Otet din cidru de mere – beneficii pentru sanatate

Otet din cidru de mere - beneficii pentru sanatate

Este consumat de foarte mult timp intr-o sumedenie de retete culinare si este folosit de zeci de ani ca si remediu pentru o serie de probleme de sanatate.

Cuprinsul acestui articol:
1. Otet din cidru de mere – ce este?
2. Cidru de mere si otet din cidru de mere
3. Otet din cidru de mere – Beneficii
4. Ce tip de otet din cidru de mere sa achizitionati?
5. Cum sa consumati otet din cidru de mere?
6. Prepararea otetului din cidru de mere acasa – reteta simpla
7. Posibile efecte secundare ale consumului de otet din cidru de mere

Este vorba despre otetul din cidru de mere, care incepe sa capete din ce in ce mai multa popularitate, mai ales in urma unor beneficii asupra sanatatii, garantate de diverse studii de specialitate, cata vreme este folosit in mod corect.

Otetul este un produs obtinut prin fermentatie, proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdie. In prima faza a fermentatiei, zaharurile sunt transformate in alcool, ca apoi acesta sa devina otet (ingredientul principal este acidul acetic).

Acest aliment poate fi preparat din numeroase fructe, legume si cereale, printre care se numara si merele. In afara de acid acetic, otetul din cidru de mere mai contine si alti acizi, vitamine, saruri minerale si aminoacizi.
De-a lungul secolelor, otetul a fost folosit in numeroase scopuri, de la prepararea muraturilor si asezonarea salatelor, pana la curatarea obiectelor electrocasnice si reducerea febrei. Recent, otetul din cidru de mere a inceput sa fie considerat chiar un tonic pentru organism si utilizat ca remediu naturist, desi dovezile stiintifice care sa ii ateste beneficiile reale in acest sens sunt inca insuficiente.

Otet din cidru de mere – ce este?

Otetul de mere este obtinut prin fermentarea zaharurilor din mere, ceea ce le transforma in acid acetic – ingredientul activ din otet.

In magazine puteti vedea otet de cidru de mere etichetat ca „filtrat” (un lichid limpede) sau nefiltrat – acesta din urma contine ceva cunoscut sub numele de „mama”.
Aceasta inseamna ca sunt prezente proteine, enzime si bacterii prietenoase si confera acestui tip de otet un aspect tulbure.

Alte fructe pot fi folosite pentru a crea otet de cidru aromat – baza otetului va fi de obicei mar cu fructe, cum ar fi zmeura, adaugate in timpul fabricarii.

Otetul din cidru de mere cu zmeura, spre exemplu, este dulce si fructat – ideal pentru a prepara cu el bauturi racoritoare, sucuri si limonade. Se poate adauga in diverse sosuri si dressing-uri pentru o aroma deosebita.

Otetul din cidru de mere cu Matcha si lamaie are o aroma proaspata, vibranta si usor dulceaga. Are o culoare verzuie. Este delicios atunci cand este amestecat cu putin suc de mere si apa calda pentru a obtine o bautura pe care sa o serviti dimineata.

Varianta de otet din cidru de mere cu ghimbir, turmeric si piper negru poate fi folosita ca si tonic zilnic – amestecati 2 linguri de otet cu putina apa. Puteti dealtfel sa il adaugati in limonade. Ca si aroma, este condimentat, savuros.
Este excelent pentru gatit sau in diverse dressing-uri, topping-uri sau sosuri.

Otetul din cidru de mere cu piersica are o aroma proaspata si fructata, cu o aciditate moderata. Este perfecta pentru limonade racoritoare sau dressing-uri.

Cidru de mere si otet din cidru de mere

Cidrul de mere este fabricat din mere proaspete, presate. Se aseamana cu sucul de mere, dar nu este filtrat si prelucrat in aceeasi maniera.

Otetul din cidru de mere este, de fapt, cidru de mere lasat la fermentat, proces in urma caruia zaharurile sunt transformate in alcool. Apoi, este supus unui nou proces de fermentare, in care alcoolul este transformat in acid acetic.

Cel de-al doilea proces de fermentare explica proprietatile benefice asupra sanatatii pe care otetul din cidru de mere le are.

Cidrul de mere, pe de alta parte, are un gust minunat, dar nu ofera aceleasi proprietati benefice pentru sanatate.

Otet din cidru de mere – Beneficii

Desi este utilizat de sute de ani ca remediu traditional pentru o serie de afectiuni (nu doar in scop gastronomic si domestic), otetul din cidru de mere a devenit popular la sfarsitul anilor ’50 in SUA, odata cu lansarea best-seller-ului Folk Medicine A Vermont Doctor’s Guide to Good Health, semnat de D.C. Davis.

Pe masura ce medicina alternativa a inceput sa evolueze si sa castige popularitate, otetul din cidru de mere si suplimentele naturiste cu acest ingredient au inceput si ele sa fie folosite la scara larga.

Eticheta produselor naturiste pe baza de otet din cidru de mere contine liste intregi de efecte terapeutice, de la eliminarea parazitilor capilari, pana la combaterea imbatranirii premature si eliminarea toxinelor din organism.

Pentru uz intern, consumul zilnic de maxim 2 lingurite de otet din cidru de mere poate sa ajute in urmatoarele afectiuni:

  • pierderea in greutate (adauga 2 lingurite de otet din cidru de mere la 500 ml apa si consuma aceasta mixtura pe parcursul zilei);
  • detoxifierea organismului;
  • reducerea nivelului de colesterol (prin cresterea productiei biliare);
  • inducerea senzatiei de satietate, inhiband apetitul;
  • controlul diabetului;
  • reducerea presiunii arteriale, scaderea tensiunii (otetul din cidru de mere creste productia de oxid nitric, care relaxeaza vasele de sange);
  • tratarea cancerului (diferitii acizi din otetul din cidru de mere au proprietati anti-canceroase si anti-tumorale, iar continutul de polifenoli, care sunt antioxidanti puternici, au, de asemenea, efecte anti-cancer);
  • tratarea sughitului;
  • vindecarea gatului iritat si a simptomelor de raceala si gripa, datorita proprietatilor antibacteriene si antivirale pe care le are;
  • prevenirea indigestiei, arsurilor la stomac si a constipatiei (merele sunt bogate in pectina, care se gaseste si in otetul din cidru de mere nefiltrat – aceasta calmeaza tractul gastro-intestinal, previne crampele, balonarea si gazele);
  • tratarea congestiei nazale, datorita proprietatilor sale antivirale, de reducere a diferitilor alergeni;
  • energizarea organismului si sustinerea unei stari de bine, actionand ca un calmant si antidepresiv natural datorita capacitatii sale de a descompune proteinele in amino acizi, unul dintre acestia fiind triptofanul;
  • tratarea crampelor nocturne;
  • tratarea halenei;
  • albirea dintilor (dupa periajul normal, folositi otet din cidru de mere diluat cu apa pentru a va clati gura);

Otetul din cidru de mere este un produs des utilizat si in cosmetica. Deseori, sapunurile si sampoanele dure indeparteaza uleiurile naturale de pe piele si par, lasandu-le uscate. Aciditatea otetului din cidru de mere contracareaza acest proces si echilibreaza ph-ul natural al parului si al pielii.

De asemenea, otetul din cidru de mere mai poate fi folosit, extern, pentru:

  • eliminarea ciupercilor de la nivelul unghiilor si al pielii (aplicat direct pe zona afectata, sau ca si spray, in combinatie cu alte ingrediente anti-fungice, poate reduce simptomele destul de repede)
  • vindecarea acneei, poate inlocui cu succes lotiunea tonica din rutina de ingrijire a tenului;
  • tratarea matretii (o data pe saptamana, clatiti parul cu o parte otet din cidru de mere la trei parti de apa, in loc de balsamul obisnuit de par, dupa samponare);
  • tratarea arsurilor solare (obtineti un mix din o parte otet din cidru de mere la patru parti de ulei de cocos si putin ulei esential de lavanda, adaugati mixul obtinut in apa calduta si faceti o baie care sa calmeze arsurile si disconfortul)
  • tratarea negilor (inmuiati un tampon de vata in otet din cidru de mere, aplicati-l ca si bandaj peste neg si lasati-l sa actioneze peste noapte. Repetati procedura de cateva ori si negul va disparea in cele din urma)
  • Indeparteaza insectele si purecii (poate fi folosit ca spray anti-insecte, combinat cu apa in raport de 1:1; poate fi folosit si pentru animalele de companie)
  • tratament contra mirosurilor neplacute – deodorant natural (aplicati o cantitate foarte mica in zona axilei, cu ajutorul degetelor, va ajuta la indepartarea bacteriilor urat mirositoare si la mentinerea unui miros fresh)
  • indepartarea bacteriilor de pe suprafetele din casa (amestecat cu apa in parti egale, otetul din cidru de mere functioneaza ca si solutie dezinfectanta pentru diverse suprafete)

Ce tip de otet din cidru de mere sa achizitionati?

In momentul in care achizitionati un otet din cidru de mere, trebuie sa acordati o atentie deosebita etichetei, pentru a putea face diferenta intre otetul de mere obtinut in mod natural si otetul de mere sintetic, in ideea in care nu toate tipurile de otet din cidru de mere comercializate se obtin prin fermentatie naturala.

Unele sunt prelucrate si contin multe chimicale, adaosuri sintetice, adaos de alcool, caramel si chiar culori artificiale.

Ideal ar fi sa achizitionati un otet din cidru de mere organic, nefiltrat, intrucat acesta este si cel care contine sedimentul benefic (denumit “mama”), si anume, o bacterie rezultata in urma procesului de fermentatie, care este asemanatoare sedimentului kombucha.

Oteturile italiene organice si autentice de la Clearspring sunt produse prin fermentatie naturala si sunt pastrate in butoaie de lemn. Datorita acestei metode, se bucura de o aroma deosebita si delicioasa. Au mai multe variante, inclusiv varianta din cidru de mere. Toate variantele sunt fara adaos de alcool, fara caramel, fara conservanti si culori artificiale.

Cum sa consumati otet din cidru de mere?

In primul rand, atunci cand va hotarati sa consumati otet din cidru de mere cu regularitate, ideal ar fi sa nu il consumati de sine statator, deoarece poate ataca smaltul dintilor si deteriora esofagul.  De preferat este sa il consumati in cadrul unui preparat, a unei salate, etc, in orice caz, diluat.

De asemenea, tineti cont de faptul ca un consum prea mare de otet de mere poate cauza scaderea nivelului de potasiu din organism.

Pentru efectul terapeutic, puteti adauga 2 lingurite de otet din cidru de mere la un pahar de 250 ml de apa sau suc natural din fructe, dar, atentie vis-a-vis de faptul ca este foarte acid!

O alta reteta este sa adaugati 2 lingurite de otet din cidru de mere organic si o lingurita de miere la o ceasca de apa calda, pe care sa o beti o data pe zi.

Prepararea otetului din cidru de mere acasa – reteta simpla

Pentru a va prepara otet din cidru de mere acasa, veti avea nevoie de:

Spalati merele bine, taiati-le in bucati mici, puneti-le intr-un borcan si lasati-le sa oxideze (sa se faca maronii la culoare).
Apoi, adaugati mierea si cidrul de mere natural si turnati apa plata peste continut.
Acoperiti borcanul cu un tifon (sau filtru de cafea) si legati bine la gura cu o banda din cauciuc, pentru a fixa capacul improvizat.
Asezati borcanul intr-un loc cald, ferit de lumina si lasati-l la fermentat 2 saptamani.
Dupa perioada de fermentare, strecurati lichidul intr-un recipient curat, pe care il pastrati tot intr-un spatiu ferit de lumina si pe care il agitati odata la cateva zile, timp de o luna.
Veti stii dupa gust atunci cand otetul din cidru de mere este gata.

otet din cidru de mere acasa
Foto: injennieskitchen.com

Pentru a opri fermentarea, puneti recipientului un capac care sa il inchida ermetic si puneti-l la frigider.

De retinut este faptul ca otetul din cidru de mere preparat acasa nu are o concentratie foarte mare, prin urmare nu este indicat sa il folositi la conservarea alimentelor (muraturi).

Posibile efecte secundare ale consumului de otet din cidru de mere

Daca atunci cand este consumat in cantitati mici are efecte benefice, consumul unei cantitati prea mari poate fi daunator si chiar periculos:

#1. Poate intarzia golirea stomacului

Cercetarile sugereaza ca otetul de mere poate incetini rata cu care alimentele parasesc stomacul. Acest lucru poate agrava simptomele gastroparezei si poate face gestionarea zaharului din sange mai dificila pentru persoanele cu diabet de tip 1.

#2. Efecte secundare la nivel digestiv

Otetul de mere poate ajuta la reducerea apetitului, dar poate provoca si senzatii de greata, in special atunci cand este consumat ca parte a unei bauturi cu o aroma neplacuta.

#3. Niveluri scazute de potasiu si pierdere de masa osoasa

Exista un raport de caz de niveluri scazute de potasiu si osteoporoza probabil cauzata de consumul prea mult de otet din cidru de mere.

O femeie de 28 de ani a consumat 8 uncii (250 ml) de otet de mere diluat in apa zilnic timp de 6 ani.

Ea a fost internata la spital cu niveluri scazute de potasiu si alte anomalii in chimia sangelui. Mai mult, femeia a fost diagnosticata cu osteoporoza, o afectiune care provoaca oase fragile si este rar intalnita la tineri.

Medicii care au tratat-o pe femeie cred ca dozele zilnice mari de otet de mere au dus la scurgerea mineralelor din oase pentru a-si tampona aciditatea sangelui.

Ei au remarcat, de asemenea, ca nivelurile ridicate de acid pot reduce formarea de oase noi.

Desigur, cantitatea de otet de mere in acest caz a fost mult mai mare decat ar consuma majoritatea oamenilor intr-o singura zi – in plus, ea a facut acest lucru in fiecare zi timp de multi ani.

#4. Eroziunea smaltului dentar

Acidul acetic din otet poate slabi smaltul dentar si poate duce la pierderea mineralelor si la carii.

#5. Arsuri la nivelul esofagului

Otetul de mere are potentialul de a provoca arsuri esofagiene ( la nivelul gatului).

O analiza a lichidelor daunatoare inghitite accidental de copii a constatat ca acidul acetic din otet a fost cel mai frecvent acid care a provocat arsuri in gat.

Cercetatorii au recomandat ca otetul sa fie considerat o „substanta caustica puternica” si pastrat in recipiente protejate pentru copii.

#6. Arsuri la nivelul pielii

Au existat rapoarte de arsuri ale pielii care au aparut ca raspuns la incercarile de a trata alunite si infectii cu otet din cidru de mere.

#7. Interactiuni cu medicamente

Cateva medicamente pot interactiona cu otetul de mere:

  • Medicamente pentru diabet. Persoanele care iau insulina sau medicamente care stimuleaza insulina si consuma otet pot prezenta un nivel periculos de scazut al zaharului din sange sau al potasiului.
  • Digoxina (Lanoxina). Acest medicament reduce nivelul de potasiu din sange. Daca il luati in combinatie cu otet de mere, puteti reduce prea mult potasiul.
  • Anumite medicamente diuretice. Unele medicamente diuretice determina organismul sa elimine potasiu. Pentru a preveni scaderea prea scazuta a nivelului de potasiu, nu consumati aceste medicamente cu cantitati mari de otet.

Te-ar mai putea interesa:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

4 comentarii

  1. Multumim pentru info. Eu folosesc des cidru de mere in bucatarie dar nu m-am gandit niciodata ca poate fi atat de benefic pentru sanatate

  2. neluflorescu98@gmail.com

    MULTUMESC ,PT. INFORMATI

  3. Minunat articol, multumesc!!

  4. Adevărul este că otetul din cidru de mere este foarte sanatos pentru organism! Din pacate nu foarte multa lume stie acest lucru si nu este chiar asa de folosit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *