiintific vorbind acestea sunt mult mai asemanatoare cu samburii de piersica.
Migdalele sunt, in realitate, fructele produse de pomi fructiferi care se gaseau initial in Afirca de Nord sau Asia.
Acesti copaci nu dezvolta o pulpa carnoasa si dulce care sa inveleasca samburele ci sunt imbracati cu o coaja dura. Sub coaja se afla samburele tare, care este acoperit de o pielita protectoare.

Cuprinsul acestui articol:
1. Despre migdale
2. Calorii si informatii nutritionale migdale
3. Beneficii migdale
4. Tratamente si utilizari migdale
5. Indicatii si Contraindicatii migdale
6. In ce forme se gasesc migdalele?
7. Cum sa consumi migdale?
8. Retete si preparare migdale
9. Pret migdale

Despre migdale

Exista doua tipuri de migdale – migdalele dulci si migdalele amare.

Migdalele dulci sunt utilizate in foarte multe preparate asiatice dar si ca desert sau garnitura. Migdalele dulci se pot utiliza pisate in retete europene pentru a forma martipan.

Migdale dulci si amare

Migdalele amare nu sunt nici ele chiar asa amare. Extractul de migdale amare se foloseste pentru a da aroma lichiorului foarte parfumat denumit amaretoo. Gustul lor bland, usor amar, reprezinta o caracteristica speciala a acestui tip de migdale. Migdalele amare se pot procesa inclusiv pentru a ajunge in salate si alte tipuri de mancare.

Migdalii se pot gasi in toata lumea. In SUA aproximativ toate migdalele care sunt pe piata sunt aduse din California.

Se pot gasi migdale sub forma cruda pentru gatit, migdale prajite sau coapte pentru gustare si migdale macinate pentru salate, paste sau garnituri. Sunt foarte bogate in continutul de colesterol bun.

Calorii si informatii nutritionale migdale

Migdalele sunt hranitoare si sunt considerate printre cele mai sanatoase si echilibrate alimente. Prin urmare, vom arunca o privire catre informatiile lor nutritive.

Un sfert de cana cu migdale intregi contine undeva la 7 grame de carbohidrati, proteine, fibrie, lipide, zahar, colesterol si doar 206 calorii.

O migdala cruda contine in jur de 7 calorii. Migdalele crude au in compozitie proteine si fibre cu rol foarte important pentru arderea caloriilor suplimentare. Daca vrei sa elimini kilogramele in exces, atunci poti sa iti faci obiceiul de a introduce migdalele in dieta zilnica. Nu trebuie sa fie multe ci doar sa fie consumate zilnic.

Beneficii migdale

Beneficii migdale

Toate cercetarile stiintifice sugereaza, insa nu dovedesc, ca prin consumul migdalelor in fiecare zi ca o componenta a unei diete sarace in graismi saturate si colesterol, se poate reduce riscul bolilor de inima.

Migdalele pot sa fie consumate crude sau pot sa fie incluse intr-o mare varietate de feluri de mancare. Ele sunt de asemenea folosite si pentru a produce uleiul de migdale, siropul de migdale si untul de migdale.

Toti nutritionistii si dieteticienii recomanda de foarte multe ori pacientilor sa consume in jur de 4 sau 5 migdale pe zi pentru a  beneficia de o viata sanatoasa. Pentru ca migdalele nu au in compozitia lor grasimi, ele sunt indicate in cazul persoanelor care sunt la dieta.

Migdalele pot fi gasite in mai multe forme, pot fi sarate, crude, feliate sau cu coaja, etc. si fiecare dintre aceste tipuri ofera beneficii considerabile:

#1. Sunt foarte eficiente pentru creier.

Atunci cand consumi cateva migdale pe zi trebuie sa stii ca ele ajuta la imbunatatirea puterii de concentrare si a memoriei, mai ales la copii. De asemenea, se considera ca dezvolta inteligenta micutilor si ca ii face pe acestia mai activi.

#2. Contribuie la mentinerea nivelului corect de colesterol

Ele cresc nivelul de HDL (Lipoproteinele cu densitate mare – colesterol bun) dar scad nivelul LDL (Lipoproteine cu densitate mica – colesterol rau).
Lucrul acesta este foarte util pentru prevenirea bolilor de inima.

#3. Au beneficii uriase pentru piele, protejand-o impotriva poluarii.

Incluzand migdalele in regimul alimentar puteti sa beneficiati de o piele foarte frumoasa, supla si elastica. Atunci cand aplici ulei de migdale direct te ajuta sa ai o piele sanatoasa si neteda.

Beneficiile pentru uleiul de migdale dulci include de asemenea si tratarea si prevenirea pielii crapate si uscate. Uleiul acesta se foloseste si pentru a face masaj bebelusilor.

#4. Migdalele contin grasimi mononesaturate care sunt foarte bune pentru sanatatea inimii.

Aceste grasimi mononesaturate impreuna cu antioxidantii contribuie si la prevenirea afectiunilor de inima.

Printre beneficiile uleiului de migdale putem include si faptul ca ajuta la mentinerea unei tensiuni corecte si ajuta indirect la prevenirea afectiunilor cauzate de tensiunea mare.

#5. Acidul folic din continutul migdalelor ajuta foarte mult la prevenirea malformatiilor congenitale.

Pe timpul sarcinii migdalele se folosesc si pentru a trata constipatia un aspect foarte des intalnit in cazul femeilor insarcinate.

Datorita continutului mare de acid folic migdalele sunt foarte bune pentru femeile insarcinate dar si pentru bebelusi. Acidul folic este cel care previne toate tipurile de anomalii care pot sa apara in cazul sugarilor.

#6. Laptele de migdale de natura organica are mai putine calorii si poate fi utilizat cu incredere de persoanele care tin o dieta.

Se stie ca laptele de migdale ajuta la eliminarea rapida a kilogramelor in plus.

#7. Parul poate beneficia de uleiul de migdale si acesta se foloseste pentru a trata parul uscat dar si pentru a preveni caderea sa si deteriorarea.

#8. Migdalele sunt bogate in potasiu si magneziu

Magneziul este necesar in organism pentru ca asigura o circulatie foarte buna a sangelui si pentru un aport bun de oxigen. Foarte multe cazuri de infarct sunt asociate cu lipsa de magneziu. Doar un sfert de cana de migdale ar trebui sa fie suficient pentru a furniza in jur de 25% din necesarul de magneziu.

De asemenea, potasiul este un element de care ai nevoie pentru ca organismul tau sa realizeze in mod corect anumite procese cum ar fi functiile neuronilor si contractiile musculare. Tensiunea normala si functia cardiaca corecte sunt dependente de o cantitate corecta de potasiu. Intr-un sfert de cana sunt 257 mg de potasiu.

migdale beneficii

Pe langa cele mentionate mai sus putem adauga si urmatoarele proprietati:

  • Utilizarea uleiului de migdale este recunoscuta pentru eficienta in tratarea problemelor pielii asa cum sunt cearcanele, ridurile, punctele negre, pielea uscata sau cosurile. Uleiul reprezinta un ingredient important din foarte multe uleiuri de masaj pentru ca lasa pielea catifelata si moale.
  • Migdalele cointin fenilanina si riboflavina. Aceste substante imbunatatesc foarte mult functia neurologica. Migdalele sunt cele care sporesc puterea de concentrare a creierului imbunatatind functia neurologica si de aceea sunt recomandate in perioada de crestere.
  • Laptele de migdale nu are in compozitia sa lactoza si este perfect pentru persoanele care au intoleranta. Pe langa asta el contine si antibiotice si hormoni si are o mare valoare nutritiva fiind sarac in calorii. Gustul minunat este un bonus.
  • Consumul regulat de migdale ajuta foarte mult la prevenirea diabetului. Printre principalele probleme in diabet se numara si nivelul de zahar mare in sange care apare dupa masa. Migdalele contribuie la oprirea cresterii nivelului de zahar din sange si cresc numarul de antioxidanti ajutand contra colesterolului.

Tratamente si utilizari migdale

Migdalele contribuie la prevenirea cancerului datorita continutului de vitamina B17

Toate suplimentele care contin vitamina B17 pentru a preveni si vindeca anumite tipuri de cancer sunt imposibil de cumparat in unele state, cum se intampla in SUA, unde a fost interzisa comercializarea lor.

Sunt insa multe persoane care nu sunt de acord cu refuzul de a utiliza B17 ca tratament si prin urmare ei folosesc migdale. Nivelul ridicat de B17 contribuie la atenuarea durerilor asociate cu cancerul. Sunt multi cetateni care vad in interzicerea vitaminei B17 o limitare a dreptului lor a folosirea tratamentelor alternative.

Migdalele sunt folosite pentru a reduce colesterolul LDL

Printre principalele beneficii pe care le ofera consumul de migdale sanatatii se numara si faptul ca are efect asupra colesterolului rau. Ele sunt alimente foarte bogate in grasimi dar contin doar grasimi mononesaturate care au rolul de a sustine sanatatea.

Toate aceste grasimi sunt asociate cu riscul redus de boli ale inimii. Sunt si studii care arata ca in momentul in care migdalele sunt consumate ca parte dintr-o dieta sanatoasa au beneficii care se cumuleaza.

Migdalele sunt folosite pentru efectul antioxidant

33% din nevoia zilnica de vitamina E care are in compozitie un antioxidant liposolubil de care corpul are nevoie poate sa fie furnizat cu ajutorul a 28 de grame de migdale. Din acest motiv ele sunt considerate una dintre cele mai mari surse de vitamina E. Prin urmare, datorita consumului zilnic al unei cantitati foarte mici de migdale vei beneficia de cantitatea corecta de vitamina E si antioxidanti si poti sa previi cu succes aparitia bolilor cronice.

Migdalele sunt folosite in diete

Un mod foarte inteligent prin care poti sa dai jos kilogramele suplimentare este acela de a include migdale in dieta zilnica. Ele sunt foarte bogate in fibre si in proteine si te ajuta sa te simti plin pentru foarte mult timp.

Indicatii si Contraindicatii migdale

Consumate in cantitati mici, migdalele sunt foarte bune in toate dietele, insa consumul in cantitati mari genereaza reactii adverse. Atunci cand intelegi pe deplin riscurile iti va fi mult mai usor sa planifici corect dieta, pentru a evita lucruri care pot ajunge sa fie neplacute.

O cantitate mare de migdale poate sa genereze cresterea in greutate, interactioneaza cu medicamentele, apare excesul de vitamina E si pot aparea problemele gastro intestinale. Daca vrei sa ramai in zona sigura, rontaie cu incredere maxim 20 de migdale in fiecare zi si totul ar trebui sa fie ok.

Pentru diete este recomandat sa alegi migdalele crude. Cele prajite au mai multe calorii si mai putine beneficii de oferit. O alta recomandare este sa le consumi dimineata. Nu este obligatoriu, dar nu vei mai simti foame pana tarziu dupa pranz doarece sunt foarte satioase. Consumul moderat de migdale iti ofera doar beneficii, nu face exces si bucura-te de o viata sanatoasa.

Persoanele alergice la nuci ar trebui sa evite migdalele. Daca o persoana se confrunta cu urticarie, umflaturi si dificultati de respiratie dupa ce a mancat migdale, ar trebui sa solicite imediat ajutor medical. O afectiune cunoscuta sub numele de anafilaxie se poate dezvolta rapid si poate pune viata in pericol.

Cei cu o alergie cunoscuta ar trebui sa verifice ambalajul alimentelor prefabricate si sa se asigure ca mancarurile din restaurante nu contin nuci. Exista riscul ca prajiturile, bomboanele, orezul savuros si multe alte alimente si feluri de mancare sa contina nuci.

Copiii mici, unele persoane in varsta si oricine are dificultati la inghitire ar trebui sa evite migdalele intregi, din cauza riscului de sufocare.
Persoanele cu dementa, boala Parkinson si mobilitatea redusa pot avea un risc mai mare de aspiratie, ceea ce poate determina intrarea alimentelor in plamani. Aspirarea alimentelor poate duce la complicatii, cum ar fi pneumonia.

In ce forme se gasesc migdalele?

#1. Migdale raw/crude intregi sau fulgi

Acestea se pot consuma ca atare, iar fulgii pot fi presarati peste diverse preparate culinare.

#2. Unt si ulei de migdale

Untul poate fi folosit in aceeasi maniera ca si cel de arahide (peanut butter) iar uleiul poate fi folosit atat in scopuri culinare cat si cosmetice.

#3. Lapte si smanatana vegetala de migdale

Laptele se poate bea ca atare sau se poate adauga in diverse budinci, porridge, smoothie-uri, iar crema pentru gatit se poate folosi la supe, sosuri, tocanite sau alte preparate culinare sarate sau dulci, calde sau reci.

Cum sa consumi migdale?

Migdalele sunt o gustare sanatoasa si delicioasa care poate aduce unele beneficii reale sanatatii tale fizice. Deoarece sunt atat de versatile si convenabile, este usor sa le incadrezi in dieta ta. Iata cateva moduri prin care te poti bucura de migdale:

  • Bucura-te de o portie de migdale crude pentru o gustare de zi sau de seara
  • Adauga migdale feliate in fulgii de ovaz sau cereale
  • Prajeste migdale pentru o textura si o aroma mai bune
  • Foloseste lapte de migdale, unt sau faina in copt

Migdalele sunt o gustare usoara siversatila ca atare, dar pot fi si incorporate in mese.

Amesteca untul de migdale intr-un smoothie, stropeste-l peste porridge de ovaz, utilizeaza-l ca un sos pentru fructe proaspete sau ca baza pentru bile energizante – combinat cu suplimente precum fructe uscate tocate, ciocolata neagra tocata, condimente si seminte.

Acopera fructele coapte sau sotate cu un topping de crumble facut din unt de migdale, o nota de sirop de artar, ovaz si scortisoara.

Presara migdale pe o salata, pe legume fierte sau pe un preparat prajit.

Foloseste faina de migdale in loc de pesmet pentru a ingrosa supa de linte, dovlecei, sosul de spaghetti sau hummus, sau in locul fainii universale in clatite si produse de copt.

De asemenea, se pot amesteca legumele cu un sos de unt de migdale, preparat cu bulion de legume, usturoi tocat, ghimbir proaspat ras si ardei rosu macinat.

Retete si preparare migdale

Lapte de migdale preparat acasa

🥛 Iata cum poti prepara acasa lapte de migdale

Ai nevoie de:

  • 170 g migdale crude
  • 3 l apa fiarta
  • 1 lingura sirop de artar sau miere dupa gust

Lasa migdalele la inmuiat in 500 de ml de apa pe timpul noptii, trebuie sa fie acoperite complet de apa. In cazul in care poti, lasa-le 24 de ore, va fi mult mai bine.

Scoate migdalele din apa si lasa-le intr-un blender alaturi de 350 de ml de apa proaspata. Pune indulcitorul – siropul de artar sau mierea. Poti sa pui si putina scortisoara, coaja de lamaie rasa fin si nucsoara rasa.

Amesteca totul in blender la o viteza mare, aproximativ 3 minute. Ulterior poti opri blenderul si poti sa mai adaugi 450 ml de apa.

Acum ar fi momentul in care trebuie sa verifici daca laptele este suficient de dulce. Daca nu poti sa mai pui putina miere. Amesteca totul din nou pentru un minut la cea mai mare viteza.

Vei avea nevoie de o strecuratoare si de cateva fasii de tifon. Tot amestecul trebuie trecut prin acest tifon si sa ai rabdare pana se stoarce bine. Acest lichid este un lapte de migdale delicios si consistent.

Acest lapte poate fi folosit mai departe in diverse retete cum sunt budinca de chia, cerealele cu lapte,  fulgii de ovaz sau poate fi pus in sticle si poate fi depozitat in frigider pentru cateva zile. Pulpa care a ramas se poate consuma pentru ca este absolut delicioasa.

Pret migdale

Pretul pentru o punga de migdale crude incepe de la 30 de lei pentru 500 de grame, insa variaza in functie de producator si in functie de calitatea produsului.

Pentru cele mai bune proprietati, recomandarea este sa folosesti migdale crude, nu prajite. In plus, migdalele prajite au mai multe calorii, ceea ce inseamna ca daca esti la dieta nu ar fi recomandat sa le utilizezi in exces. 

Consumul cu moderatie iti aduce doar beneficii, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, iar pretul este unul rational avand in vedere ca vei consuma putine migdale pe zi. O punga de 500 de grame iti va ajunge mult timp, deci merita investitia.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Un comentariu

  1. Multumesc!
    Informatii faine!! Felicitari !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *