Remedii naturale constipatie

 

Remedii naturale constipatie
Remedii naturale constipatie

CE ESTE CONSTIPATIA?

Constipatia este o stare patologica, caracterizata prin dificultatea sau imposibilitatea de eliminare a materiilor fecale.

Ca sa intelegem mai bine ce este constipatia, ar trebui sa intelegem procesul prin care se realizeaza digestia. Alimentele ingerate, dupa ce trec de procesul digestiv din stomac, ajung, in stare semilichida, in intestinul subtire. Acestea, pe masura ce trec prin intestinul gros, vor fi absorbite de apa, pana la formarea scaunului. In acelasi timp, datorita miscarilor peristaltice, colonul va impinge scaunul format spre rect, portiune unde scaunul ajunge in faza solida.

Constipatia apare in momentul in care colonul a absorbit prea multa apa, iar  scaunul devine tare si uscat, sau cand miscarile de contractie ale sale sunt prea lente si scaunul este impins cu dificultate spre rect, devenind astfel greu de eliminat.

SIMPTOMELE CONSTIPATIEI

Simptomele constipatiei pot fi diferite de la o persoana la alta. Majoritatea adultilor au, de obicei, 1 sau 2 scaune pe zi. In momentul cand frecventa scaunelor ajunge, in medie, la 3 sau mai putine pe saptamana, atunci putem vorbi de constipatie.

Exista persoane care se considera constipate daca, in loc de 2 scaune pe zi, cum sunt obisnuite, au numai unul si recurg la automedicatia cu laxative.

Desi, ea insasi fiind un simptom pentru anumite disfunctionalitati sau boli ale aparatului digestiv, constipatia poate avea anumite semne care sa ii anunte existenta.

Aceste semne pot fi: frecventa redusa scaunelor decat in mod normal (normalitatea fiind diferita de la persoana la persoana); scaune reduse cantitativ; senzatia de golire incompleta; dificultatea evacuarii; jena in etajul inferior al abdomenului insotita de greata si dureri de cap.

SE VINDECA CONSTIPATIA?

Tratamentele impotriva constipatiei vor fi administrate in functie de tipul acesteia, tranzitorie sau una de lunga durata. Acestea pot fi de ordin alimentar (dietetic), medicamentos, chirurgical sau psihologic.

Din punct de vedere al alimentatiei, aceasta va trebui sa contina alimente bogate in fibre si in celuloza, sucuri de fructe, legume si fructe crude. Aportul de apa va fi insemnat, in jur de 2 litri pe zi.

Tratamentul cu laxative se recomanda de catre medic si cel mai important aspect este sa nu fie consumat in exces si administrat perioade indelungate de timp.

Terapia psihologica ajuta pacientul sa se relaxeze si sa reduca anxietatea si tensiunea psihica.

Tratamentul chirurgical este folosit in cazul pacientilor cu boala Hirschprung si pentru cei cu megacolon.

Daca schimbarea stilului de viata care este, de cele mai multe ori, cel mai bun tratament impotriva constipatiei, nu este suficienta, va fi nevoie de o vizita urgenta la medic pentru efectuarea mai multor teste, in functie de gravitatea acesteia. Cele mai importante teste sunt:

  • Sigmoidoscopia este examinarea rectului si a partii de jos a colonului si colonoscopia, este principala investigatie a intregului colonului, ambele interventii vor fi realizate sub supraveghere medicala, prin introducerea unui tub lung si flexibil, dotat cu un bec si o camera video.
  • Evaluarea timpului de tranzit colono-rectal,este un test recomandat celor cu constipatie cronica prin care se stabileste timpul necesar alimentelor pentru a tranzita tubul digestiv si consta in administrarea unei substante radio-opace, a carui parcurs va fi urmarit cu ajutorul radiografiilor la fiecare 24 h pana la eliminarea completa.
  • Irigografia permite vizualizarea radiologica a colonului, prin ingerarea unei substante de contrast opace, cu ajutorul careia se pot vizualiza leziunile tumorale cum ar fi polipii sau cancerele.

 

CARE SUNT PRINCIPALELE CAUZE ALE CONSTIPATIE

Distingem mai multe feluri de constipatie si cauze ale aparitiei acesteia:

Constipatia datorata obiceiurilor alimentare nesanatoase. Acestea pot consta in consumul redus lichide sau de fibre, consumul excesiv de carne, orez, alcool, prajeli etc, abuzul de suplimente cu fier sau calciu care intaresc deseurile fecale;

Constipatia cronica este cea care poate aparea din cauza administrarii de medicamente pentru boli precum Parkinson, hipotiroidism, dementa, depresie, diabet, reflux gastroesofagian hipertensiune arteriala;

Constipatia atona se datoreaza incetinirii miscarilor peristaltice intestinale care, la randul ei, poate avea cauze precum sedentarismul, boli endocrine sau metabolice, boli neurologice, scaderea nivelului de potasiu etc;

Constipatia obstructiva se produce din cauza blocarii unui corp strain la nivel intestinal sau a prolapsului rectal, sau din cauza unor stenoze, provocate de tumori sau interventii chirurgicale;

Constipatia psihosomatica se instaleaza pe fond nervos sau psihologic.

In alte cazuri, constipatia poate aparea din cauza:

  • Sindromului de colon iritabil, care include Boala Crohn, unde constipatia poate fi un semn al unei obstructii sau leziuni la nivelul intestinului subtire, si colita ulcerativa, unde constipatia poate fi efectul unei inflamatii la nivel rectal;
  • Amanarii repetate de a merge la toaleta atunci cand nevoia fiziologica o cere;
  • Consumului excesiv de lactate, laxative (care, luate termen indelungat, creaza dependenta si obisnuiesc organismul sa nu mai functioneze fara ele) sau de medicamente pentru durere;
  • Varstei inaintate;
  • Sarcinii.

Cele mai nedorite efecte ale constipatiei pot fi:

  • hemoroizii, fisurile anale si hemoragiile. Hemoroizii si fisurile recto-anale sunt cele mai dureroase si pot duce la randul lor la agravarea constipatiei;
  • hernia abdominala;
  • incontinenta fecala sau fecalom (acumulare de scaun uscat in rect si apare mai ales in cazul varstnicilor sau a persoanelor imobilizate la pat).
  • ”sindromul colonului lenes” datorat abuzului de laxative, inseamna ca intestinul nu isi mai exercita functiile in lipsa acestora, isi pierde capacitatea de a absorbi nutrienti vitali (proteine, grasimi, vitamina, minerale).
  • cancerul de colon.

TRATAMENTE SI REMEDII NATURALE PENTRU CONSTIPATIE

Ce au aparut intai: fructele, legumele si plantele medicinale sau medicamentele de sinteza?

Raspunsul este evident. Inca din cele mai indepartate vremuri, oamenii au avut la indemana remedii naturiste pentru vindecare.

Plantele au fost primele care au oferit cele mai bune leacuri fara efecte daunatoare asupra corpului uman.

O digestie sanatoasa sustine organismul in eliminarea toxinelor daunatoare si a excesului de hormoni. Aceste substante toxice pot fi alcoolul, chimicalele din produsele cosmetice conventionale si din mediul inconjurator precum: pesticidele, insecticidele, sau detergentii de uz casnic.

Constipatia impiedica detoxificarea organismului la nivelul colonului iar ca remedii naturale contra constipatiei, in prezent, gasim o multitudine. Iata cateva dintre ele:

Consumul de lichide

Ideal ar fi sa consumam 1,5-2l de lichide pe zi si sa incercam diverse tratamente bazate consumul pe apa, dimineata, pe stomacul gol. Se vor evita sucurile carbogazoase si se vor introduce in alimentatie sucurile de fructe naturale.

Efecte miraculoase au si ceaiurile impotriva constipatiei sub forma de infuzie: ceai din frunze de frasin, ceai din frunze de coacaz negru, ceai din frunze de prun, ceai din flori de maces, cicoare sau troscotel.

Prunele uscate

Prunele uscate precum si stafidele sau smochinele sunt foarte bogate in fibre, avand un efect laxativ garantat. Acestea, pentru un efect maxim, trebuie inmuiate de seara in apa iar dimineata, pe stomacul gol, se va bea apa in care au stat si apoi se vor consuma si fructele care au stat la hidratat.

Alimentele fermentate

Incercati, pe cat posibil, sa evitati alimentele procesate care contin prea mult zahar si care hranesc bacteriile rele din intestine, cauzand dezechilibre ale florei intestinale. Se pot consuma castraveti murati, varza murata, iaurt sau chefir.

Sucul de portocale cu argila

Se amesteca sucul unei portocale cu o lingurita de argila si se va bea pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun, timp de 15 zile.

Papadia

Se poate consuma sub forma de ceai, care este un bun tonic digestiv si hepatic, regleaza tranzitul intestinal si combate constipatia, din care se beau trei cani pe zi sau sub forma de suc din frunze de papadie care se va bea dimineata timp de 2 saptamani.

Aloe vera

Aloe vera este o planta medicinala miraculoasa care centime enzime si apa in proportie de 95%, are proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene si usor laxative, elimina toxinele din organism si amelioreaza inflamatia la nivelul intestinului. In constipatie este recomandat consumul de gel de aloe vera- 2 linguri de gel la un pahar cu apa.

Semintele de in

Semintele de in contin fibre si acizi grasi omega 3 care ajuta digestia. Se recomanda consumul a 2 linguri pe zi de seminte de in, macinate, care au fost lasate la macerat de seara pana dimineata in apa. Se pot servi cu iaurt, compot sau cereale.

Produsele apicole

O lingurita de polen pe zi, dimineata, dupa care se bea o cana cu apa calduta cu miere, inainte de micul-dejun va face minuni impotriva constipatiei.

Fiertura de grau

Se prepara din 100g de boabe de grau macinate si fierte in apa, impreuna cu o ceapa tocata si un catel de usturoi zdrobit, la sfarsit, adaugadu-se patrunjel, o lingura de ulei de masline si seminte de in macinate. Preparatul se va consuma zilnic in cura de 1 luna de zile.

Urzicile

 Se fierb urzici tinere sau uscate in lapte, care, dupa ce dau in clocot, se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara si apoi se bea laptele cald pe stomacul gol.

Semintele de spanac

Se macina fin 100 g seminte de spanac si se adauga 400g miere. Se administreaza o lingurita de trei ori pe zi.

Tinctura de fructe de soc

Se administreaza o lingura de tinctura de soc pe zi, la ora 18:00, diluata intr-o jumatate de cana de apa.

Taratele

Doua linguri de tarate (psillium, in, ovaz sau carob) se pun de seara intr-o jumatate de cana de apa si se consuma dimineata, inainte de masa. Se mai poate prepara un amestec de 2 linguri tarate de grau 2, linguri miere de albine, 2 linguri nuci macinate, 2 linguri smantana ,2 mere rase care se consuma dimineata, pe nemancate, dupa care se bea o cana de ceai de musetel.

Extract din mladite de merisor

Se administreaza de trei ori pe zi, cate 40-50 picaturi de extract gemoterapeutic de merisor mladite in 100 ml apa, inaintea meselor principale.

Tratamentul cu busuioc

Frunzele de busuioc se macereaza intr-un litru de vin rosu natural, timp de 3 zile, dupa care se adauga o cantitate egala de ulei de masline. Se consuma inainte de masa, cate 100 ml.

Coaja de portocala

Coaja de portocala fiarta si apoi uscata se consuma pe stomacul gol.

Cura cu argila

Cura cu argila din Tibet pe durata a 3 saptamani, timp in care se bea apa argiloasa foarte tulbure, dimineata, este un remediu excelent pentru o multitudine de afectiuni, intre care se numara si constipatia.

Dovleacul

Se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud, cu putin ulei de masline sau cu o lingura de tarate de grau si se mananca zilnic pe stomacul gol.

Mustarul alb

Se consuma dimineata 2 lingurite de boabe de mustar alb cu o lingurita de miere, timp de o luna.

Morcovul

Se poate face o cura cu suc de morcov de 30 de zile, timp in care se vor bea 1-2 pahare pe zi. Sau se pot consuma 500g morcovi pe zi.

Cafeaua

Cafeaua bauta dimineata are un efect de eliberare a tractului digestiv, însa nu trebuie facut exces deoarece va avea efect contrar. Cofeina este un diuretic, ceea ce va duce la eliminarea rapida a lichidelor din organism si deshidratarea tesuturilor.

Cura de fructe

Cele mai indicate fructe care pot lupta impotriva constipatiei sunt caisele, murele, pepenele galben sau rosu, zmeura, capsunile si merele.

Ca terapii ajutatoare in tratarea constipatiei, se poate incerca:

  • Acupunctura

Se poate incerca stimularea punctelor de acupunctura responsabile pentru colon si digestie, timp de 2 minute pe zi. Un obicei bun ar fi mersul pe pietre sau pamant rece cu talpile goale.

  • Mai multa miscare înseamna, pe langa o stare de bine, si o deblocare a stagnarii din intestin. Se poate incerca plimbarea în aer liber, saritul pe trambulina sau yoga, dansul sau orice alta activitate care implica effort fizic.
  • Evitarea stresului

Pentru multi oameni, stresul poate cauza probleme digestive precum constipatie sau si diaree. De aceea este important sa amelioram stresul si sa nu corelam mersul la toaleta cu o emotie negativa.

  • Masajul

Se poate masa abdomenul, in sensul acelor de ceasornic, cu miscari usoare, timp de  5-10 minute pe zi. Acesta se poate realiza, atat ca masaj simplu cat si ca masaj cu ulei de susan care creste peristaltismul.

Ar trebui sa ne facem un obicei de a merge la toaleta de la primele ore ale diminetii, indiferent daca simtim sau nu senzatia de defecare si putem masa cu miscari circulare, cu ambele palme, genunchiul stang, direct pe piele, pana la aparitia senzatiei de scaun.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

4 comentarii

  1. Am 77 de ani si de o luna si jumatate sunt constipat,iau dimineata un pahar cu apa si o lingurita de psillium ,ies odata la doua zile ,inainte ieseam in fiecare dinineata .Iau de cativa ani impotriva gicemiei o lingurita de scortisoara doua de seminte de in cereale si iaurt ori lapte ,cauzeaza scortisoara oare ?

  2. ana - paradisul verde

    Buna ziua,
    nu cred ca este vorba de tratamentul pe care il luati. S-ar putea sa fie doar lipsa miscarii in aceasta perioada. Incercati sa beti mai multa apa si schimbati semintele de psyllium. Probabil s-a obisnuit si corpul. Beti ceai de senna sau luati pastile de herbolax.

  3. Buna seara,am 62 ani si sufar de constipatie de ceva timp,am baut seminte de indar in timp sa odisnuit corpul,apoi am baut cafea pe stomacul gol si a functionat pina acum 1 luna cind am facut operatie de piatra la fiere si nu am voie sa mai beau cafea.Ce ma sfatuiti sa fac?Mentionez ca ma hidratez suficient,fac miscare dar am si restirictii alimentare la fructe si legume crude.
    Astept raspuns si va multumesc frumos.

    • ana - paradisul verde

      Buna ziua,
      este indicata schimbarea periodica a metodei de tratament. Puteti incerca alternativ o perioada de o luna cu extract gemoterapic de merisor, apoi tarate in iaurt sau chiar ceai de senna. Alternati-le, consumati multe produse bogate in fibre si foarte important este ca dimineata sa va creati obiceiul sa mergeti la toaleta chiar daca nu este nevoie. Corpul si mintea se vor obisnui ca este o necesitate. Va dorim multa sanatate!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *