Totul Despre Seminte de In: Beneficii, Proprietati, Indicatii

Totul Despre Seminte de In

Beneficiile inului si semintelor de in au fost foarte mult promovate si s-a dezvoltat o industrie intreaga in jurul lor. Din acest motiv se gasesc pe piata numeroase forme de astfel de seminte insa nu sunt toate la fel de eficiente pentru organism. In cele ce urmeaza iti prezentam cat mai multe despre semintele de in astfel incat sa determini daca sunt bune pentru sanatatea ta sau nu.

Cuprinsul acestui articol:

  1. Beneficii Seminte de In
  2. Proprietati Seminte de In
  3. Indicatii si Contraindicatii Seminte de In
  4. Calorii & Informatii Nutritionale
  5. Seminte de In Pentru Slabit
  6. Seminte de In in Alaptare
  7. Ulei de In
  8. Retete cu Seminte de In
  9. Pret Seminte de In

Cu aroma usoara de nuca si consistenta lor crocanta, semintele de in sunt un ingredient versatil care poate imbunatati gustul si textura aproape oricarei retete.

Cea mai rapida si usoara modalitate de a consuma aceste seminte micute este de a le incorpora in smoothie-ul de dimineata. De asemenea, le poti adauga in aluatul pentru clatite, burgerii vegetali preparati acasa si chiar terciul / porridge-ul de ovaz.

De ce sa le consumi? Ei bine, pentru ca sunt pline de nutrienti si sunt responsabile de numeroase beneficii pentru sanatate!

Beneficii Seminte de In

  • Semintele de in te ajuta sa lupti contra cancerului si sa inhibi aparitia tumorilor sau dezvoltarea lor. Chiar daca nu sunt inca suficiente dovezi in sensul acesta se considera ca semintele de in au rolul de a lupta contra cancerului si mai ales contra cancerului de san si de colon, avand substante care inhiba cresterea si dezvoltarea tumorilor.
  • Semintele de in te ajuta si in digestie. Acesta ajuta cu mult la normalizarea tranzitului si iti dau o senzatie de satietate incetinind totodata si procesul de asimilare a gasimilor. Se pot consuma seara 2 lingurile de in cu apa. Daca sunt consumate in mod regulat sunt un tratament foarte bun de dezintoxicare pentru tot organismul.
  • Se recomanda seminte de in in constipatie. O foarte buna metoda de folosire a semintelor de in pentru a trata constipatia consta in inmuierea lor timp de cateva ore. Doza adultilor este de 5 grame de seminte care se pot macina in apa sau pot fi inmuiate si consumate cu apa de 3 ori in fiecare zi.
  • Semintele de in sunt recomandate pentru diabetici. Daca sunt consumate in fiecare zi ele echilibreaza foarte mult nivelul de zahar existent in sange.
  • Uleiul facut din seminte de in are rolul de a preveni osteoporoza. Studiile arata ca uleiul mentine oasele in stare foarte buna, crescand totodata nivelul de proteine care sunt implicate in formarea oaselor.
  • Consumul zilnic de seminte de in ajuta cu mult la calmarea bufeurilor in menopauza.
  • Semintele de in te pot ajuta sa ai o inima sanatoasa. Daca ai probleme cu sistemul circulator semintele de in te ajuta sa scazi tensiunea si sa reduci colesterolul. De asemenea, poti preveni cheagurile de sange si vei scadea riscul de infarct si de AVC (Atac Vascular Cerebral).
  • Semintele de in sunt foarte bune si in cazul in care ai colon iritabil. Se pot consuma cate 2-3 pahare dintr-un macerat facut la rece din seminte de in inainte de mese. Preparatul are un foarte bun efect antiinflamator.
  • Semintele de in sunt perfecte si pentru bronsitele cronice. Un expectorant foarte bun se va obtine din jumatate de lingurita de seminte macinate care se vor agita pentru 15 minute in paharul cu apa. In final se vor strecura si se vor bea aproximativ 2 lingurite de 3-4 ori in fiecare zi.

Proprietati Seminte de In

Este demonstrat faptul ca semintele de in au in compozitia lor de doua ori mai multi acizi Omega 3 comparativ cu pestele si in plus sunt bogate in vitamine, fibre, minerale, estrogeni, iar uleiul de seminte contine lignina si acid linoleic, dar si alte substante care pot ajuta la prevenirea cancerului de san, de prostata sau de colon.

Lignina are proprietatea de a preveni si combate cancerul. Pe langa alte proteine, fibre alimentare, continutul de lignina face ca semintele de in sa fie foarte apreciate. Aceasta reprezinta o categorie speciala de fitoestrogeni care actioneaza la fel ca si estrigenii. Lignina este recomandata pentru capacitatea sa antioxidanta considerabila si este capabila sa neutralizeze o foarte mare parte din radicalii liberi existenti in organism. Chiar daca este in mai multe vegetale, semintele de in au cea mai mare concentratie.

In dietele pentru slabit foarte multe persoane renunta complet la grasimi. Medicii insa spun ca practica este incorecta pentru ca organismul are nevoie de grasime ca sa poata sa functioneze in mod optim. Semintele de in ofera un avantaj in sensul acesta pentru ca au in compozitie o mare cantitate de acizi grasi. Datorita concentratiei de acizi grasi, semintele de in pot mentine integritatea aparatului circulator si au de asemenea si un efect antitumoral si antioxidant, sustin expertii.

Daca semintele de in sunt macinate sunt mai bune. Studiile facute in timp arata ca semintele de in sunt mult mai usor de asimilat atunci cand sunt macinate si vom profita mai bine de avantajele lor terapeutice.

Indicatii si Contraindicatii Seminte de In

Semintele de in in anumite conditii pot sa incetineasca rata de absorbtie pentru medicamentele orale sau pentru alte elemente nutritive in cazul in care sunt luate simultan. Femeile insarcinate trebuie sa isi limiteze consumul de seminte de in cauzat de continutul de substante care actioneaza la fel ca si estrogenii.

Unele dintre cele mai comune efecte secundare care sunt intalnite la consumul de seminte de in este meteorismul intestinal cu acumulare de gaze, flatulenta, durerile de stomac, greturile, diareea, balonarea sau constipatia. Este important ca cei care include in dieta seminte de in sa bea suficient de multa apa pentru ca fibrele alimentare pot sa dea peste cap tranzitul daca nu consumi suficient de mult lichid.

Calorii & Informatii Nutritionale

Semintele de in au calitati nutritionale importante. 2 lingurite de seminte sau 20 de grame au 54.7 % calorii, reprezentand doar 3 procente din necesarul zilnic.

Cu toate acestea sunt pline de substante nutritive importante continand: fibre alimentare, carbohidrati sanatosi, grasimi saturate si nesaturate, proteine, vitaminele B1, B3, B5 si B9, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu si zinc.

O lingura de seminte de in contin aproximativ:

  • 37 calorii
  • 2 gr carbohidrati
  • 3 gr grasimi
  • 2 gr fibre
  • 1.3 gr proteine
  • 10% din DZR de tiamina
  • 9% din DZR de cupru
  • 8% din DZR de mangan
  • 7% din DZR de magneziu
  • 4% din DZR de fosfor
  • 3% din DZR de seleniu
  • 3% din DZR de zinc
  • 2% din DZR de vitamina B6
  • 2% din DZR de fier
  • 2% din DZR de folati

Seminte de In Pentru Slabit

Sunt foarte putine persoane care includ semintele de in in dieta chiar daca au cel mai mare continut de substante nutritive, si unele dintre cele mai mari beneficii pentru silueta dar si pentru sanatate. Continutul foarte bogat de fibre alimentare face ca semintele de in sa fie alitatii perfecti in cura de slabire, conform opiniei expertilor. Semintele de in dau rapid senzatia de plin si de asemenea limiteaza asimilarea de grasimi in organism.

Consumand in fiecare zi seminte de in se va reduce in mod considerabil nevoia de calorii, fara sa ne privam organismul de minerale si de vitamine, deoarece semintele sunt o sursa foarte buna de substante nutritive. De altfel toate studiile arata ca ele sunt bogate in toate vitaminele din complexul B, in mangan, seleniu, magneziu si calciu.

Un consum regulat de seminte de in va favoriza eliminarea din organism a tuturor toxinelor care rezulta din topirea grasimilor din corp, conform specialistilor.

Pentru a lupta cu kilogramele in plus, ai acum posibilitatea sa slabesti sanatos cu urmatoarea reteta:

Se pun 3 linguri de seminte la 1 litru de apa clocotita. Apa fiarta se va turna peste seminte iar preparatul se lasa peste noapte sa se odihneasca. A doua zi se va strecura si este gata pentru a fi consumat. Pentru rezultate eficiente trebuie sa bei 150 ml din acest preparat, de 3 si pana la 5 ori pe zi, cu jumatate de ora inaintea mesei. Remediul se consuma pentru 10 zile, ulterior fiind recomandata pauza.

Seminte de In in Alaptare

Femeile care alapteaza sau care sunt insarcinate nu ar trebui sa recurga la tratamente interne pe baza de in, conform recomandarilor specialistilor. Este bine ca atunci cand te aflii intr-una din cele doua situatii anterior mentionate sa iti intrebi medicul specialist si sa urmezi sfaturile acestuia in ceea ce priveste substantele introduse in organism.

Ulei de In

Uleiul facut din seminte de in contine acizi grasi care sunt foarte buni pentru sanatate. Uleiul de seminte de in are in compozitia sa inclusiv acid afla linoleic pe care organismul uman il poate transforma in acid aincosapentaeonic.

Este important ca fiecare persoana sa aiba in organism un nivel echilibrat de omega 3 si omega 6 din dieta. Grasimile esentiale sunt exemple de acizi polinesaturati si ajuta la diminuarea inflamatiilor pe cand acizii omega 6 tind sa contribuie la inflamatii.

Dietele sanatoase ar trebui sa aiba in compozitie mai multi astfel de acizi. Uleiul de seminte de in regleaza nivelul ridicat de colesterol, ajuta in afectiunile inimii, este benefic pentru sindromul Sjogren si pentru cancer. Studiile au dovedit ca un consum de pana la 2 grame de seminte de in sau de ulei de in amelioreaza simptomele ochilor uscati la persoanele care sufera de sindromul Sjogren.

Cum sa folosesti uleiul din seminte de in? Foarte simplu, caci este foarte versatil!

Pentru inceput, poti inlocui uleiul pe care il folosesti de obicei la dressing-uri, dip-uri si sosuri cu ulei din seminte de in.

De asemenea, il poti adauga in smoothie-uri sau shake-uri cu un efort minim – o lingura sau 15 ml de ulei este suficient.

Retine insa ca uleiul din seminte de in nu se foloseste la gatit, deoarece are un punct de fum foarte ridicat si poate forma compusi nocivi atunci cand este expus la caldura mare.

Pe langa faptul ca poate fi folosit cu usurinta la diverse preparate culinare, uleiul din seminte de in poate fi aplicat pe piele pentru a imbunatati sanatatea acesteia si pentru a ii creste nivelul de hidratare. Alternativ, se poate folosi ca si masca de par, pentru a promova stralucirea si cresterea podoabei capilare.

Retete cu Seminte de In

Inul este una dintre plantele care au fost utilizate din cele mai vechi timpuri. Este o planta apreciata de egipteni pentru fibrele lor din care sunt obtinute tesaturile dar si pentru toate virtutile nutritionale si pentru proprietatile lor medicinale.

Fibrele continute de semintele de in sunt in special concentrate in invelisul acestor seminte. Daca sunt consumate inainte de masa, semintele de in au rolul de a diminua senzatia de foame.

Atat semintele de in, cat si uleiul de in sunt usor de utilizat si pot fi adaugate la o varietate de retete. Iata cateva modalitati simple de a creste aportul:

  • Adauga pudra de seminte de in in apa sau in smoothie-uri.
  • Stropeste cu ulei de seminte de in salatele proaspete in loc de dressing pentru salata.
  • Presara seminte de in macinate peste cereale calde sau reci pentru un plus de fibre si aroma.
  • Amesteca semintele de in in iaurtul preferat.
  • Ofera produselor de panificatie o intorsatura sanatoasa amestecand semintele de in in fursecuri, briose sau paine.
  • Incorporeaza semintele de in in chiftele de carne sau de legume data viitoare cand pornesti gratarul.

Smoothie cu afine si seminte de in

Ingrediente necesare:

  • 1 cana de afine, congelate sau reci
  • 1 lingura de seminte de in macinate
  • o mana de frunze de spanac proaspete
  • un sfert de cana de iaurt (daca esti vegetarian sau vegan, poti folosi iaurt vegan, sau poti omite iaurtul)
  • o cana de lapte de cocos (sau orice lapte iti place)

Se pun toate ingredientele in cana blender-ului si se mixeaza bine.

smoothie cu afine si seminte de in
Foto: fitfoodiefinds.com

Pret Seminte de In

Pretul semintelor de in variaza in functie de cantitatea in care sunt cumparate. Raportat la toate beneficiile oferite, semintele de in au un pret mai mult simbolic si in plus, o punguta mica iti ajunge foarte mult timp.


Te-ar mai putea interesa si:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *